Δευτέρα 13 Απριλίου 2015

ΕΚΤ: Το νομοσχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας ενέχει κινδύνους

ΕΚΤ: Το νομοσχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας ενέχει κινδύνους

Πρώτη καταχώρηση: 11/04/2015 - 16:58
Τελευταία δημοσίευση: 11/04/2015 16:58Οικονομία
ΕΚΤ: Το νομοσχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας ενέχει κινδύνους
Το νομοσχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για την προστασία της πρώτης κατοικίαςαπό πλειστηριασμούς πηγαίνει πέρα από την προστασία των δανειοληπτών με χαμηλά εισοδήματα και ενδέχεται να ενθαρρύνει κάποιους να αθετήσουν ηθελημένα την πληρωμή των υποχρεώσεών τους, έκρινε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε γνωμοδότησή της.
Το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών είχε ζητήσει τη γνωμοδότηση της ΕΚΤ για το νομοσχέδιο αυτό, το οποίο προβλέπει την προστασία της πρώτης κατοικίας αξίας έως 300.000 ευρώ των δανειοληπτών με ετήσιο εισόδημα που δεν ξεπερνά τα 50.000 ευρώ.
«Το πολύ μεγάλο εύρος των δικαιούχων δανειοληπτών, που πηγαίνει πέρα από την προστασία των ευάλωτων δανειοληπτών με χαμηλά εισοδήματα, ενδέχεται να δημιουργήσει ηθικό κίνδυνο ο οποίος δύναται να οδηγήσει σε ηθελημένες αθετήσεις υποχρεώσεων, υπονομεύοντας την κουλτούρα πληρωμών και τη μελλοντική πιστωτική επέκταση», επισημαίνει η ΕΚΤ.
«Το νομοσχέδιο προβλέπει σημαντικά πιο ευρεία κριτήρια σε ό,τι αφορά την αξία της προστατευόμενης περιουσίας, το ετήσιο εισόδημα του νοικοκυριού, την αξία των κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων και το ύψος των καταθέσεων» των δανειοληπτών, συνεχίζει η ΕΚΤ, συγκρίνοντας το νομοσχέδιο με τον προηγούμενο νόμο που ίσχυε.
Παράλληλα επισημαίνει ότι οι ευρείες απαγορεύσεις πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας δεν είναι βιώσιμη λύση για την αντιμετώπιση του υψηλού ποσοστού μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα.
«Είναι πιθανό οι προβλέψεις του νομοσχεδίου να ωθήσουν δανειολήπτες που δεν έχουν πραγματική ανάγκη προστασίας να σταματήσουν να εξυπηρετούν τα δάνειά τους ή να μειώσουν σημαντικά τις πληρωμές, ακόμη κι αν είναι σε θέση να πληρώνουν πλήρως τις δόσεις», αναφέρεται ακόμη στην γνωμοδότηση της ΕΚΤ.

Διαβάστε επίσης:

Δεν υπάρχουν σχόλια: