BBC: 5+1 απαντήσεις για το ρίσκο του Grexit
Πρώτη καταχώρηση: 17/04/2015 - 10:11
Τελευταία δημοσίευση: 10:49Οικονομία
Ο χρόνος και το χρήμα τελειώνουν για την Ελλάδα σημειώνει ανάλυση στο BBC που απαντά σε έξι καυτά ερωτήματα για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας και Grexit και τις επιπτώσεις εντός κι εκτός ελληνικών συνόρων ενόψει του Eurogroup στις 24 Απριλίου και της αναζήτησης συμφωνίας.
Είναι η Ελλάδα κοντά στη χρεοκοπία;
Στο ίδιο έργο θεατές, αυξάνεται όλο και περισσότερο η ένδειξη πως εάν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν συμφωνήσει για τις μεταρρυθμίσεις, τότε θα στερέψει από μετρητά. Οι αποπληρωμές των δόσεων του χρέους προς ΕΚΤ και ΔΝΤ συσσωρεύονται. Ειδικά η αποπληρωμή 760 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ, στις 12 Μαΐου, προκαλεί μεγάλη νευρικότητα. Επανέρχεται ξανά ένα δύσκολο δίλημμα για την Ελλάδα: να πληρώσει τα χρέη της ή τις συντάξεις και τους μισθούς του Δημοσίου;
Μπορεί να κρατήσει κεφάλι έξω από το νερό;
Για να πληρωθεί η δόση του Απριλίου προς το ΔΝΤ η ελληνική κυβέρνηση χρησιμοποίησε τα αποθεματικά των ταμείων υγείας, αναφέρουν δημοσιεύματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε στην κυβέρνηση με την ώθηση του κύματος οργής κατά της λιτότητας. Θα είναι δύσκολο να σταματήσει να πληρώνει μισθούς και συντάξεις, η απόφαση μοιάζει αναπόφευκτη. Ο στόχος είναι στις 24 Απριλίου οι εταίροι να εκταμιεύσουν μια δόση από την τελευταία δόση των 7,2 δισ. ευρώ. Αλλά, ακόμη κι αν γίνει αυτό θα χρειαστεί και τρίτο πακέτο διάσωσης πολλών δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ.
Τι θα γίνει εάν η Ελλάδα χρεοκοπήσει;
Οι ελληνικές τράπεζες ήδη επιβιώνουν διασωληνωμένες, καθώς λαμβάνουν χρήμα μέσω της μηχανικής υποστήριξης των 74 δισ. ευρώ του ELA της ΕΚΤ. Εάν η χώρα κηρύξει στάση πληρωμών, τότε κινδυνεύει να χάσει το ρευστό της ΕΚΤ τραβώντας την πρίζα από τις τράπεζες και την κυβέρνηση. Μια «αναγκαστική χρεοκοπία» θα δημιουργήσει ένα φαύλο κύκλο και θα αυξήσει τις εκροές των τραπεζικών καταθέσεων.
Αυτό σημαίνει Grexit;
Το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη είναι τόσο επισφαλές που ακόμη και η εταιρεία στοιχημάτων William Hill αποφάσισε χθες να φράξει τα στοιχήματα του Grexit για το 2015. Μια αναγκαστική χρεοκοπία θεωρείται η χειρότερη δυνατή επιλογή, καθώς θα βύθιζε την Ελλάδα και θα την έσπρωχνε να βγει από το ευρώ. Επίσης, θα σήμαινε πως οι εργαζόμενοι δεν θα πληρώνονταν, η χώρα θα επέστρεφε σε μια υποτιμημένη δραχμή, θα προκαλούνταν βαθιά τραπεζική κρίση και η Ελλάδα θα γινόταν παρίας στις διεθνείς αγορές, όπως η Αργεντινή το 2002. Οι Έλληνες θέλουν να παραμείνουν στο ευρώ, αλλά μια αναγκαστική χρεοκοπία μπορεί να τους οδηγήσει εκτός.
Είναι αναπόφευκτο το Grexit;
Μια συμφωνία την 24η Απριλίου θα ήταν σανίδα σωτηρίας για την Ελλάδα, αλλά όλοι οι παρατηρητές συμφωνούν πως κάτι τέτοιο είναι δύσκολο να συμβεί. Αυτή τη στιγμή παίζεται ένα παιχνίδι πόκερ. Ωστόσο, ακόμη και αν υπάρξει αποτυχία στη Ρίγα, αυτό δεν σημαίνει πως η Ελλάδα θα οδηγηθεί εκτός ευρώ.
Για ορισμένους οικονομολόγους, ενδεχομένως, η καλύτερη επιλογή θα ήταν μια «ελεγχόμενη χρεοκοπία». Αυτό θα σήμαινε χαλαρότερους όρους εξυπηρέτησης του χρέους, με την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, υπό αυστηρούς όρους στην κίνηση κεφαλαίων για να αποφευχθεί μαζική εκροή. Μια ακόμη ιδέα που εξετάζει η Γερμανία, είναι η ΕΚΤ να συνεχίσει τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών, ενώ θα βρίσκεται σε κατάσταση χρεοκοπίας και σε αντάλλαγμα να υπάρξουν αυστηροί κανόνες πειθαρχίας και σκληρών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ως εγγύηση.
Υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης;
Η Ευρωπαϊκή Ένωση με αιχμή τη Γερμανία θεωρεί πως έχει αναπτύξει εκείνους τους μηχανισμούς προστασίας από τη μετάδοση της κρίσης. Το ΔΝΤ, όμως, θεωρεί πως τα τρωτά σημεία παραμένουν.
Μια ελληνική χρεοκοπία θα σήμαινε εκτιμώμενες ζημιές ύψους 110 δισ. ευρώ για την ΕΚΤ από την έκθεσή της στις ελληνικές τράπεζες και περίπου 20 δισ. ευρώ επιπλέον έξοδα για να αγοράσει ελληνικά ομολόγα.
Η ΕΚΤ θα μπορούσε απλά να «εκτυπώσει» χρήμα για να ανακεφαλαιοποιήσει τον εαυτό της, αλλά κάτι τέτοιο θεωρείται ανάθεμα από τη Γερμανία.
Το ρίσκο μόλυνσης των αγορών είναι κάτι που δεν μπορεί να προβλεφθεί, ενώ υπάρχει πάντα και ο πολιτικός κίνδυνος. Αρκετές κυβερνήσεις φοβούνται τις συνέπειες και παρακολουθούν με νευρικότητα τις εξελίξεις στην Ελλάδα, καθώς στο εσωτερικό τους έχουν να διαχειριστούν πολιτικές κινήσεις κατά του ευρώ.
Διαβάστε επίσης:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου