Από τη Σκύλα στη Χάρυβδη ο "έντιμος συμβιβασμός"
Πρώτη καταχώρηση: 16/04/2015 - 09:39
Τελευταία δημοσίευση: 09:39Οικονομία
Του Τάσου Δασόπουλου
Ταμειακά διαθέσιμα και πιστωτές ασκούν ασφυχτική πίεση στην κυβέρνηση την ώρα που επιχειρείται άλλη μία προσπάθεια για «έντιμο συμβιβασμό» μέσα από τιςδιαπραγματεύσεις που ξεκινούν από σήμερα σε Αθήνα, Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον.
Τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου είναι ελάχιστα ενώ πρέπει να δοθεί αγώνας για να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη πληρωμή μισθών και συντάξεων στο τέλος του μήνα.
Την ίδια ώρα και ενώ η κυβέρνηση επιχειρεί να συντάξει εναλλακτικές προτάσεις μεταρρυθμίσεων, οι δανειστές επιμένουν σε μείωση κύριων και επικουρικών συντάξεων, αύξηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ, αύξηση των φόρων σε ποτά και τσιγάρα, απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων ακόμα και νέες παρεμβάσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων.
Διαβάστε περισσότερα στο enikonomia.gr
Δείτε επίσης:
Μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης
ο «έντιμος συμβιβασμός»
Πρώτη καταχώρηση: 16/04/2015 - 08:12
Τελευταία δημοσίευση: 09:05Επικαιρότητα
Του Τάσου Δασόπουλου
Ταμειακά διαθέσιμα και πιστωτές ασκούν ασφυχτική πίεση στην κυβέρνηση την ώρα που επιχειρείται άλλη μία προσπάθεια για «έντιμο συμβιβασμό» μέσα από τις διαπραγματεύσεις που ξεκινούν από σήμερα σε Αθήνα, Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον.
Τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου είναι ελάχιστα ενώ πρέπει να δοθεί αγώνας για να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη πληρωμή μισθών και συντάξεων στο τέλος του μήνα.
Την ίδια ώρα και ενώ η κυβέρνηση επιχειρεί να συντάξει εναλλακτικές προτάσεις μεταρρυθμίσεων, οι δανειστές επιμένουν σε μείωση κύριων και επικουρικών συντάξεων, αύξηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ, αύξηση των φόρων σε ποτά και τσιγάρα, απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων ακόμα και νέες παρεμβάσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων.
Μέσα σε αυτό το βαρύ κλίμα ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης μετέβη στην Ουάσιγκτον χωρίς να έχει προηγηθεί προετοιμασία για τις συναντήσεις που θα έχει στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου και με τον υπουργό Οικονομικών της Ιταλίας Πιερ Κάρλο Πάντοαν.
Αν και ο κ. Βαρουφάκης θα προσέλθει στις συναντήσεις αυτές με τα επιχείρηματα της κυβέρνησης ότι «το μνημόνιο πέθανε και οι πολιτικές λιτότητας δεν θα επιστρέψουν στην Ελλάδα, καθώς εφαρμόστηκαν, απέτυχαν και οδήγησαν τη χώρα στην τραγική κατάσταση που βιώνει η πλειοψηφία του ελληνικού λαού», ωστόσο ως απάντηση αναμένεται να λάβει αυστηρές προειδοποιήσεις.
Άλλωστε το κλίμα το καλλιέργησε ήδη ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος μιλώντας χθες επεσήμανε πως η ελληνική κυβέρνηση έχει καταστρέψει τους οικονομικούς δείκτες της χώρας που βελτιώνονταν και ότι δεν βλέπει κίνδυνο μετάδοσης στις αγορές των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία. Ο Σόιμπλε αναμένεται να εστιάσει στην Ελλάδα και στην ομιλία που θα δώσει σήμερα στο Brookings Institution.
Αλλά και ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου αναμένεται αύριο Παρασκευή να ζητήσει από τον κ. Βαρουφάκη να εμπλακεί ενεργά στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, αναλαμβάνοντας τη δέσμευση για νέες μεταρρυθμίσεις από την πλευρά της Αθήνας ως αντάλλαγμα για επιπρόσθετη χρηματοδότηση από τους εταίρους.
Τέλος, η αναφορά χθες του Μάριο Ντράγκι ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να παρέχει ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες «όσο αυτές είναι φερέγγυες και έχουν τα κατάλληλα ενέχυρα», θα τεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχει αύριο το απόγευμα ώρα Ελλάδος ο Ιταλός κεντρικός τραπεζίτης με τον Έλληνα υπουργό στην Ουάσιγκτον.
Πρέπει να σημειωθεί πως με την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας σχεδόν στο ναδίρ ενδεχόμενη διακοπή της πρόσβασης των ελληνικών τραπεζών στον ELA θα είχε τεράστιες επιπτώσεις στην οικονομία, καθώς ουσιαστικά θα οδηγούσε σε Grexit.
Εαν ενδεχόμενη μη καταβολή μισθών και συντάξεων στο τέλος του μήνα οδηγούσε σε νέα μαζική εκροή καταθέσεων (bank run) αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει λόγο διακοπής του ELA των ελληνικών τραπεζών, καθώς θα καθιστούσε αφερέγγυες τις ελληνικές τράπεζες.
«Ενορχηστρωμένη επίθεση»
Η αλήθεια είναι ότι ούτε αυτός ο κύκλος των διαπραγματεύσεων ξεκινά με τις καλύτερες προοπτικές.
Η ΕΕ το ΔΝΤ και η ΕΚΤ έχουν σηκώσει τους τόνους και διαμηνύουν σε όλους του τόνους ότι η Αθήνα θα πρέπει να συμβιβαστεί και να επιστρέψει σε ρυθμούς… μνημονίου.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ κ. Ολιβιέρ Μπλανσάρ και ο επικεφαλής του τμήματος νομισματικής πολιτικής του ταμείου, Χοσέ Βινάλς, μίλησαν ευθέως για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ αν και ξόρκισαν ως μια λύση που θα αποσταθεροποιούσε το ευρώ και θα κόστιζε πανάκριβα.
Ο υπουργός οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε είπε χθες ότι η Ελλάδα ότι και να γίνει θα παραμείνει κράτος μέλος της ΕΕ «Αν θέλει να μείνει και κράτος της Ευρωζώνης τότε θα πρέπει να δημιουργήσει και τις συνθήκες» πρόσθεσε με νόημα ο Γερμανός Υπουργός τονίζοντας ότι η προθεσμία που έχει η Ελλάδα λήγει στις 30 Ιουνίου.
Δια μέσου αξιωματούχου της ΕΕ ακόμη και ο πρόεδρος της Κομισιόν κ. Ζαν Κλώντ Γιούκερ εξέφρασε τον εκνευρισμό του για την στάση της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς.
Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Μάριο Ντράγκι ήταν ο μόνος που απέκλεισε το ενδεχόμενο της χρεοκοπίας.
Διαπραγμάτευση προς τρεις κατευθύνσεις
Παρόλο το κακό κλίμα η Αθήνα θα έχει μια νέα ευκαιρία να αναζητήσει κοινό έδαφος με τους δανειστές της στις διαπραγματεύσεις που θα γίνονται από σήμερα σε Αθήνα, Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον.
Στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια θα πρέπει να συνεχίσουν την συλλογή των στοιχείων με ταχύτερους ρυθμούς από ότι συνήθως.
Σε αυτό ελπίζει στην συνεργασία των ελληνικών υπουργείων ώστε να κλείσουν το ταχύτερο δυνατό οι δύο θεματικές ενότητες που συμφωνήθηκαν το μεγάλο Σάββατο.
Δηλαδή το δημοσιονομικό κενό όπως διαμορφώνεται σήμερα για το 2015 αλλά και τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού πλάνου μέχρι και το 2019.
Ταυτόχρονα ο Γενικός Γραμματέας δημοσιονομικής πολιτικής κ. Νίκος Θεοχαράκης θα είναι σε συνεχή επαφή με την Ομάδα των Βρυξελλών μαζί με τον Πρόεδρο του ΣΟΕ κ. Γιώργο Χουλιαράκη ώστε αν μπορέσουν να κλείσουν κάποια βασικά θέματα μέχρι και το Eurogroup της 24ης Απριλίου.
Την ίδια ώρα ο υπουργός Οικονομικών θα επιχειρήσει να βελτιώσει το κλίμα κατά την συναντήσεις που θα έχει με τον κ. Σόϊμπλε –σήμερα- και το ενδεχόμενο μιας απευθείας επαφής με το Αμερικανό Πρόεδρο κ. Μπαράκ Ομπάμα.
Κρίσιμες θα είναι οι αυριανές συναντήσεις με τον υπουργό οικονομικών των ΗΠΑ κ. Τζακ Λιου και τον Πρόεδρο της ΕΚΤ κ. Μάριο Ντράγκι.
«Παρελθόν» το ενδεχόμενο συμφωνίας στην Ρίγα
¨Όλα αυτά ενώ έχει αποκλειστεί σχεδόν εντελώς το ενδεχόμενο να υπάρξει συμφωνία για το ελληνικό πρόγραμμα μέχρι και τις 24 του μήνα οπότε θα γίνει το Eurogroup της Ρίγας ..
Το προσδοκώμενο αποτέλεσμα είναι να υπάρχει μια έστω και μερική σύγκλιση των δύο πλευρών ώστε να συνεχιστούν ακόμη πιο εντατικά οι διαπραγματεύσεις και το επόμενο διάστημα.
Στην περίπτωση αυτή το καλύτερο δυνατό σενάριο θα είναι η εκ νέου σύγκλιση ενός νέο έκτακτο Eurogroup μέχρι και το τέλος του μήνα (συζητείται ως πιθανή ημερομηνία η 29η Απριλίου) ή την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου.
Κομβικό σημείο θα είναι η αποπληρωμή της δόσης ύψους 760 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ στις 12 του επόμενου μήνα αν και κύκλοι του υπουργείου οικονομικών εκτιμούν ότι θα αποπληρωθεί κανονικά όπως και οι προηγούμενες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου