Δευτέρα 13 Απριλίου 2015

Οι βασικές διατάξεις των νέων Ελληνικών Λογιστικών Προτύπων

Οι βασικές διατάξεις των νέων Ελληνικών Λογιστικών Προτύπων

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΛΛΗΣ*
Από το υπ. Οικονομικών διευκρινίστηκε ότι δεν περιλαμβάνονται στα κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα τα έσοδα που προκύπτουν από την επιμέτρηση περιουσιακών στοιχείων στην εύλογη αξία.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Σ​​ημαντικές αλλαγές επέρχονται τόσο στο λογιστικό όσο και στο φορολογικό πλαίσιο με την εφαρμογή από 1.1.2015 των νέων διατάξεων του Ν. 4308/2014 για την έκδοση των στοιχείων, την τήρηση των βιβλίων, τους νέους κανόνες των λογιστικών προτύπων σε συνδυασμό με το φορολογικό καθεστώς που διέπεται από την εφαρμογή του νέου ΚΦΕ (Ν. 4172/2013).

Με τα νέα αυτά δεδομένα, οι οντότητες θα πρέπει να διερευνήσουν σε ποιες περιοχές επηρεάζονται από την εφαρμογή των νέων διατάξεων προκειμένου αντίστοιχα να προσαρμόσουν εγκαίρως το λογιστικό τους σύστημα και τη λογιστική παρακολούθηση των συναλλαγών τους.
• Νέο σχέδιο λογαριασμών
Στα νέα ΕΛΠ ορίζεται νέο σχέδιο λογαριασμών, ενώ περαιτέρω παρέχεται η δυνατότητα οι οντότητες να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το υπάρχον σχέδιο λογαριασμών που τηρούσαν μέχρι 31.12.2014 με τις απαραίτητες προσαρμογές.

• Χρηματοοικονομικές καταστάσεις
Διευρύνονται οι κατηγορίες των οντοτήτων οι οποίες έχουν υποχρέωση σύνταξης χρηματοοικονομικών καταστάσεων βάσει των Διεθνών Προτύπων Χρηματοοικονομικής Αναφοράς (ΔΠΧΑ). Ειδικότερα οι θυγατρικές οντοτήτων των οποίων οι μετοχές είναι εισηγμένες σε οργανωμένη αγορά κράτους-μέλους της Ε.Ε., θα πρέπει να εξετάσουν εάν ατομικά ή αθροιστικά αντιπροσωπεύουν ποσοστό μεγαλύτερο από 5% του καθαρού κύκλου εργασιών ή του ενεργητικού ή του μέσου όρου των εργαζομένων της μητρικής.

• Λογιστικό σύστημα

Ρυθμίζονται θέματα σχετικά με το λογιστικό σύστημα και την τήρηση των λογιστικών αρχείων.
Οι οντότητες θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι τα τηρούμενα λογιστικά αρχεία καλύπτουν τις απαιτήσεις του νόμου και ότι από το τηρούμενο λογιστικό σύστημα παρέχονται ευχερώς, όλα τα δεδομένα και οι πληροφορίες που απαιτούνται για να καθίσταται ευχερής η διενέργεια συμφωνιών και επαληθεύσεων κατά τη διενέργεια οποιουδήποτε ελέγχου.
• Εύλογη αξία
Τα νέα ΕΛΠ παρέχουν τη δυνατότητα επιμέτρησης ορισμένων περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων στην εύλογη αξία τους.
Ο λογιστικός χειρισμός της κάθε κατηγορίας περιουσιακών στοιχείων και η συχνότητα επιμέτρησης της εύλογης αξίας διαφέρει ανάλογα την περίπτωση.
Από το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίστηκε ότι δεν περιλαμβάνονται στα κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα τα έσοδα που προκύπτουν από την επιμέτρηση περιουσιακών στοιχείων στην εύλογη αξία.

• Χρηματοδοτική μίσθωση

Στο πλαίσιο της χρηματοδοτικής μίσθωσης αναγνωρίζεται από τον μισθωτή το αντικείμενο της μίσθωσης ως περιουσιακό του στοιχείο με το κόστος κτήσης που θα είχε προκύψει εάν το στοιχείο αυτό είχε αγοραστεί, με ταυτόχρονη αναγνώριση αντίστοιχης υποχρέωσης προς την εκμισθώτρια οντότητα.

Ο εκμισθωτής εμφανίζει το περιουσιακό στοιχείο ως απαίτηση από τη μισθώτρια.
• Αναβαλλόμενοι φόροι

Παρέχεται η δυνατότητα αναγνώρισης αναβαλλόμενου φόρου εισοδήματος στις χρηματοοικονομικές καταστάσεις.
• Πρώτη εφαρμογή

Η πρώτη εφαρμογή των κανόνων επιμέτρησης και σύνταξης χρηματοοικονομικών καταστάσεων σύμφωνα με τα νέα ΕΛΠ αντιμετωπίζεται ως αλλαγή λογιστικών πολιτικών η οποία συνεπάγεται την αναδρομική εφαρμογή των νέων λογιστικών πολιτικών.

Προβλέπονται όμως συγκεκριμένες διευκολύνσεις για τον προσδιορισμό των λογιστικών αξιών των στοιχείων του ισολογισμού όταν η αναδρομική προσαρμογή ορισμένων ή όλων των στοιχείων των χρηματοοικονομικών καταστάσεων είναι πρακτικά δυσχερής ή όταν το απαιτούμενο κόστος είναι σημαντικό.

Εκτός των ανωτέρω ρυθμίσεων προβλέπονται:
α) Νέες προθεσμίες έκδοσης των τιμολογίων.
β) Υποχρεωτική παρακολούθηση της διακίνησης των αποθεμάτων.
γ) Λογιστική παρακολούθηση της λογιστικής αξίας και της φορολογικής βάσης των εσόδων, εξόδων, περιουσιακών στοιχείων, υποχρεώσεων και καθαρής θέσης.

δ) Νέα υποδείγματα των Χρηματοοικονομικών Καταστάσεων.
ε) Εφαρμογή της γενικής αρχής της οικονομικής ουσίας των συναλλαγών κατά τη σύνταξη των χρηματοοικονομικών καταστάσεων.

στ) Εφαρμογή της αρχής του δεδουλευμένου.

ζ) Ερμηνευτική καθοδήγηση από τα ΔΠΧΑ.
η) Ο τρόπος επιμέτρησης παγίων και χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων, χρηματοοικονομικών υποχρεώσεων, και αποθεμάτων.

θ) Οι μέθοδοι απόσβεσης των παγίων στοιχείων.
• Κατάργηση διατάξεων
Με την εφαρμογή των διατάξεων των νέων ΕΛΠ μεταξύ άλλων καταργούνται:
α) Οι διατάξεις του Ν.4093/2012 (Κώδικας Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών)
β) Οι διατάξεις Ν.2190/1920 για τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις

γ) Οι διατάξεις των άρθρων 20 έως 27 του Ν.2065/1992 (αναπροσαρμογή της αξίας των ακινήτων).

δ) Το π.δ. 1123/1980 (Ελληνικό Γενικό Λογιστικό Σχέδιο)

• Ζητήματα που προκύπτουν
Κατωτέρω παραθέτουμε ενδεικτικά ζητήματα τα οποία θα αντιμετωπίσουν οι οντότητες κατά την εφαρμογή των νέων ΕΛΠ.

α) Για όλες τις οντότητες, είτε συντάσσουν χρηματοοικονομικές καταστάσεις με βάση τα νέα ΕΛΠ, είτε με τα ΔΛΠ, λόγω της κατάργησης του ΚΦΑΣ και του ΕΓΛΣ, δεν αντιμετωπίζονται φορολογικά μια σειρά από
θέματα.

Αναφέρουμε ενδεικτικά:

• Σε ποιο βαθμό οι επιμετρήσεις περιουσιακών στοιχείων, υποχρεώσεων, εξόδων και εσόδων, με βάση τα νέα ΕΛΠ, θα γίνονται αποδεκτές από τις φορολογικές αρχές. Παραδείγματα που θα μπορούσαν να αναφερθούν είναι τα κέρδη και ζημίες από συναλλαγματικές διαφορές, η αξία αγοράς περιουσιακών στοιχείων (κόστος κτήσης), η αποτίμηση απαιτήσεων και υποχρεώσεων σε ξένο νόμισμα, η πώληση περιουσιακών στοιχείων που στη συνέχεια επαναμισθώνονται με χρηματοδοτική μίσθωση.

β) Προβλέπεται ότι η οντότητα μπορεί να αναζητεί ερμηνευτική καθοδήγηση από τα ΔΠΧΑ, στον βαθμό που οι ρυθμίσεις των προτύπων αυτών είναι συμβατές με τα νέα ΕΛΠ. Ωστόσο, υπάρχει ασάφεια εάν παρέχεται η δυνατότητα εφαρμογής των κανόνων των ΔΠΧΑ και στις περιπτώσεις για τις οποίες δεν καθορίζεται ο λογιστικός χειρισμός τους από τα νέα ΕΛΠ. Αναφέρονται ως παράδειγμα οι παροχές που εξαρτώνται από την αξία των μετοχών (ΔΠΧΑ 2).

γ) Τροποποιείται η μορφή των χρηματοοικονομικών καταστάσεων και περαιτέρω προβλέπεται η σύνταξη και νέων καταστάσεων, όπως για παράδειγμα η Κατάσταση Χρηματοροών, την οποία υποχρεούνται να συντάξουν οι μεγάλες οντότητες, η οποία όμως λόγω της πολυπλοκότητάς της απαιτεί ιδιαίτερη εξοικείωση και εμπειρία.

δ) Εισάγονται νέες λογιστικές έννοιες και προβλέπονται πολύπλοκοι λογιστικοί χειρισμοί, όπως για παράδειγμα:

• Αποσβέσιμο κόστος στα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία και υποχρεώσεις,

• Πραγματικό επιτόκιο κατά την επιμέτρηση απαιτήσεων και υποχρεώσεων.
• Τροποποίηση των όρων υφιστάμενης χρηματοοικονομικής υποχρέωσης αντιμετωπίζεται ως εξόφληση της αρχικής και αναγνώριση νέας χρηματοοικονομικής υποχρέωσης,
• Αναβαλλόμενη φορολογία,

• Οικονομική ουσία των συναλλαγών,

• Σημαντικό μέγεθος.
ε) Επιλογή κατάλληλων λογιστικών πολιτικών (εύλογη αξία περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων, απομείωση περιουσιακών στοιχείων κ.λπ.) προκειμένου οι χρηματοοικονομικές καταστάσεις να παρουσιάζουν εύλογα τα αναγνωριζόμενα περιουσιακά στοιχεία και την πραγματική εικόνα της οντότητας.

στ) Εξέταση υιοθέτησης των λογιστικών πολιτικών κατά την πρώτη εφαρμογή των νέων ΕΛΠ και επιλογή της λογιστικής αντιμετώπισης των διαφορών που προκύπτουν από τους νέους κανόνες επιμέτρησης.

Για τη διερεύνηση και την αξιολόγηση των περιοχών στις οποίες έχει αντίκτυπο η εφαρμογή των νέων διατάξεων οι οντότητες πρέπει να προχωρούν σε ειδικούς ταχύρυθμους διαγνωστικούς ελέγχους.
Με αυτό τον τρόπο θα διασφαλίσουν την έγκαιρη εφαρμογή του νέου λογιστικού πλαισίου, την απαιτούμενη εναρμόνισή τους με τις υπόψη διατάξεις και την ανάδειξη τυχόν υπεραξιών που δεν έχουν αναγνωριστεί στους ισολογισμούς.
* Λογιστής-Φοροτεχνικος, Tax Principal, Deloitte
Έντυπη

Δεν υπάρχουν σχόλια: