ΕΚΤ: Στο ζενίθ το ρίσκο χρεοκοπίας της Ελλάδας - Όλη η έκθεση
Πρώτη καταχώρηση: 28/05/2015 - 11:47
Τελευταία δημοσίευση: 11:47Οικονομία
Το ρίσκο για στάση πληρωμών της Ελλάδας στους δανειστές της, μια χρεοκοπίαδηλαδή, έχει αυξηθεί σημαντικά, αναφέρει έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, «Financial Stability Review, May 2015»
Στην έκθεση, η ΕΚΤ σημειώνει πως ο ελληνικός τραπεζικός τομέας παρουσιάζει σημαντικές εκροές καταθέσεων. Γίνεται επίσης λόγος για κίνδυνο που οφείλεται στην οξυμένη πολιτική αβεβαιότητα τους τελευταίους έξι μήνες, στην απώλεια πρόσβασης στις αγορές και στην επιδείνωση της αξίας των στοιχείων της.
Υπαρκτός είναι ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης σε ολόκληρη την ευρωζώνη στην περίπτωση που δεν κλείσει γρήγορα η συμφωνία της Ελλάδος με τους πιστωτές της εκτιμά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Η ΕΚΤ στην Έκθεση της για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα (Financial Stability Report) που δημοσιοποίησε σήμερα εκτιμά ότι στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν καταλήξει σύντομα σε συμφωνία με τους εταίρους της, είναι πολύ πιθανόν να εκδηλωθούν πιέσεις στα ομόλογα άλλων χωρών της Ευρωζώνης. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το "ασφάλιστρο κινδύνου" που ζητούν οι επενδυτές προκειμένου να αγοράσουν τα ομόλογα των χωρών αυτών, είναι πολύ πιθανόν να αυξηθούν. Μία τέτοια εξέλιξη θα οδηγούσε σε αύξηση των επιτοκίων στα ομόλογα αυτά και συνακόλουθα στο κόστος δανεισμού των κρατών αυτών.
"Η απουσία μιας συμφωνίας για τις απαιτούμενες διαρθρωτικές αλλαγές (στην Ελλάδα), αυξάνει τον κίνδυνο μιας ανοδικής προσαρμογής των ασφαλίστρων κινδύνου που ζητούνται για τα πιο ευάλωτα κρατικά ομόλογα της περιφέρειας", ανέφερε η ΕΚΤ στην Έκθεσης της. "Η χρονοβόρα και αβέβαιη διαδικασία των διαπραγματεύσεων μεταξύ της νεοσύστατης ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών της, συνέβαλε στην περιόδους έντονης αστάθειας στις ελληνικές αγορές." επισημαίνει η ΕΚΤ στην ίδια έκθεση.
Η ΕΚΤ προειδοποιεί επίσης ότι οι διεθνείς επενδυτές θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν μια «απότομη αντιστροφή» των ήδη χαμηλών αποδόσεων, μία εξέλιξη αυτή ενδέχεται να επιδεινωθεί από τη χαμηλή ρευστότητα στη δευτερογενή αγορά. Από την άλλη πλευρά οι αρνητικές επιπτώσεις - εκτιμά η ΕΚΤ θα επεκταθούν κα στην ήδη αδύναμη κερδοφορία των τραπεζών. Η ΕΚΤ αναγνωρίζει ότι μέχρι σήμερα οι αντιδράσεις των χρηματοπιστωτικών αγορών στις διάφορες διακυμάνσεις του ελληνικού δράματος ήταν ήπιες και συγκρατημένες.
Δείτε επίσης:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου