Τα πέντε κλειδιά για το ελληνικό deal
Πρώτη καταχώρηση: 28/05/2015 - 09:03
Τελευταία δημοσίευση: 09:20Οικονομία
Πέντε βασικά σημεία χωρίζουν την διαπραγματευτική ομάδα της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές για να κλείσει η συμφωνία, την ώρα που η ΕΚΤ ως πολιορκητικός κριός χρησιμοποιεί την τακτική «καρότο και μαστίγιο» με στόχο να καμφθούν οι όποιες αντιστάσεις της Αθήνας.
1. Να μην καταργηθεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος , να εφαρμοστεί ο νέος προσδιορισμός για την ηλικία συνταξιοδότησης , να μην αυξηθεί ο κατώτερος μισθός στα 751 ευρώ και να μην δοθεί η 13η σύνταξη. Να αφήσει πίσω δηλαδή η κυβέρνηση τις προεκλογικές της δεσμεύσεις.
2. Στο ΦΠΑ θέλουν η Αθήνα να δεχθεί το σύστημα των δύο συντελεστών ( 23% και 12% ) που θα έχει αύξηση σε βασικά είδης διατροφής και τα φάρμακα.
3. Στο δημοσιονομικό απαιτούν η ελληνική πλευρά να αποδεχθεί την διαφορά των 1,8 δισ. ευρώ για νέα μέτρα που προκύπτει από το στόχο που θέτουν οι θεσμοί για το πρωτογενές πλεόνασμα τον 2015 ( 1,5% του ΑΕΠ δηλαδή 2,7 δις ευρώ ) έναντι του στόχου που θέλει η Αθήνα να βάλει η Αθήνα( 0,75% του ΑΕΠ ή 1,3 δις ευρώ ) συν ένα μικρό έλλειμμα που καταγράφουν περίπου 500 εκ ευρώ χωρίς να ληφθούν καθόλου νέα μέτρα.
4. Στο ασφαλιστικό, οι δανειστές ζητούν άμεσα παρεμβάσεις για την μείωση κύριων και επικουρικών συντάξεων ώστε να κλείσει το έλλειμμα στα ασφαλιστικά ταμεία.
5. Στο εργασιακό επιμένουν (ειδικά το ΔΝΤ) σε θεσμοθέτηση των ομαδικών απολύσεων και αναδιάρθρωση του συνδικαλιστικού νόμου.
Αυτά τα θέματα θεωρούνται πρωτεύοντα και παραμένουν σε εκκρεμότητα η διευθέτηση των «κόκκινων δανείων» και οι αποκρατικοποιήσεις όπου υπάρχει στρατηγική διάσταση απόψεων και πάνε για διευθέτηση πριν το τέλος του χρόνου.
Τηλεγράφημα του Reuters αναφέρει ότι η ΕΚΤ παίζει βασιό ρόλο στους εκβιασμούς με την τακτική «μαστίγιο και καρότο» και όπλο την κάνουλα… της ρευστότητας. Δηλώνει διατεθειμένη να ανοίξει τη στρόφιγγα εάν η Ελλάδα έχει συμφωνία με τους εκπροσώπους των θεσμών.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το τηλεγράφημα το οποίο επικαλείται αξιωματούχου τη ΕΚΤ , θα δεχθεί την αύξηση του ορίου των εκδόσεων εντόκων γραμματίων και παράλληλα θα εγκρίνει την εκταμίευση των 1,9 δισ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων και τα οποία είναι συνδεδεμένα με την δόση των 7,2 δισ. ευρώ.
Τα «δώρα» όμως δεν σταματούν εδώ: Αμέσως μετά την συμφωνία η ΕΚΤ θα εντάξει άμεσα την Ελλάδα στην διαδικασία «ποσοτικής χαλάρωσης» και είναι δυνατό να αγοράσει σε πρώτη φάση τα δύο μεγάλα ομόλογα συνολικής αξίας 6,7 δισ. ευρώ που λήγουν το Ιούλιο (3,5 δισ. ευρώ) και το Αύγουστο (3,2 δισ. ευρώ).
Δείτε επίσης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου