Ο γρίφος: Πόσο κοντά και πόσο μακριά είναι η συμφωνία
Αυτά είναι τα ανοιχτά θέματα-μέτωπα. Τι υποστηρίζει η ελληνική πλευρά και τι ζητούν οι δανειστές σε κάθε περίπτωση.
| upd:
Τόσο κοντά, (αν ληφθούν υπόψη οι εκτιμήσεις της ελληνικής πλευράς) και τόσο μακριά (αν ληφθούν υπόψη οι επίσημες δηλώσεις από το εξωτερικό).
Από το αν και ποια θα είναι η συμφωνία στο ζήτημα του πρωτογενούς πλεονάσματος, θα εξαρτηθεί και το περιεχόμενο του πακέτου μέτρων
Ενώ σήμερα και αύριο εξαντλούνται και τα τελευταία ψήγματα ρευστότητας προκειμένου να καταβληθούν στην ώρα τους οι μισθοί και οι συντάξεις τα δύο «μέτωπα» εκπέμπουν εντελώς διαφορετικά μηνύματα.
Από τη μία ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε και χθες για είσοδο στην τελική ευθεία ενώ ο υπουργός Οικονομικών εξακολουθεί να δηλώνει ότι στις πέντε Ιουνίου η δόση στο ΔΝΤ θα πληρωθεί κανονικά διότι μέχρι τότε θα έχει κλείσει η διαπραγμάτευση.
Κι ενώ από την ελληνική πλευρά δημιουργείται η εντύπωση ότι η συμφωνία μπαίνει στη φάση της συγγραφής -η εμπειρία προηγούμενων διαπραγματεύσεων έχει δείξει ότι ακόμη και αυτή η φάση μπορεί να κρατήσει πολλές ημέρες- οι δηλώσεις των ξένων αξιωματούχων συγκλίνουν στο ότι υπάρχει ακόμη απόσταση η οποία πρέπει να καλυφθεί.
Τα τέσσερα μέτωπα:
- δημοσιονομικό
- ΦΠΑ
- εργασιακό και
- ασφαλιστικό παραμένουν ανοικτά, ενώ ανοικτό παραμένει και το ερώτημα αν έχει συμφωνηθεί ο τελικός κατάλογος με τις ιδιωτικοποιήσεις του 2015 και του 2016.
Δημοσιονομικό κενό
Επίσημη ενημέρωση για το αν έχει υπάρξει σύγκλιση στον ακρογωνιαίο λίθο αυτής της διαπραγμάτευσης δεν υπάρχει. Η ελληνική πλευρά, φέρεται να επιδιώκει την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος σε επίπεδα κάτω του 1% επικαλούμενη τον μικρό ρυθμό ανάπτυξης για φέτος. Οι δανειστές ζητούν υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα συνδέοντας το και με τη βιωσιμότητα του χρέους. Η διαφορά στο ποσοστό, μεταφράζεται σε μέτρα. Πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% για το 2015 και 2% για το 2016, προϋποθέτει επιβολή μέτρων συνολικού ύψους περίπου 5 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη διετία. Η ελληνική πλευρά θέλει να κατεβάσει τον λογαριασμό χαμηλότερα. Από το αν και ποια θα είναι η συμφωνία στο ζήτημα του πρωτογενούς πλεονάσματος, θα εξαρτηθεί και το περιεχόμενο του πακέτου μέτρων. Στο τραπέζι παραμένουν διάφορες προτάσεις όπως η επιβολή έκτακτης εισφοράς στις επιχειρήσεις, η αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης, το «κλείσιμο» των υποθέσεων της λίστας Λαγκάρντ κλπ. Οι δανειστές θέλουν μέτρα μόνιμου χαρακτήρα και εστιάζουν την προσοχή τους κυρίως στους συντελεστές του ΦΠΑ αλλά και στη δαπάνη του δημοσίου για τους μισθούς. Μείωση μισθών η Ελλάδα δεν θέλει σε καμία περίπτωση.
Οι δανειστές ζητούν «καθαρό» δημοσιονομικό αποτέλεσμα από τους νέους συντελεστές ΦΠΑ και φαίνεται να επιμένουν στο σενάριο των δύο συντελεστών
ΦΠΑ: Οι συντελεστές και τα έσοδα
Η ελληνική πλευρά επιμένει στο σενάριο των τριών συντελεστών -η τελευταία πληροφόρηση μιλάει για συντελεστές 7%, 14% και 22% ή 23%- ενώ βάζει στο τραπέζι τη μεταφορά βασικών τροφίμων σε χαμηλότερο συντελεστή από το 13% που ισχύει σήμερα. Πιστεύει ότι θα υπάρξει αύξηση των φορολογικών εσόδων όχι όμως από την αναπροσαρμογή των συντελεστών αλλά από τα μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής από τον ΦΠΑ. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται οι λοταρίες για τις αποδείξεις, η υποχρεωτική διενέργεια συναλλαγών με πλαστικό χρήμα (χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες) αλλά και η επιβράβευση όσων φορολογουμένων πληρώνουν με πλαστικό χρήμα συγκεκριμένες ομάδες επαγγελματιών οι οποίοι θεωρούνται ύποπτοι για φοροδιαφυγή. Οι δανειστές εξακολουθούν να μην συμμερίζονται τις ελληνικές απόψεις. Όπως προέκυψε και από τη συνέντευξη Γιουνκερ, οι δανειστές ζητούν «καθαρό» δημοσιονομικό αποτέλεσμα από τους νέους συντελεστές ΦΠΑ και φαίνεται να επιμένουν στο σενάριο των δύο συντελεστών.Αυτό φέρνει κατάργηση του υπερχαμηλού συντελεστή και αυξήσεις σε ξενοδοχειακές υπηρεσίες και φάρμακα ενώ προκαλεί ανατιμήσεις και στις νησιωτικές περιοχές.Παραδοσιακά, οι δανειστές αμφισβητούν την εισπρακτική επιτυχία των μέτρων που εξαγγέλλονται για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και ζητούν το θετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα να προέλθει από τις μετρήσιμες αλλαγές των συντελεστών. Το ποσό των 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ που ελέχθη από τον πρόεδρο της Κομισιόν, η ελληνική πλευρά το διαψεύδει.
Το να μην μειωθούν οι συντάξεις αποτελεί την τελευταία κόκκινη γραμμή που θέλει να υπερασπιστεί η ελληνική κυβέρνηση και φαίνεται διατεθειμένη ακόμη και να επιβάλλει ισοδύναμα μέτρα κάτι που σημαίνει ότι θα μεταφέρει ένα οικονομικό βάρος περίπου 500 εκατ. ευρώ στους φορολογούμενους
Ασφαλιστικό: αγκάθι η ρήτρα του μηδενικού ελλείμματος
Το να μην μειωθούν οι συντάξεις αποτελεί την τελευταία κόκκινη γραμμή που θέλει να υπερασπιστεί η ελληνική κυβέρνηση. Ωστόσο, οι δανειστές από την πλευρά τους δεν θέλουν να ακυρωθεί ο νόμος με τον οποίο έχει επιβληθεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στα ταμεία πρόνοιας (χορηγούν τα εφάπαξ) και φυσικά στα επικουρικά. Η κυβέρνηση φαίνεται διατεθειμένη ακόμη και να επιβάλλει ισοδύναμα μέτρα κάτι που σημαίνει ότι θα μεταφέρει ένα οικονομικό βάρος περίπου 500 εκατ. ευρώ στους φορολογούμενους.Οι δανειστές επιμένουν στην επιβολή της ρήτρας και τις επόμενες ημέρες θα φανεί αν θα βρεθεί μια συμβιβαστική λύση ώστε οι μειώσεις των επικουρικών συντάξεων τουλάχιστον να μην γίνουν μέσα στο 2015. Η καταβολή της 13ης σύνταξης που θέλει η ελληνική πλευρά οδεύει προς αναβολή εκτός συνταρακτικού απροόπτου ενώ οι δύο πλευρές φέρονται να έχουν συμφωνήσει στην κατάργηση των μεταβατικών διατάξεων που οδηγούν σε πρόωρες συνταξιοδοτήσεις. Συναποφασισμένη είναι επίσης η περαιτέρω συγχώνευση των ασφαλιστικών ταμείων. Οι σκληρές αποφάσεις (ύψος κύριων συντάξεων, όρια ηλικίας κλπ) θα ληφθούν μετά την ολοκλήρωση αναλογιστικών μελετών.
Εργασιακό: Το μπαλάκι στο ILO
H μεγάλη μάχη δίνεται για τον βασικό μισθό τον οποίο οι δανειστές θέλουν να κρατήσουν στα σημερινά επίπεδα μέχρι να πέσει η ανεργία σε πιο λογικά επίπεδα από αυτά που βρίσκεται που σήμερα (25-26%). Η ελληνική πλευρά δεν θέλει να κάνει πίσω από μια ακόμη προεκλογική δέσμευση ενώ επιδιώκει να περάσει τον νόμο με την αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων. Ενδέχεται ο συμβιβασμός να επέλθει με αλλαγή του χρονοδιαγράμματος ώστε η σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού να μετατεθεί χρονικά κατά ένα έτος. Οι όποιες αποφάσεις σε μια τέτοια περίπτωση, θα ληφθούν σε συνεργασία με το Διεθνές Γραφείο Εργασίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου