Το φορολογικό περιβάλλον απωθεί τις επενδύσεις
Γράφει ο Γιώργος Α. Κορομηλάς, Πρόεδρος Ινστιτούτου Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών
Τα τελευταία χρόνια και ειδικά το τελευταίο δωδεκάμηνο παρατηρείται ένα διαρκώς αυξανόμενο «κύμα φυγής» επιχειρήσεων από τη χώρα μας. Ο λόγος; Η αλλοπρόσαλλη φορολογική πολιτική. Το αποτέλεσμα; Αύξηση της ανεργίας, διότι πολλοί εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις αυτές θα βρεθούν στον δρόμο, και φυσικά δραματική μείωση των δημοσίων εσόδων από ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος αντί για την προσδοκώμενη αύξηση αυτών. Όσο δε για την προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα μας, καλύτερα να μη συζητάμε.
Πώς είναι δυνατόν κάποιος στη χώρα μας να επενδύσει κεφάλαια, να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και να συμβάλει, μέσω αυτής της επιχειρηματικής του δραστηριότητας, στην αύξηση του ΑΕΠ και στην ταχύτερη έξοδο από την ύφεση όταν διαπιστώνει ότι, με πρόσχημα πάντα τις αυξημένες δημοσιονομικές ανάγκες, αυξάνεται ο συντελεστής φορολογίας των νομικών προσώπων από 26% στο 29% δημιουργώντας συνολική φορολογική επιβάρυνση, εφόσον διανεμηθούν τα κέρδη, ύψους 36,1%, χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη το τέλος επιτηδεύματος και την πιθανή επιβολή κάποιας ακόμα «έκτακτης» εισφοράς; Ποιος θέλει να επενδύσει σε μια χώρα όπου ο συντελεστής προκαταβολής φόρου εισοδήματος ανεβαίνει από 80% σε 100% και μάλιστα αναδρομικά για τα κέρδη του 2014 για Α.Ε., ΕΠΕ, ΙΚΕ και από 55% σε 75% και 100% για τα έτη 2015 και 2016 σε φυσικά πρόσωπα και Ο.Ε. και Ε.Ε; Ποιος θέλει να επενδύσει σε μια χώρα που μέσα σε 25 μήνες έχει τροποποιήσει 14 φορές των κώδικα φορολογίας εισοδήματος, πάντα προς το δυσμενέστερο για το επιχειρείν; Μα φυσικά κανένας.
Σε ένα περιβάλλον έντονου φορολογικού ανταγωνισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ειδικά από κράτη-μέλη στα βόρεια και στα νότια σύνορα της χώρας μας όπου οι φορολογικοί συντελεστές είναι πολύ χαμηλοί και σε ένα επίσης ανταγωνιστικό φορολογικό περιβάλλον σε «υποψήφιο» για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση κράτος στα ανατολικά σύνορα της χώρας, οι κυβερνώντες δεν μπορούν με την υψηλή φορολογία της επιχειρηματικής δραστηριότητας και της γενικότερης αστάθειας του φορολογικού περιβάλλοντος της χώρας να «απωθούν» τους επενδυτές «δείχνοντας» βορρά, νότο και ανατολή. Η χώρα μας έχει ανάγκη, θα έλεγα ιδιαίτερη ανάγκη, για επενδύσεις τόσο από Έλληνες όσο και από αλλοδαπούς επενδυτές.
Γνωρίζοντας ότι ο μοναδικός δρόμος εξόδου από την ύφεση είναι η διατήρηση των υφιστάμενων και η προσέλκυση πολλών νέων επενδύσεων στη χώρα, πρέπει επιτέλους να δημιουργηθούν οι φορολογικές συνθήκες εκείνες που θα καθιστούν ιδιαίτερα ελκυστική την ανάληψη επιχειρηματικής δράσης. Το φορολογικό σύστημα για να καταστεί εργαλείο αναπτυξιακής πολιτικής πρέπει να είναι σταθερό και να δίνει κίνητρα και όχι αντικίνητρα στο επιχειρείν διότι η ανάπτυξη της οικονομίας απαιτεί υλοποίηση επιχειρηματικών επενδυτικών σχεδίων, τα επιχειρηματικά επενδυτικά σχέδια απαιτούν επενδυτές, οι επενδυτές απαιτούν σταθερό και δίκαιο φορολογικό σύστημα.
Πολλές μελέτες διεθνώς έχουν αναδείξει το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει το φορολογικό σύστημα στη προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων διότι οι μεταβολές του επηρεάζουν τα μακροοικονομικά μεγέθη της οικονομίας, άρα ουσιαστικά καθορίζουν σε ένα μεγάλο βαθμό την οικονομική ανάπτυξη για το μέλλον. Οι μέχρι τώρα μεταβολές έχουν επηρεάσει αρνητικά την οικονομία λόγω μείωσης των επενδύσεων, κλεισίματος πολλών ειδικά μικρομεσαίων επιχειρήσεων, φυγής μεγάλου αριθμού σε χώρες με πιο ελκυστικό φορολογικό περιβάλλον και αύξηση της παραοικονομίας σε βάρος της πραγματικής οικονομίας, συνεπώς απαιτούνται άμεσες διορθωτικές κινήσεις πριν να είναι αργά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου