Καταργεί αργίες και άδειες η Φινλανδία ως "αντίδοτο" στην ύφεση
Πρώτη καταχώρηση: 09/09/2015 - 10:26
Τελευταία δημοσίευση: 10:26Οικονομία
Η κυβέρνηση της Φινλανδίας, της σκληρής στάσης έναντι της Ελλάδας, κόβειεθνικές αργίες και ετήσιες άδειες για να ενισχύσει το ΑΕΠ που πέφτει σε ύφεση.
Η οικονομία της Φινλανδίας συρρικνώνεται εδώ και τρία χρόνια, λόγω της ασθενούς ζήτησης από την ευρωπαϊκή και τη ρωσική αγορά, ενώ τα προβλήματα αντανακλώνται και στην κύρια εξαγωγική δραστηριότητα της χώρας, συμπεριλαμβανομένου και του τομέα της τεχνολογίας, αναφέρουν Bloomberg και Reuters.
Την ώρα που προσπαθεί να δείξει "ανθρωπιστικό προφίλ" δηλώνοντας ότι θα προσφέρει το σπίτι του στους πρόσφυγες που ζητούν άσυλο, ο πρωθυπουργός Γιούχα Σιπίλα δήλωσε ότι η κυβέρνηση προχωρεί σε δραστικές περικοπές σε άδειες, αργίες και αμοιβές, με στόχο η «μεταρρύθμιση – σοκ» να ανατάξει την πτώση της ανταγωνιστικότητας κατά 10% από το 2007.
Σφοδρή ήταν η αντίδραση των συνδικάτων της χώρας, καθώς ήδη ο επικεφαλής του μεγαλύτερου σωματείου ο Αντι Παλόλα του STTK, αποκάλεσε το σχέδιο της κυβέρνησης «επίθεση στο φινλανδικό μοντέλο κοινωνικού κράτους» και πρόσθεσε πως «μπορεί να οδηγήσει στην κατάρρευση της φινλανδικής κοινωνίας».
Ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας ανακοίνωσε ως "φάρμακο" περικοπές στις ημέρες ετήσιας άδειας για τους δημοσίους υπαλλήλους από 38 σε 30, καταργούνται δύο από τις επίσημες αργίες του φινλανδικού κράτους (τα Θεοφάνεια και της Αναλήψεως), ενώ περικόπτεται κατά ένα ποσοστό, που δεν ανακοινώθηκε προς το παρόν και οι αμοιβές των εργαζομένων για την Κυριακή.
Ακόμα, η πρώτη μέρα που κάποιος δηλώνει ασθένεια δεν θα πληρώνεται, ενώ για τις υπόλοιπες μέρες απουσίας θα καταβάλλεται το 80% της αμοιβής. Αναμένεται οι περικοπές να αποφέρουν στο φινλανδικό κράτος έσοδα ύψους ενός δισ. ευρώ ετησίως.
Η κεντροδεξιά κυβέρνηση του Σιπίλα που ανέβηκε πρόσφατα στην εξουσία ανακοίνωσε πως υπολογίζει να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα κατά 5% μέχρι το 2017 οπότε και τα μέτρα θα επανεξεταστούν.
Αν και η Φινλανδία ήταν από τους πλέον αυστηρούς εταίρους απέναντι στην Ελλάδα, επιδεικνύει εξαιρετικά κακές επιδόσεις στην οικονομία της, μεταξύ άλλων και λόγω της αδυναμίας της να οικοδομήσει μια ανταγωνιστική αγορά εργασίας. Ως εκ τούτου, οι επενδυτές αρχίζουν να απομακρύνονται από τη χώρα που «παρήγαγε» εταιρίες όπως η Nokia.
Οι επιδόσεις αυτές έχουν πλήξει και την αγορά ομολόγων της χώρας, με τη ζήτηση για 10ετή ομόλογα να είναι «απογοητευτική» τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με την Nordea Bank. Η οικονομία της Φινλανδίας πρόκειται φέτος να συρρικνωθεί για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, προβλέπει η κυβέρνηση, ενώ ο αναλυτής της Nordea, Jan von Gerich, ανέφερε σε κείμενό του την περασμένη εβδομάδα: «Θεέ μου, εξάλειψαν όλη την ανάπτυξη!»
«Το γεγονός ότι η Φινλανδία πρόκειται να παραμείνει ένας από τους βραδυκίνητους στην ευρωζώνη σε ό,τι αφορά στις οικονομικές επιδόσεις, πιθανώς σταδιακά θα πλήξει τα φινλανδικά ομόλογα περισσότερο από τον αντίκτυπο που έχουμε δει μέχρι στιγμής», τόνισε ο von Gerich, προσθέτοντας πως «η πρόβλεψη για τα φινλανδικά ομόλογα δεν είναι θετική».
Κάποια από τα προβλήματα στην οικονομία της Φινλανδίας οφείλονται στην ακριβή αγορά εργασίας της χώρας. Τα κόστη ανά ώρα εργασίας είναι περίπου 20% πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ, όπως καταδεικνύουν στοιχεία της Eurostat.
Δείτε επίσης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου