Τα πρώτα δύσκολα μέτρα που θα πάρει η νέα κυβέρνηση
Μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να έχουν εκπληρωθεί περίπου 127 μνημονιακές δράσεις ή το… 56% του τριετούς διάρκειας νέου μνημονίου.
Είθισται το έργο των νέων κυβερνήσεων να αρχίσει να αξιολογείται με τη συμπλήρωση των πρώτων 100 ημερών διακυβέρνησης. Η νέα κυβέρνηση, -θέλει δεν θέλει- θα αξιολογηθεί με τη συμπλήρωση των πρώτων 95 ημερών. Τόσες μας χωρίζουν μέχρι το τέλος του έτους και μέχρι τότε θα πρέπει να έχουν εκπληρωθεί περίπου 127 μνημονιακές δράσεις ή το… 56% του τριετούς διάρκειας νέου μνημονίου. Αν λοιπόν το 3ο μνημόνιο ήρθε για να μείνει 1000 ημέρες, οι πρώτες 95 θα είναι οι πιο κρίσιμες.
Με την προκήρυξη των εκλογών, βρεθήκαμε ούτως ή άλλως εκτός προθεσμιών καθώς 20 δράσεις που έπρεπε να έχουν εκπληρωθεί μέσα στον Σεπτέμβριο, πρακτικά έχουν ήδη «συγχωνευτεί» με τις δράσεις του Οκτωβρίου.
Το βάρος για να καλυφθεί το χαμένο έδαφος θα πέσει στον νέο υπουργό Οικονομικών και τον αναπληρωτή υπουργό που θα αναλάβει την ευθύνη για τα φορολογικά έσοδα. Και αυτό διότι τα περισσότερα από τα προαπαιτούμενα του Σεπτεμβρίου, έχουν φορολογικό περιεχόμενο. Από τις δράσεις του Σεπτεμβρίου, ξεχωρίζουν η απόφαση για την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, η μεταφορά των αρμοδιοτήτων του ΣΔΟΕ στην ΓΓΔΕ (σ.σ το μέτρο έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις των εφοριακών), η ενεργοποίηση του μηχανισμού για τις ηλεκτρονικές κατασχέσεις καταθέσεων για τους οφειλέτες του δημοσίου, η αναθεώρηση των προστίμων που προβλέπει ο Κώδικας Βιβλίων και στοιχείων αλλά και η έκδοση των αποφάσεων που θα καθορίζουν για ποιους θα πρέπει να μειωθούν οι δόσεις αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Και αυτά θα είναι απλώς μια πρόγευση. Το… κυρίως πιάτο του Οκτωβρίου, περιλαμβάνει για τον νέο υπουργό Οικονομικών το νέοφορολογικό νομοσχέδιο. Εκεί θα κριθεί η ικανότητα της νέας κυβέρνησης να βρίσκει «ισοδύναμα». Αύξηση του ΦΠΑ στην εκπαίδευση ή κάτι άλλο; Αύξηση του φόρου για τους αγρότες ή εναλλακτικό μέτρο;
Ο κατάλογος με τα δεκάδες προαπαιτούμενα του Οκτωβρίου περιλαμβάνει την αύξηση του φόρου για τα εισοδήματα από ενοίκια, την ενσωμάτωση της εισφοράς αλληλεγγύης στη φορολογική κλίμακα, το ψαλίδισμα της δαπάνης για το επίδομα θέρμανσης, τη δημοσιοποίηση των ονομάτων όσων χρωστούν στο δημόσιο ή στα ασφαλιστικά ταμεία, την επανεξέταση των φορολοαπαλλαγών, την έναρξη είσπραξης του ΕΝΦΙΑ κλπ.
Στη χειρότερη θέση από όλους τους υπουργούς της κυβέρνησης, θα βρεθεί τον Οκτώβριο ο νέος υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Η αρμόδια επιτροπή θα παραδίδει το πόρισμά της και το αρμόδιο υπουργείο θα πρέπει να κάνει με τους εκπροσώπους των δανειστών την τελική διαπραγμάτευση επί των προαπαιτούμενων για το ασφαλιστικό. Ποια είναι τα κυριότερα από αυτά;
1.Η μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ μέσα στο 2016
2. Η θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων για τη χορήγηση της κατώτατης σύνταξης μετά τα 67
3. Η ψήφιση νέων αλλαγών για τη στενότερη σύνδεση εισφορών-παροχών ακόμη και στον ΟΓΑ
4.Η σύνδεση των εισφορών με το πραγματικό εισόδημα για τους αυτοαπασχολούμενους (ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ στον ΟΓΑ) κλπ
5.Η κατάργηση των κοινωνικών πόρων (φόρων υπέρ τρίτων) και η κάλυψη του κενού που θα δημιουργηθεί με περικοπή των παροχών ή αύξηση των εισφορών
6.Η σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ
7.Η ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων
8. Η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά ταμεία κλπ
Το τρίτο υπουργείο στο οποίο θα πέσει μεγάλο βάρος είναι το Ανάπτυξης. Από τα χέρια του νέου υπουργού θα περάσουν τα νομοσχέδια για τα κόκκινα δάνεια αλλά και για τηνανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Το νομοσχέδιο για τα κόκκινα δάνεια θα πρέπει να προηγηθεί της διαδικασίας της ανακεφαλαιοποίησης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου