Ποιοι οφειλέτες μένουν εκτός της ρύθμισης των 100 δόσεων
Μνημόνιο: Οι τραπεζικές καταθέσεις και το ύψος των εισοδημάτων, τα κριτήρια που θα ορίζει η απόφαση του ΥΠΟΙΚ
Παρασκευή, 09 Οκτωβρίου 2015 07:48
UPD:11:18
shutterstock
Από την έντυπη έκδοση
Του Γιώργου Κούρου
gkouros@naftemporiki.gr
gkouros@naftemporiki.gr
«Κληρώνει» για όσους έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων, καθώς η νέα υπουργική απόφαση που έρχεται μέχρι τις 15 τρέχοντος, κατ’ επιταγή του νέου μνημονίου, φέρνει σημαντικές αλλαγές που θα οδηγήσουν στη μείωση του αριθμού των δόσεων για πολλούς οφειλέτες οι οποίοι αναγκαστικά θα υποχρεωθούν στην καταβολή υψηλότερων ποσών, αλλά και σε «έξοδο» από τη ρύθμιση.
Ειδικότερα, με τη νέα απόφαση θα αυξάνεται το επιτόκιο, ενώ θα καθορίζονται επακριβώς τα εισοδηματικά κριτήρια που θα οδηγούν σε συρρίκνωση των δόσεων ή ακόμη και στην «αποβολή» από τη ρύθμιση, αν και στο υπουργείο Οικονομικών αναζητούν ήδη «φόρμουλα», όπως τόνισε και χθες ο αναπληρωτής υπουργός Τρύφων Αλεξιάδης, κατά τις συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας που από χθες βρίσκονται στην Αθήνα, για «ηπιότερες» αλλαγές.
Τι προβλέπεται για το επιτόκιο
Για το επιτόκιο τα πράγματα είναι ξεκάθαρα, αφού, με βάση τις διατάξεις που έχουν ψηφιστεί, προβλέπονται τα εξής:
1. Αυξάνεται στο 5% από 3% σήμερα το επιτόκιο για τη ρύθμιση των εκατό δόσεων για όσους έχουν οφειλές άνω των 5.000 ευρώ.
2. Για φορολογούμενους με χαμηλότερες οφειλές, έως 5.000 ευρώ, για να μην ισχύσει επιτόκιο 5% θα πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:
- Ο οφειλέτης να είναι φυσικό πρόσωπο το οποίο δεν ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα,
- Η ακίνητη περιουσία του οφειλέτη σύμφωνα με το Ε9 να είναι αντικειμενικής αξίας έως 150.000 ευρώ και
- Το ετήσιο εισόδημά του να μην υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ.
Και αυτό, όπως εξήγησε, γιατί θα πρέπει να επιδειχθεί από όλες τις πλευρές η απαιτούμενη κοινωνική ευαισθησία λόγω των ιδιαίτερα δύσκολων οικονομικών συγκυριών, αφού σήμερα μπορεί σε κάποιο μήνα να συμπέσουν πολλές υποχρεώσεις, όπως δόση φόρου εισοδήματος, δόση ΕΝΦΙΑ, δόση για τις 100 δόσεις, τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις και τέλη κυκλοφορίας.
«Ο στόχος είναι να ξανασυζητηθεί το μέτρο, γιατί είναι πρόβλημα και θα φύγει πολύς κόσμος από τις 100 δόσεις» επεσήμανε ο κ. Αλεξιάδης, ο οποίος ωστόσο ξεκαθάρισε παράλληλα ότι θα βγουν από τη ρύθμιση ή θα αναγκαστούν να πληρώσουν σε λιγότερες δόσεις οι οφειλέτες που έκαναν χρήση των ευνοϊκών διατάξεων και εξοφλούν τα χρέη τους σε 100 δόσεις, ενώ έχουν την οικονομική άνεση, π.χ. όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «τραπεζικό λογαριασμό 200.000 ευρώ», να πληρώσουν το χρέος τους.
Τόνισε πάντως ότι το ύψος των τραπεζικών καταθέσεων, ή γενικότερα το ύψος του εισοδήματος που κρίνεται ικανό για την εξόφληση οφειλών σε λιγότερες δόσεις, ή για αποβολή από τη ρύθμιση, θα εξεταστεί στη συζήτηση με τους δανειστές όπου και θα καθοριστούν επακριβώς και τα κριτήρια που θα περιληφθούν στην υπό διαμόρφωση απόφαση.
Τα ισοδύναμα του 23% στην εκπαίδευση
Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν βρεθεί τα ισοδύναμα που μπορούν να οδηγήσουν στην κατάργηση τελικά του μέτρου της επιβολής ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση, αφού, όπως τόνισε ο κ. Αλεξιάδης, έχει βρεθεί «λίστα από ισοδύναμα που μπορεί να ξεπεράσουν το όριο, ο στόχος είναι 240 εκατομμύρια το έτος από το ΦΠΑ στην εκπαίδευση. Υπήρχαν προβλήματα με αυτή τη διάταξη. Αυτή η διάταξη απ’ ό,τι φαίνεται καταργείται και αντικαθίσταται με άλλη φορολογική διάταξη, έχουμε ήδη κατάλογο με πολλά ισοδύναμα».
Απέκλεισε πάντως το ενδεχόμενο να αυξηθούν οι φόροι στα καύσιμα και στα τσιγάρα, αφού οι κινήσεις αυτές μόνο σε μείωση των εσόδων θα οδηγήσουν, όμως υπογράμμισε ότι είναι στην ατζέντα «και ο ΕΝΦΙΑ εξωτερικού και άλλες φορολογικές πηγές που μέχρι στιγμής δεν έχουμε χρησιμοποιήσει».
Κυνήγι της μεγάλης φοροδιαφυγής
Ο κ. Αλεξιάδης επανέλαβε ότι βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η πάταξη της μεγάλης φοροδιαφυγής και η αύξηση των δημοσίων εσόδων, που θα επιτρέψουν την άσκηση κοινωνικής πολιτικής και τη δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών.
Για τον λόγο αυτό διευκρίνισε ότι στην Ελλάδα δεν θα υπάρχουν πλέον φορολογικά άβατα, ενώ η στόχευση θα πηγαίνει προς «τα μεγάλα ποτάμια, όχι στα ρυάκια και στους παραπόταμους», εξηγώντας: «Εμείς δεν θέλουμε να ασχοληθούμε κυρίως με τη μικρή και τη μεσαία φοροδιαφυγή. Πάμε να αντιγράψουμε τη λειτουργία των φορολογικών υπηρεσιών της Ευρώπης, όπου στοχεύεις κυρίως στη μεγάλη φοροδιαφυγή. Εχουμε υποθέσεις αυτή τη στιγμή σε ελεγκτικό κέντρο όπου κάθε υπόθεση αποδίδει μέσο όρο φόρου 600.000 ευρώ. Είναι δυνατόν από τις 25.000 περίπου αυτές υποθέσεις να έχουμε ελέγξει λιγότερες από 1.500 και να μην έχουμε ελέγξει τις 10.000 με τέτοια εισπραξιμότητα;».
Δηλώσεις αρχές Φεβρουαρίου
Ο κ. Αλεξιάδης αποκάλυψε ότι η επικείμενη φορολογική μεταρρύθμιση θα ξεκινήσει «τέλη Οκτωβρίου-αρχές Νοεμβρίου, οπότε και θα δούμε τι θα ισχύσει με τις φορολογικές δηλώσεις της επόμενης χρονιάς».
Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι στόχος του είναι το 2016 οι φορολογικές δηλώσεις να είναι έτοιμες πολύ «πριν από τις 1-2 Φεβρουαρίου» και σε καμία περίπτωση δεν θα φθάσουν μέχρι τον Σεπτέμβριο.
Ν.Δ.: Τα έσοδα του κράτους θα μειωθούν
Αιφνιδιασμό «εκατομμυρίων πολιτών» από τις νέες αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων καταγγέλλει η Ν.Δ., χαρακτηρίζοντας τις σχετικές προβλέψεις «χαριστικές για τους έχοντες και ανεπαρκείς για τους αδύναμους».
Σχολιάζοντας τις τροποποιήσεις, η Ν.Δ. επισήμανε ότι για φορολογουμένους με οφειλές πάνω από 5.000 ευρώ αυξάνεται το επιτόκιο από το 3%, που ισχύει σήμερα, στο 5%, με αποτέλεσμα να αυξηθεί το ποσό των μηνιαίων δόσεων που καταβάλλουν. Yπογράμμισε ότι για φορολογούμενους, φυσικά πρόσωπα, με χαμηλότερες οφειλές έως 5.000 ευρώ, για να μην αυξηθεί το επιτόκιο στο 5% θα πρέπει να συντρέχουν, σωρευτικά, τρεις προϋποθέσεις: να μην ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, η αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας τους να είναι έως 150.000 ευρώ και το ετήσιο εισόδημά τους να μην υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ.
«Επιπλέον, πολλοί φορολογούμενοι θα κληθούν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους σε λιγότερες δόσεις (π.χ., 80 αντί 100), καταβάλλοντας υψηλότερο ποσό ανά μήνα. Ετσι πολλοί δεν θα μπορούν να εξυπηρετήσουν τη ρύθμισή τους, ενώ το κράτος θα δει τα έσοδά του να πέφτουν» τονίζει η Ν.Δ. αναφέροντας: «Τελικά, από την πολυδιαφημισμένη ρύθμιση των 100 δόσεων, οι μόνοι που βολεύτηκαν, που εξακολουθούν να πίνουν στην υγεία των κορόιδων και δοξάζουν τον κ. Τσίπρα είναι οι γνωστοί μεγαλοοφειλέτες, που είδαν τις οφειλές τους να κουρεύονται από τον κ. Τσίπρα σε μια νύχτα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου