Ωρολογιακή βόμβα 8 δισ. το έλλειμμα στα ασφαλιστικά ταμεία
Πρώτη καταχώρηση: 09/10/2015 - 09:22
Τελευταία δημοσίευση: 10:12Οικονομία
Κρυφό έλλειμμα ύψους 8 δισ. ευρώ απειλεί να τινάξει στον αέρα τον δημοσιονομικό σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου και να γκρεμίσει τα ασφαλιστικά ταμεία. Μόνο για τις πάνω από 300.000 συνταξιοδοτικές αιτήσεις που βρίσκονται σε αναμονή, η δαπάνη εκτιμάται σε 4 δισ. ευρώ.
Ο χρόνος αναμονής κυμαίνεται από 12 έως και 24 μήνες, με ακραίες περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης να αγγίζουν τα 3 ή ακόμη και τα 4 χρόνια. Πονοκέφαλο προκαλεί στην ηγεσία του υπ. Εργασίας και η υποχρέωση της κυβέρνησης να προσδιορίσει και να θεσπίσει ισοδύναμα μέτρα για την αντιστάθμιση των επιπτώσεων της εφαρμογής των αποφάσεων του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές σε συντάξεις από το 2012 και μετά, καθώς το κόστος εκτιμάται σε τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ, αναφέρει η «Καθημερινή».
Στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης, μάλιστα, εκτιμούν ότι το πραγματικό κόστος για την εφαρμογή της απόφασης μπορεί να αγγίξει και τα 4,2 δισ. ευρώ. Στο υπέρογκο αυτό κρυφό χρέος, που δεν καταγράφεται επίσημα, πρέπει να προστεθούν και οι οφειλές των Ταμείων προς τον ΕΟΠΥΥ, της τάξης του 1,7 δισ. ευρώ, αλλά και προς τους πρώην οργανισμούς Εργατικής Εστίας και Εργατικής Κατοικίας (327,2 εκατ. ευρώ), για εισφορές που πληρώνονται από τους ασφαλισμένους αλλά δεν αποδίδονται στους οργανισμούς.
Τα στοιχεία που παρουσίασαν χθες οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία, κατά την έναρξη του 31ου τακτικού συνεδρίου τους, είναι αφενός τραγικά επίκαιρα, καθώς δημοσιοποιούνται λίγες ημέρες πριν από την παρουσίαση του κυβερνητικού σχεδίου για τη νέα αρχιτεκτονική του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης το οποίο οφείλει να απορροφήσει το σύνολο των ελλειμμάτων αυτών, αφετέρου άκρως αποκαλυπτικά.
Η δαπάνη για αποφάσεις συνταξιοδότησης που έχουν κατατεθεί ακόμη και πριν από 3 - 4 χρόνια, και δεν έχουν ακόμη εκδοθεί, εκτιμάται ότι ξεπερνάει τα 4 δισ. ευρώ. Συνολικά, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ) εκτιμά ότι οι αιτήσεις απονομής κύριων και επικουρικών συντάξεων, καθώς και εφάπαξ σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, αγγίζουν τις 327.000, εκ των οποίων οι 43.500 έχουν εκδοθεί ως προσωρινές. Αναλυτικά, στο ΙΚΑ παραμένουν ανεκτέλεστες περίπου 141.644 αποφάσεις για χορήγηση κύριας και επικουρικής σύνταξης, ενώ έχουν εκδοθεί 35.000 προσωρινές συντάξεις. Στον ΟΑΕΕ βρίσκονται στην αναμονή περίπου 33.000 αιτήσεις, από τις οποίες για 9.500 έχει ήδη χορηγηθεί προσωρινή σύνταξη. Στον ΟΓΑ οι εκκρεμείς συνταξιοδοτικές υποθέσεις, σύμφωνα με στοιχεία Σεπτεμβρίου, φτάνουν τις 30.000.
Στο ΕΤΕΑ, το υπερ-επικουρικό των μισθωτών, υπάρχουν στην αναμονή 64.885 επικουρικές συντάξεις.
Στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) υπάρχουν 30.467 εκκρεμείς αιτήσεις απόδοσης εφάπαξ. Υπάρχουν μάλιστα άλλες 25.000 εκκρεμείς υποθέσεις απονομής εφάπαξ, οι οποίες προέρχονται από φορείς πρόνοιας του ιδιωτικού τομέα.
«Κάτω από το χαλί» θα επιδιώξει να κρύψει χρέος ύψους τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ η κυβέρνηση, καθώς η επιτροπή σοφών για το ασφαλιστικό δεν μπορεί να καταλήξει σε ισοδύναμα για την εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις που επιβλήθηκαν από το 2012 και μετά. Αυτό που θα επιδιωχθεί είναι η παράκαμψη του προβλήματος μέσω της νέας ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Βέβαια, ήδη, συνταξιούχοι της ΔΕΗ αποφάσισαν να καταθέσουν δύο αγωγές σε βάρος της Πολιτείας για τις μειώσεις που έχουν σημειωθεί στις κύριες και στις επικουρικές συντάξεις, όπως προέκυψαν από τους νόμους 4051 και 4093/2012 και οι οποίες κρίθηκαν από το ΣτΕ αντισυνταγματικές. Πρόκειται για μια διαδικασία ομαδικών αγωγών που αφορούν όχι μόνο την άμεση παύση των «παράνομων μειώσεων», όπως χαρακτηρίζονται, αλλά και την «έντοκη επιστροφή του ποσού» που αναλογεί στον κάθε συνταξιούχο χωριστά.
Πηγή: «Καθημερινή»
Δείτε επίσης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου