Τρ. Αλεξιάδης: Μόνο άβατο το Άγιο Όρος- Δεν αποδυναμώνεται το ΣΔΟΕ
Στα 15 -20 δισ. ευρώ φθάνει η ετήσια απώλεια εσόδων από την φοροδιαφυγή στην Ελλάδα σύμφωνα με εκτιμήσεις που επικαλέστηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Οικονομικών.
Γράφει: Γιώργος Παλαιτσάκης
«Έχουμε ενδείξεις για μεγάλη φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή από ομίλους που κάνουν κήρυγμα στα συνέδρια κατά της φοροδιαφυγής», αποκάλυψε εξάλλου ο αναπληρωτής υπουργός προσθέτοντας ότι «δεν μπορεί να γίνεται όλη η φοροδιαφυγή από υδραυλικούς, συνεργεία και ηλεκτρολόγους». Προειδοποίησε δε ότι οι φοροελεγκτικές υπηρεσίες θα ελέγξουν όλες τις κατηγορίες φορολογουμένων χωρίς καμία διάκριση και διάθεση για ευνοϊκή μεταχείριση. «Θα πάμε παντού, το μόνο άβατο για εμάς είναι το Άγιο Όρος, τίποτα άλλο, ας προσέχουν όσοι εμπλέκονται με το σπορ της φοροδιαφυγής», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Αλεξιάδης.
Όπως διευκρίνισε εξάλλου ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών:
-Την ερχόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο που θα παρέχει τη δυνατότητα σε φυσικά πρόσωπα να δηλώσουν κεφάλαια που φυγάδευσαν σε καταθέσεις είτε στο εξωτερικό είτε στο εσωτερικό και να πληρώσουν φόρο εισοδήματος με έναν ενιαίο συντελεστή, χωρίς επιβαρύνσεις με προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής και πρόστιμα και με απαλλαγή από ποινικές διώξεις για φοροδιαφυγή, εκτός αν έχουν διαπραχθεί άλλα βαριά αδικήματα.
-Ο φόρος στα ακίνητα που κατέχουν στο εξωτερικό οι Έλληνες φορολογούμενοι θα επιβληθεί με βάση το πρότυπο που εφαρμόστηκε από τον Μάριο Μόντι στην Ιταλία. Συγκεκριμένα, με τον νόμο Μόντι, επιβλήθηκε φόρος 0,76% επί της αξίας των ακινήτων που βρίσκονται στο εξωτερικό και ανήκουν σε Ιταλούς. Αν ο φόρος που είχε επιβληθεί στην χώρα στην οποία βρίσκεται το ακίνητα ήταν 0,5% ο Ιταλός φορολογούμενος εκλήθη να πληρώσει στην Ιταλία το υπόλοιπο 0,26%. Ως φορολογητέα αξία του ακινήτου που βρίσκεται στο εξωτερικό ελήφθη η αξία που χρησιμοποιήθηκε ως φορολογική βάση στην άλλη χώρα.
Στο μεγαλύτερο μέρος της συνέντευξης ο κ. Αλεξιάδης παρείχε διευκρινίσεις σχετικά με την εφαρμογή της απόφασης για την μεταφορά των αρμοδιοτήτων φορολογικού και τελωνειακού ελέγχου, 500 υπαλλήλων και 3.500 υποθέσεων, από το ΣΔΟΕ στις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (στις Δ.Ο.Υ. τα Τελωνεία και τα Ελεγκτικά Κέντρα). Η κριτική που έχει ασκηθεί από διάφορες πλευρές, κυρίως από τους κόλπους των συνδικαλιστών εφοριακών, είναι ότι μετά την μεταφορά 3.500 υποθέσεων στη ΓΓΔΕ, όπως προβλέπει το Μνημόνιο, οι υπόλοιπες δεκάδες χιλιάδες εκκρεμείς φορολογικές και τελωνειακές υποθέσεις που ελέγχει το ΣΔΟΕ θα παραμείνουν σε μια πολύ αποδυναμωμένη υπηρεσία που δεν θα μπορεί πλέον να τις ελέγξει αφού δεν θα έχει τις σχετικές αρμοδιότητες, ενώ ήδη πολλές υποθέσεις για τις οποίες έχουν εκδοθεί πορίσματα ελέγχου από το ΣΔΟΕ παραπέμφθηκαν για να ελεγχθούν από την αρχή στις Δ.Ο.Υ. και τα Ελεγκτικά Κέντρα και οι εκθέσεις του ΣΔΟΕ μετατράπηκαν σε απλά πληροφοριακά δελτία.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Αλεξιάδης, «το ΣΔΟΕ ούτε καταργείται, ούτε αποδυναμώνεται, ούτε πρόκειται να παραγραφούν οι υποθέσεις του». Ο υπουργός τόνισε με έμφαση ότι «δεν θα ελεγχθούν οι υποθέσεις από εξωγήινους, εφοριακοί και τελωνειακοί τις ήλεγχαν , το ίδιο θα συμβεί και τώρα». Περαιτέρω, σύμφωνα με τα όσα διευκρίνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών:
* Σήμερα το ΣΔΟΕ έχει ανοιχτές 38.000 υποθέσεις οι οποίες αφορούν 1.300.000 ΑΦΜ φυσικών και νομικών προσώπων. Με τα σημερινά δεδομένα, 11.500 υποθέσεις, μεταξύ των οποίων και η λίστα Λαγκάρντ, θα παραγράφονταν στις 31-12-2015 κάτι το οποίο δεν πρόκειται να συμβεί, καθώς η προθεσμία παραγραφής θα παραταθεί τουλάχιστον για ένα έτος. Από το σύνολο των υποθέσεων, 3.500 πρόκειται να μεταφερθούν στη ΓΓΔΕ. Οι υποθέσεις οι οποίες θα παραμείνουν στο ΣΔΟΕ, θα αποφασιστεί πώς θα ελεγχθούν με νομοθετική διάταξη την οποία θα κληθεί να ψηφίσει η Βουλή. Σε κάθε περίπτωση, μέσα στο 2016 αναμένεται να ολοκληρωθεί ο έλεγχος όλων των περιπτώσεων της «λίστας Λανγκάρντ» καθώς και πολλών άλλων υποθέσεων που περιλαμβάνονται στις υπόλοιπες γνωστές λίστες υπόπτων για φοροδιαφυγή. «Δεν κουκουλώνουμε τίποτα, δεν θα μείνουν ανέλεγκτες ούτε οι άλλες λίστες, όπως του Λονδίνου, του Λίχτενσταιν, των σκαφών που έχουν δηλωθεί στην Ολλανδία, των εμβασμάτων εξωτερικού κλπ.», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
«Κάποιοι λένε ότι πάμε να κουκουλώσουμε υποθέσεις. Αυτή η κυβέρνηση θα ενισχύσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, δεν υπάρχει περίπτωση ούτε πόντο να υποχωρήσουμε σε θέματα φοροδιαφυγής» σημείωσε επίσης ο υπουργός.
Επέρριψε δε ευθύνες σε προηγούμενες κυβερνήσεις αλλά και σε στελέχη πολιτικά και υπηρεσιακά που ανέλαβαν καθήκοντα επί πρώτης κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ. Επικαλούμενος, συγκεκριμένα, τα στοιχεία για τους ελέγχους σε υποθέσεις της «λίστας Λανγκάρντ», που ολοκληρώθηκαν από το 2010 έως σήμερα, υποστήριξε ότι: «Φαίνεται πως από την αρχή είχε αποφασιστεί να οδηγηθεί σε παραγραφή η λίστα Λαγκάρντ». Περαιτέρω δε ανέφερε ότι «κάποιοι θα πρέπει να απολογηθούν για τα αποτελέσματα της λίστας Λαγκάρντ» κι ότι «θα αποδοθούν ευθύνες σε όλους», φωτογραφίζοντας και την τωρινή ηγεσία του ΣΔΟΕ.
Όσον αφορά στο προσωπικό του ΣΔΟΕ, ο κ. Αλεξιάδης διευκρίνισε ότι από τους 750 εργαζόμενους, οι 550 θα μεταφερθούν στη ΓΓΔΕ, χωρίς να καταργηθούν οι υπηρεσιακές θέσεις στο ΣΔΟΕ οι οποίες θα παραμείνουν στις 830.
Όσον αφορά στο προσωπικό του ΣΔΟΕ, ο κ. Αλεξιάδης διευκρίνισε ότι από τους 750 εργαζόμενους, οι 550 θα μεταφερθούν στη ΓΓΔΕ, χωρίς να καταργηθούν οι υπηρεσιακές θέσεις στο ΣΔΟΕ οι οποίες θα παραμείνουν στις 830.
Ο υπουργός ξεκαθάρισε επίσης ότι στο ΣΔΟΕ δεν πρόκειται να μείνει καμία φορολογική ή τελωνειακή υπόθεση για έλεγχο κι ότι η υπηρεσία αυτή θα ασχολείται μόνο με έρευνες για απάτη και οικονομικό έγκλημα, μαύρο χρήμα, ναρκωτικά, όπλα κλπ. Αργότερα, όπως σημείωσε, θα ανοίξει και το θέμα της ενίσχυσης του προσωπικού που θα μείνει στο ΣΔΟΕ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου