Η Διεθνής Αμνηστία επικρίνει νομοσχέδιο για το προσφυγικό στη Γερμανία
Πρώτη καταχώρηση: 14/10/2015 - 14:22
Τελευταία δημοσίευση: 15:56Οικονομία
Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Διεθνής Αμνηστία και ProAsyl ζήτησαν από την Μπούντεσταγκ (κάτω βουλή) και την Μπούντεσρατ (άνω βουλή) να μην υπερψηφίσουν το νέο πακέτο μέτρων της γερμανικής κυβέρνησης για τη μεταναστευτική και προσφυγική πολιτική και την παροχή ασύλου, αναφέρουν οι εφημερίδες Die Welt και Die Zeit.
Σύμφωνα με μια κοινή ανοικτή επιστολή των δύο οργανώσεων που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Βερολίνο, το νομοσχέδιο αυτό «ανοίγει τον δρόμο για τον αποκλεισμό (των αιτούντων άσυλο) και δεν συνάδει με την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ενώ εκτιμούν ότι θα δημιουργήσει προβλήματα στην ενσωμάτωση των προσφύγων και των μεταναστών στη Γερμανία.
Το νέο πακέτο μέτρων, το οποίο θα τεθεί προς ψήφιση αύριο από τη Μπούντεσταγκ και μεθαύριο από τη Μπούντεσρατ, θα πρέπει να αναθεωρηθεί «θεμελιωδώς», υπογραμμίζουν οι ΜΚΟ, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
«Η παράταση του χρόνου αναγκαστικής παραμονής στα κέντρα πρώτης υποδοχής για διάστημα έως και έξι μηνών (…), η παράταση στους έξι μήνες του χρόνου κατά τον οποίο (οι πρόσφυγες) απαγορεύεται να εργάζονται και άλλα σχεδιαζόμενα μέτρα οδηγούν στον αποκλεισμό των αιτούντων άσυλο στη Γερμανία», εξηγούν η Διεθνής Αμνηστία και η ProAsyl.
«Ιδιαίτερα ανησυχητική» χαρακτηρίζουν τη μεταχείριση που σχεδιάζει η γερμανική κυβέρνηση για τους πρόσφυγες που προέρχονται από τις λεγόμενες ασφαλείς χώρες. Αυτοί θα πρέπει να παραμένουν στα κέντρα πρώτης υποδοχής μέχρι να απελαθούν, «κάτι που εκ των πραγμάτων σημαίνει επ’ αόριστον», επισημαίνουν οι δύο οργανώσεις.
Κατά τη γνώμη τους το νομοσχέδιο αυτό δεν επιταχύνει τις διαδικασίες, αλλά δημιουργεί νέα γραφειοκρατία. Οι πρόσφυγες δεν θα λαμβάνουν πιο γρήγορα άσυλο στη Γερμανία, αλλά θα «σέρνονται σε ουρές αναμονής».
Τα μέτρα αυτά, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων συμφωνήθηκε μεταξύ των κρατιδίων και της ομοσπονδιακής κυβέρνησης κατά τη διάρκεια μιας συνόδου στα τέλη Σεπτεμβρίου, θα πρέπει να τεθούν σε ισχύ ως την 1η Νοεμβρίου.
Μεταξύ των μέτρων που προβλέπεται να υιοθετηθούν είναι ο προσδιορισμός της Αλβανίας, του Κοσόβου και του Μαυροβουνίου ως χωρώνς ασφαλούς προέλευσης, αλλά και η άμεση αντιμετώπιση των χρηματικών αναγκών των κέντρων πρώτης υποδοχής προσφύγων. Εξάλλου θα καταστεί πιο εύκολη η απέλαση μεταναστών που δεν πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να τους δοθεί άσυλο, ενώ αντίθετα προβλέπεται η άμεση ενσωμάτωση στην κοινωνία και την αγορά εργασίας όσων έχουν καλές προοπτικές παραμονής στη Γερμανία.
Δείτε επίσης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου