Σε offshore τα ακίνητα Ελλήνων στο Λονδίνο
Πρώτη καταχώρηση: 26/10/2015 - 09:14
Τελευταία δημοσίευση: 09:42Οικονομία
Οι φορολογικές Αρχές της Ελλάδας και άλλων χωρών που έχουν ξεκινήσει διαδικασίες να εντοπίσουν τους πολίτες τους που βρίσκονται πίσω από τις αγορές ακινήτων στο Λονδίνο συναντούν τεράστιες δυσκολίες και μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα των ερευνών τους είναι τελείως αρνητικά.
Ο λόγος είναι ότι η συντριπτική πλειονότητα των ξένων που αγοράζουν ακίνητα στο Λονδίνο προστατεύουν την ταυτότητά τους χρησιμοποιώντας οφσόρ εταιρείες.
Αυτό αποκάλυψε έρευνα της εφημερίδας του Λονδίνου «Ιβνινγκ Στάνταρντ», σύμφωνα με την οποία ξένοι επενδυτές έχουν αγοράσει στο Λονδίνο ακίνητα ύψους 100 δισ. λιρών και τα δυο τρίτα από αυτά τα ακίνητα εμφανίζονται να ανήκουν σε εταιρείες που έχουν έδρες βρετανικούς φορολογικούς παραδείσους, όπως Τζέρσεϊ, Γκέρνσεϊ, Αϊλ οφ Μαν, Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι.
Από το 2008 μέχρι σήμερα έγιναν 27.989 αγορές σπιτιών και ακινήτων από ξένους στο Λονδίνο, σύμφωνα με την ερευνά που έκανε η «Ιβνινγκ Στάνταρντ» στο βρετανικό κτηματολόγιο. Μέχρι το 2013 οι ξένοι που αγόραζαν ακίνητα στο Λονδίνο μπορούσαν μέσω των οφσόρ εταιρειών να αποφεύγουν να πληρώνουν και φόρο μεταβίβασης, αλλά αυτό το «παράθυρο» το έκλεισε ο υπουργός Οικονομικών, Τζορτζ Οσμπορν.
Αδυνατούν να βοηθήσουν
Οι φορολογικές Αρχές της Βρετανίας και το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών, στα οποία έχουν απευθυνθεί οι Αρχές της Ελλάδας και άλλων χωρών για να ζητήσουν συμπαράσταση στις έρευνές τους και να ενημερωθούν για την ταυτότητα των ιδιοκτητών ακινήτων στο Λονδίνο, δηλώνουν αδυναμία να βοηθήσουν για τον λόγο ότι οι σχετικές αγορές καλύπτονται από οφσόρ εταιρείες.
Οι φορολογικές Αρχές της Βρετανίας και το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών, στα οποία έχουν απευθυνθεί οι Αρχές της Ελλάδας και άλλων χωρών για να ζητήσουν συμπαράσταση στις έρευνές τους και να ενημερωθούν για την ταυτότητα των ιδιοκτητών ακινήτων στο Λονδίνο, δηλώνουν αδυναμία να βοηθήσουν για τον λόγο ότι οι σχετικές αγορές καλύπτονται από οφσόρ εταιρείες.
Παράλληλα ο σημερινός δήμαρχος του Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον, δεν επιθυμεί τέτοιες έρευνες, καθώς ο ίδιος ενθαρρύνει τους ξένους επιχειρηματίες να έλθουν και να επενδύσουν στο Λονδίνο σε αγορές ακινήτων ή στη δημιουργία νέων επιχειρήσεων.
Η βρετανική αστυνομία όμως ζητά να γίνεται κάποια έρευνα στους ξένους που αγοράζουν ακίνητα στο Λονδίνο, γιατί έχει πληροφορίες ότι μέσα από τις αγορές ακινήτων πραγματοποιείται και ξέπλυμα χρήματος. Ηδη η αστυνομία ερευνά μια περίπτωση αγοράς συγκροτήματος ακινήτων στο Λονδίνο αξίας 180 εκατομμυρίων λιρών, γιατί έχει βασικές πληροφορίες ότι η αγορά αυτή έγινε με έσοδα από υποθέσεις διαφθοράς.
Όπως αποκαλύφθηκε τώρα, ο γιος του Καντάφι, Σαΐντ, είχε αγοράσει μεγάλο σπίτι στο Λονδίνο, στην περιοχή Χάμπστεντ, αντί 10 εκατομμυρίων λιρών και είχε χρησιμοποιήσει, για να μην εμφανίζεται ο ίδιος ως ιδιοκτήτης, την οφσόρ εταιρεία με την επωνυμία «Καπιτάνα» και με έδρα τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους.
Πολλές χιλιάδες είναι οι Ελληνες που έχουν αγοράσει ακίνητα στο Λονδίνο, κυρίως διαμερίσματα, και η τάση αυτή αυξήθηκε από τότε που η Ελλάδα βρίσκεται σε μεγάλη οικονομική κρίση, καθώς τα ακίνητα στο Λονδίνο είναι η πλέον δελεαστική προοπτική για να τοποθετήσουν τα χρήματά τους. Οι τιμές των ακινήτων στο Λονδίνο αυξάνονται σταθερά σε ποσοστό 10%-15% τον χρόνο και αυτό προβλέπεται να συνεχιστεί μέχρι το 2020.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της εφημερίδας «Ιβνινγκ Στάνταρντ», πολίτες από 62 χώρες έχουν αγοράσει ακίνητα στο Λονδίνο και αυτό έχει συντελέσει στη συνεχή αύξηση στις τιμές των ακινήτων στο Λονδίνο και στο να αποκλείει πλέον τους Αγγλους της μεσαίας και της εργατικής τάξης να έχουν την οικονομική ευχέρεια να αγοράζουν την κατοικία τους στο Λονδίνο.
Πηγή: Έθνος
Δείτε επίσης:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου