Βγάζουν στη φόρα τα ονόματα όσων χρωστούν πάνω από 150.000 ευρώ στο Δημόσιο
Πρώτη καταχώρηση: 30/01/2016 - 11:34
Τελευταία δημοσίευση: 30/01/2016 11:45Οικονομία
Το υπουργείο Οικονομικών, την ώρα που η αγωνία του οικονομικού επιτελείου για την αύξηση των εσόδων κορυφώνεται, συντάσσει μία νέα λίστα μεγαλοοφειλετώντου Δημοσίου.
Ωστόσο, σε αντίθεση με τη λίστα Μπόγιαρνς που αφορά καταθέτες στην ελβετική τράπεζα UBS, οι οποίοι, σε πρώτη φάση, θα πρέπει να δικαιολογήσουν τιςκαταθέσεις τους σε σχέση με τα πραγματικά εισοδήματά τους, η νέα λίστα του ΥΠΟΙΚ θα περιλαμβάνει φορολογουμένους και εταιρείες που έχουν υψηλά ληξιπρόθεσμα χρέη στο Δημόσιο.
Διαβάστε περισσότερα στο enikonomia.gr
Διαβάστε επίσης
Βγάζουν στη φόρα τα ονόματα όσων οφείλουν
πάνω από 150.000 ευρώ στο Δημόσιο
Πρώτη καταχώρηση: 30/01/2016 - 09:20
Τελευταία δημοσίευση: 30/01/2016 09:20Οικονομία
Το υπουργείο Οικονομικών, την ώρα που η αγωνία του οικονομικού επιτελείου για την αύξηση των εσόδων κορυφώνεται, συντάσσει μία νέα λίστα μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου.
Ωστόσο, σε αντίθεση με τη λίστα Μπόγιαρνς που αφορά καταθέτες στην ελβετική τράπεζα UBS, οι οποίοι, σε πρώτη φάση, θα πρέπει να δικαιολογήσουν τις καταθέσεις τους σε σχέση με τα πραγματικά εισοδήματά τους, η νέα λίστα του ΥΠΟΙΚ θα περιλαμβάνει φορολογουμένους και εταιρείες που έχουν υψηλά ληξιπρόθεσμα χρέη στο Δημόσιο.
Θα δουν το φως της δημοσιότητας ονόματα μεγαλοκαταθετών που δεν αποκλείεται να προκαλέσουν συζητήσεις. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών βρίσκονται στην τελευταία φάση της επεξεργασίας των σχετικών στοιχείων και μέσα στις επόμενες εβδομάδες ο εν λόγω κατάλογος αναμένεται να αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (www.publicrevenue.gr).
Ουσιαστικά, πρόκειται για λίστα αντίστοιχη αυτής που είχε δημοσιοποιήσει το ΥΠΟΙΚ το 2012 με φυσικά πρόσωπα που είχαν οφειλές προς το Δημόσιο, ενώ θα δουν το φως της δημοσιότητας ονόματα μεγαλοκαταθετών που δεν αποκλείεται να προκαλέσουν συζητήσεις.
Η δημοσιοποίηση λίστας μεγαλοοφειλετών με βασική οφειλή προς το Δημόσιο άνω των 150.000 ευρώ είχε θεσπιστεί με την ΠΟΛ 1185/2011 επί υπουργίας Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου.
Βάσει, λοιπόν, των όσων προβλέπει η συγκεκριμένη ΠΟΛ, στη δημοσιότητα μέσω διαδικτύου δίνονται τα στοιχεία φυσικών και νομικών προσώπων με ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 150.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των τόκων, προσαυξήσεων και προστίμων.
Η απόφαση Αλεξιάδη
Με πρόσφατη απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη επήλθαν αλλαγές στα στοιχεία των φορολογουμένων που θα δίνονται στη δημοσιότητα. Συγκεκριμένα, δεν θα δημοσιοποιούνται πλέον ονόματα οφειλετών οι οποίοι έχουν πτωχεύσει ή έχουν αποβιώσει καθώς και όσων έχουν πετύχει με δικαστικές αποφάσεις αναστολή πληρωμής.
Παράλληλα, δεν θα δημοσιοποιούνται τα ονόματα οφειλετών των οποίων τα χρέη έχουν χαρακτηριστεί ως «ανεπίδεκτα είσπραξης». Επίσης, προβλέπεται ότι οι λίστες θα επικαιροποιούνται ανά τρίμηνο. Να σημειωθεί ότι εκτός από τη δημοσιοποίηση των στοιχείων τους οι οφειλέτες του Δημοσίου βρίσκονται αντιμέτωποι και με άλλες κυρώσεις.
Πιο συγκεκριμένα, βρίσκονται αντιμέτωποι με την άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον τους (υποβάλλεται μηνυτήρια αναφορά για ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 50.000 ευρώ), προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής καθώς και δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων και κατασχέσεις.
Το πιο διαδεδομένο μέτρο αναγκαστικής είσπραξης που λαμβάνουν οι εφορίες είναι η κατάσχεση εισοδημάτων στα χέρια τρίτων. Έτσι κατάσχονται υπόλοιπα καταθέσεων (ισχύει ακατάσχετο 1.250 ευρώ από έναν λογαριασμό), μισθοί και συντάξεις (ακατάσχετο 1.000 ευρώ) καθώς και εισόδημα από ενοίκια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου