Ο θάνατος στο κομματικό ρουσφέτι τρίτος πυλώνας της αξιολόγησης
Πρώτη καταχώρηση: 30/01/2016 - 09:17
Τελευταία δημοσίευση: 30/01/2016 09:17Οικονομία
Του Τάσου Δασόπουλου
Υψηλόβαθμοι δημόσιοι υπάλληλοι , διοικήσεις τραπεζών και ΔΣ ανεξαρτήτων αρχών που θα διορίζονται χωρίς να επεμβαίνουν τα πολιτικά κόμματα ή αλλιώς η αποπολιτικοποίηση του δημοσίου, θα είναι το τρίτο θέμα κλειδί μαζί με το ασφαλιστικό και τα δημοσιονομικό, που θα κρίνουν την πρώτη αξιολόγηση του μνημονίου III.
Οι επικεφαλής των τεσσάρων ομάδων των δανειστών που καταφθάνουν σήμερα το βράδυ στην Αθήνα, έχουν ενημερώσει για το βάρος που δίνουν στο συγκεκριμένο θέμα, δίνοντας ο καθένας την δική του… «απόχρωση».
Διαβάστε περισσότερα στο enikonomia.gr
Διαβάστε επίσης
Ο θάνατος στο κομματικό ρουσφέτι τρίτος
πυλώνας της αξιολόγησης
Πρώτη καταχώρηση: 30/01/2016 - 09:00
Τελευταία δημοσίευση: 30/01/2016 09:00Οικονομία
Του Τάσου Δασόπουλου
Υψηλόβαθμοι δημόσιοι υπάλληλοι , διοικήσεις τραπεζών και ΔΣ ανεξαρτήτων αρχών που θα διορίζονται χωρίς να επεμβαίνουν τα πολιτικά κόμματα ή αλλιώς η αποπολιτικοποίηση του δημοσίου, θα είναι το τρίτο θέμα κλειδί μαζί με το ασφαλιστικό και τα δημοσιονομικό, που θα κρίνουν την πρώτη αξιολόγηση του μνημονίου III.
Οι επικεφαλής των τεσσάρων ομάδων των δανειστών που καταφτάνουν σήμερα το βράδυ στην Αθήνα, έχουν ενημερώσει για το βάρος που δίνουν στο συγκεκριμένο θέμα, δίνοντας ο καθένας την δική του… «απόχρωση».
Το ΔΝΤ είναι πιο «οριζόντιο» και θέλει όλες τις θέσεις μέχρι και τον βαθμό του Γενικού Γραμματέα να είναι υπηρεσιακές και όχι οι υπεύθυνοι της λειτουργίας κάθε υπουργείου να διορίζονται - και να παύονται - από την κάθε Κυβέρνηση. Επίσης θέλει τις διοικήσεις των ανεξαρτήτων αρχών (Ανταγωνισμού, ΕΕΤΤ ,ΡΑΕ κτλ) να απαρτίζονται από στελέχη εγνωσμένης αξίας, με βάση το βιογραφικό τους και όχι με βάση την κομματική τους προέλευση. Ζητούν επίσης να θεσπιστεί μια διαδικασία που δεν θα μπορεί να αλλάξει από την κάθε Κυβέρνηση.
Με δεδομένο αυτό, υπάρχει μια γενική συμφωνία στις βασικές αρχές του νομοσχεδίου του ΥΠΕΣ που θεσπίζει την αλλαγή αυτή, αν και ζητούν διευκρινήσεις για το χρόνο και την μεθοδολογία με την οποία θα γίνουν οι αντικαταστάσεις.
ΕΕ και ΔΝΤ επιμένουν όμως ότι θα πρέπει να υπάρξει ακόμη πιο χαλαρός πολιτικός έλεγχος στον τομέα της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας. Την ευκαιρία για κάτι τέτοιο δίνει το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων που θα πρέπει να συστήσει το Υπουργείο Οικονομικών, στο οποίο θα υπάγεται το ΤΑΙΠΕΔ και η ΕΤΑΔ.
Εκεί η ΕΕ πιέζει, όχι μόνο για ένα θεσμικό πλαίσιο που θα έχει λιγότερο έλεγχο από τις χρονοβόρες επιτροπές της Βουλής, αλλά και σε μεγαλύτερη παρουσία των δανειστών στην διοίκηση του Ταμείου, κάτι που δεν βλέπει με καθόλου καλό μάτι η Αθήνα.
Πλήρη ταύτιση ΕΕ και ΔΝΤ υπάρχει στο θέμα της επιλογής των διοικήσεων των τραπεζών από μια ανεξάρτητη οκταμελή επιτροπή από μέλη του ΤΧΣ και των θεσμών. Το θέμα που έχει τεθεί τις τελευταίες ημέρες και από τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, ήταν η καθυστέρηση της σύστασης και της εκπόνησης σχεδίου δράσης της επιτροπής.
Μιλώντας χθες σε εκδήλωση του Economist ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, αναφερόμενος - όχι τυχαία - στο θέμα, έδωσε την εικόνα ότι το θέμα θα είναι από τα «εύκολα» της αξιολόγησης, αφού η Κυβέρνηση και το θέλει και το προσπαθεί μέσα από συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.
Όπως είπε, το πρώτο βήμα στην «αποπολιτικοποίηση» του δημοσίου έρχεται με το νομοσχέδιο του υπουργείο Εσωτερικών. Στο νόμο θα προβλέπεται η «μονιμοποίηση» των γενικών γραμματέων των υπουργείων, οι οποίοι θα επιλέγονται από λίστα προσοντούχων με διακομματική συναίνεση αντί του διορισμού τους από τις εκάστοτε Κυβερνήσεις, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα.
Τόνισε επίσης ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη, αφού γίνει η αξιολόγηση των διοικήσεων των τραπεζών με τη νέα επιτροπή που θα συσταθεί με μέλη του ΤΧΣ και των θεσμών, να τις αφήσει να παίξουν το ρόλο τους , δηλαδή να χρηματοδοτήσουν την ελληνική οικονομία,
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου