Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016

Με «μπαλώματα» ψάχνουν λύση για τις αυξημένες εισφορές

Με «μπαλώματα» ψάχνουν λύση για τις αυξημένες εισφορές

Για να καμφθούν οι αντιδράσεις, εξετάζεται να θεσπιστούν ανώτατα πλαφόν για να προστατεύονται όσοι εμφανίζουν εισοδήματα που ξεπερνούν το όριο των 20-25.000 ευρώ.
lusi-gia-tis-eisfores-eleutherwn-epaggelmatiwn-psaxnei-i-kubernisi
 
Με «μπαλώματα» θα επιχειρήσει το υπουργείο Εργασίας να κάμψει τις έντονες αντιδράσεις που έχουν προκληθεί στις τάξεις 1,6 εκατομμυρίων επιτηδευματιών, αγροτών και ελεύθερων επαγγελματιών από την απόφαση της κυβέρνησης να συνδέσει το φορολογητέο εισόδημα με τον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών και μάλιστα με συντελεστή που φτάνει ακόμη και στο …38%.
Μετά και τη χθεσινή συνάντηση του Γιώργου Κατρούγκαλου με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, ο υπουργός Εργασίας εμφανίστηκε αμετακίνητος στην πρότασή του να συνδεθούν οι εισφορές με το εισόδημα και μάλιστα να υπολογίζονται με τους συντελεστές που ισχύουν για τους μισθωτούς και τους εργοδότες τους.
Αυτό που εξετάζεται για να καμφθούν οι αντιδράσεις, είναι να θεσπιστούν ανώτατα πλαφόν ώστε να «προστατεύονται» από υπέρογκες επιβαρύνσεις όσοι εμφανίζουν στην εφορία εισοδήματα που ξεπερνούν το όριο των 20-25.000 ευρώ.
Η πρόταση Κατρούγκαλου όπως αποτυπώθηκε στο προσχέδιο νόμου, εκτός του ότι συνδέει τις ασφαλιστικές εισφορές με το εισόδημα, προβλέπει ελάχιστο και μέγιστο πλαφόν. Ουδείς μπορεί να πληρώνει λιγότερα από το 20% του κατώτατου μισθού για την κύρια σύνταξη (δηλαδή 117 ευρώ τον μήνα ενώ αν το πλαφόν επεκταθεί για επικούριση και υγεία το ελάχιστο όριο ανεβαίνει στα 202 ευρώ) και ουδείς μπορεί να πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές που να αντιστοιχούν σε εισόδημα άνω των 5860 ευρώ (!) –είναι το δεκαπλάσιο του κατώτατου μισθού- σε μηνιαία βάση δηλαδή έως και… 2020 ευρώ τον μήνα.
Πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι, είναι το μέγιστο πλαφόν να κυμαίνεται ανάλογα με το εισόδημα. Δηλαδή, να διαμορφώνεται στο 9πλασιο του βασικού μισθού για εισόδημα έως 65.000 ευρώ, στο 8πλασιο για εισοδήματα έως 55.000 ευρώ κ.ο.κ. Εφόσον υιοθετηθεί αυτή η πρόταση, στην πράξη οι ασφαλιστικές εισφορές δεν θα φτάνουν στο 34,5% ή στο 38% επί του δηλωθέντος εισοδήματος καθώς θα μπαίνει ο «κόφτης» του πλαφόν. Και πάλι όμως, η σύνδεση με το φορολογητέο εισόδημα θα δημιουργεί τεράστιο κίνητρο φοροδιαφυγής καθώς το κομμωτήριο, το σουβλατζίδικο, ο υδραυλικός, ο δικηγόρος, ο γιατρός ο βιοτέχνης θα γνωρίζει ότι για κάθε απόδειξη που δεν θα κόβει, θα γλιτώνει το 60% επί της αξίας της συν τον ΦΠΑ του 23%.
Εκτός από το «μπάλωμα» με τα πλαφόν, στο πλαίσιο της επιτροπής που συνεδριάζει για πρώτη φορά σήμερα με τη συμμετοχή και των επαγγελματικών οργανώσεων, θα συζητηθεί και πρόταση για ευνοϊκή μεταχείριση των νέων επαγγελματιών και επιτηδευματιών για χρονικό διάστημα τριών ετών από την έναρξη επαγγέλματος. Αυτό που συζητείται είναι το ελάχιστο μηνιαίο ποσό να μην διαμορφώνεται στα 117 ευρώ για την κύρια σύνταξη, αλλά κάτω από τα 100 ευρώ όπως θα ισχύει για τους αγρότες.
Προς το παρόν, δεν έχει υπάρξει λύση για την ασφάλιση όσων εμπλέκονται με τις επιχειρήσεις (διαχειριστές ΕΠΕ, ΙΚΕ, μέλη ΔΣ ανωνύμων εταιρειών που έχουν συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας άνω του 3%) ενώ δεν έχει υπάρξει καμία ποσοτική ανάλυση για την επίπτωση του προωθούμενου μέτρου τόσο στα έσοδα του ασφαλιστικού ταμείου όσο και στα φορολογικά έσοδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: