Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016

ΒΕΛΓΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ «Μαύρα σύννεφα συγκεντρώνονται πάλι πάνω από την Ελλάδα»

ΒΕΛΓΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

«Μαύρα σύννεφα συγκεντρώνονται πάλι πάνω από την Ελλάδα»

«Μαύρα σύννεφα συγκεντρώνονται πάλι πάνω από την Ελλάδα»

Στο "θετικό κλίμα" που έχει αρχίσει να διαμορφώνεται για την Ελλάδα στο Eurogroup και στα όσα μένει ακόμα να γίνουν από ελληνικής πλευράς, προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση και να ανοίξει στη συνέχεια ο δρόμος για την επαναδιαπραγμάτευση του ελληνικού χρέους, αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμά της η βελγική εφημεριδα Le Soir.
«Το ψυχόδραμα και οι θυελλώδεις συναντήσεις έχουν πια ξεχαστεί», σημειώνει χαρακτηριστικά η εφημερίδα, προσθέτοντας ότι μετά το τέλος μιας δύσκολης χρονιάς για την Αθήνα, και ενώ (το τελευταίο διάστημα) το ελληνικό ζήτημα έχει σχεδόν εξαφανιστεί από την ημερήσια διάταξη του Eurogroup, το κλίμα των συζητήσεων μεταξύ των ελληνικών αρχών και των Ευρωπαίων εταίρων τους έχει γίνει θετικό και σχεδόν ζεστό.
Επισημαίνει, επίσης, ότι για να μπορέσει να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση και να ξεκινήσει η συζήτηση για το ελληνικό χρέος, η Αθήνα οφείλει να εκπληρώσει ακόμα τέσσερα σημαντικά καθήκοντα: μία μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, ένα πολυετές δημοσιονομικό σχέδιο που να συμβαδίζει με τους συμφωνηθέντες στόχους, μία μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και την υλοποίηση του ταμείου ιδιωτικοποιήσεων.
Αναφορικά με το ελληνικό σχέδιο για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, η εφημερίδα παραθέτει τις θετικές εντυπώσεις που προκάλεσε. Συγκεκριμένα, μία πηγή από το Eurogroup χαρακτηρίζει το σχέδιο «φιλόδοξο», ενώ μία άλλη ευρωπαϊκή πηγή προσθέτει χαμογελώντας ότι «πρόκειται για ένα εξαιρετικά καλογραμμένο κείμενο, στη σύνταξη του οποίου είναι φανερό ότι συνέβαλλαν φίλοι» -μία ρητή αναφορά, κατά τον συντάκτη του κειμένου στη Γαλλία, η οποία αποτελεί οδηγό και σύμμαχο της Ελλάδας, γεγονός που δεν κρύβει η ελληνική ηγεσία.
Συνεχίζοντας στο θέμα του ασφαλιστικού, η εφημερίδα σημειώνει ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ξεκίνησε περιοδεία, προκειμένου να επηρεάσει τους ομολόγους του (κυρίως στο Βορρά: την Ολλανδία, τη Φιλανδία και τη Γερμανία) και να «πουλήσει» τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, ενώ παράλληλα, και πιο διακριτικά, απεσταλμένοι της κυβέρνησης έκαναν το ίδιο με άλλους σημαντικούς παράγοντες και κυρίως τον Τύπο. Αυτό που εξηγούν οι Έλληνες συνομιλητές, αναφέρεται στο δημοσίευμα, είναι ότι «δεν θα μειώσει η ελληνική κυβέρνηση για 12η φορά τις συντάξεις, αυξάνοντας περισσότερο την ύφεση, αλλά η εν λόγω μεταρρύθμιση θα υπερβεί κατά πολύ τις απαιτήσεις των εταίρων και θα σαρώσει το παλιό καθεστώς, του οποίου κύριο χαρακτηριστικό ήταν η ευνοιοκρατία και οι πελατειακές σχέσεις».
Ολοκληρώνοντας και αφού περιγράψει συνοπτικά τα όσα προβλέπει η ελληνική πρόταση για το νέο συνταξιοδοτικό σύστημα, η βελγική εφημερίδα αναφέρεται στα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσουν, ήτοι στην έναρξη της διαδικασίας αξιολόγησης. Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης, σημειώνει, είναι να έχει επιτευχθεί συμφωνία μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, ούτως ώστε στα μέσα Φεβρουαρίου να υιοθετηθεί από τη Βουλή η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού. Ως επίσημη προθεσμία, καταλήγει, έχει οριστεί η 23η Φεβρουαρίου, δεδομένου ότι η Αθήνα θα έχει να αντιμετωπίσει προθεσμίες πληρωμής που απαιτούν την καταβολή νέων δόσεων από το πρόγραμμα διάσωσης. Αν όλα κυλήσουν ομαλά, την ίδια χρονική περίοδο, και με την επίσημη επιστροφή του ΔΝΤ, θα ξεκινήσει και η επαναδιαπραγμάτευση του ελληνικού χρέους καταλήγει η Soir.
Από την άλλη -και σε εντελώς άλλο μήκος κύματος- η ολλανδόφωνη εφημεριδα De Tijd βλέπει «μαύρα σύννεφα να συγκεντρώνονται πάλι πάνω από την Ελλάδα». Σημειώνεται χαρακτηριστικά ότι μετά από έξι μήνες όπου επικρατούσε μια σχετική νηνεμία, πυκνώνουν εκ νέου οι ανησυχίες γύρω από την Ελλάδα. Απ’ ό,τι φαίνεται, παρατηρεί η εφημερίδα, οι δαίμονες δεν έχουν εξαφανιστεί καθώς τον Φεβρουάριο η Ελλάδα διατρέχει τον κίνδυνο να αντιμετωπίσει εκ νέου προβλήματα ρευστότητας.
Επισημαίνεται, ωστόσο, πως η μεγαλύτερη διαφορά που θα μπορούσε να διακρίνει κανείς κατά το χτεσινό Eurogroup συγκριτικά με προγενέστερα, έχει να κάνει με το ύφος. Την περασμένη χρονιά, εξηγεί η εφημερίδα De Tijd, ο πληθωρικός Γιάνης Βαρουφάκης με τις συνεχείς δηλώσεις του δεν άφηνε πολλά περιθώρια για την αναζήτηση λύσεων πίσω από τις κλειστές πόρτες. Τώρα όμως με την παρουσία του χαμηλών τόνων Ευκλέίδη Τσακαλώτου που τον διαδέχτηκε, οι συζητήσεις είναι πλέον πιο παραγωγικές.
Η νηνεμία, όμως, αυτή που επικρατεί στο μέτωπο της Ελλάδας δεν είναι παρά φαινομενική, εκτιμά η εφημερίδα, καθώς ναι μεν η Αθήνα έφτασε το περασμένο καλοκαίρι σε συμφωνία με τους δανειστές, εντούτοις αρκετά σημεία της είναι θολά.
Η De Tijd αναφέρεται, τέλος, και στις δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ προς τη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, επισημαίνοντας πως η επικεφαλής του ΔΝΤ πρόκειται να έχει συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο περιθώριο της συνόδου του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, όπου θα του ασκήσει πιέσεις προκειμένου να προχωρήσει σε μια «φιλόδοξη» μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος. Αναφορικά με τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, η Κ. Λαγκάρντ σημείωσε, όπως αναφέρεται, ότι δεν γνωρίζει προς το παρόν πώς θα είναι στην πράξη. Για τον λόγο αυτό, συνέχισε, αναμένει διευκρινιστικά στοιχεία προκειμένου να καταγράψει τις παρατηρήσεις της.
Σε ό,τι εξάλλου αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα, η Γαλλίδα πολιτικός δεν θέλησε, κατά τη De Tijd, να ανοίξει αυτή τη στιγμή τα χαρτιά της, παραπέμποντας τις σχετικές αποφάσεις για το δεύτερο τρίμηνο του 2016. Δεν παρέλειψε ωστόσο, όπως αναφέρεται, να καταστήσει σαφές ότι έχει θέσει δύο σημαντικούς όρους που έχουν να κάνουν με την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και την αναδιάρθρωση του χρέους, το οποίο κινείται αυτή τη στιγμή σε πολύ υψηλά επίπεδα και πρέπει να γίνει βιώσιμο καθότι λειτουργεί ανασταλτικά για την οικονομική ανάκαμψη.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: