Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016

5πλάσιες εισφορές σε σχέση με τη Γαλλία Αυτοαπασχολούμενοι: Η κοινή επιτροπή αναζητεί λύσεις για τον εξορθολογισμό των ποσών, μετά τη θύελλα των αντιδράσεων

5πλάσιες εισφορές σε σχέση με τη Γαλλία

Αυτοαπασχολούμενοι: Η κοινή επιτροπή αναζητεί λύσεις για τον εξορθολογισμό των ποσών, μετά τη θύελλα των αντιδράσεων
Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου 2016 07:27
 
UPD:12:37
INTIME NEWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ
Η μόνιμη επωδός του ΔΝΤ για το ασφαλιστικό και τις μειώσεις των συντάξεων δεν είναι εναρμονισμένη με την πίστη της Ευρώπης σε ένα ισχυρό δίχτυ κοινωνικής ασφάλειας, τονίζει ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος. 
Από την έντυπη έκδοση 
Του Στέλιου Παπαπέτρου
spapap@naftemporiki.gr
Συνεδριάζει σήμερα η κοινή επιτροπή των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας με τη συμμετοχή εκπροσώπων των φορέων των ανεξάρτητων αυτοαπασχολουμένων (δικηγόρων - ιατρών - μηχανικών), αλλά και του οικονομικού επιμελητηρίου, προκειμένου να αναζητηθούν προτάσεις για τον εξορθολογισμό των εργοδοτικών εισφορών των επιστημόνων.
Στη σημερινή συνεδρίαση της μικτής επιτροπής θα αναζητηθούν λύσεις και για όσους εργαζόμενους αμείβονται με μπλοκάκια, αλλά η σχέση εργασίας τους υποκρύπτει σχέση εξαρτημένης εργασίας.
Οι αντιδράσεις όλων των φορέων των αυτοαπασχολουμένων, επιστημόνων και εμπόρων βιοτεχνών, επαγγελματιών κατά της κυβερνητικής πρότασης για τον καθορισμό των ασφαλιστικών εισφορών είναι έντονες, καθώς διαπιστώνεται ότι σε πολλές περιπτώσεις το ύψος των εισφορών που θα κληθούν να καταβάλλουν από την 1η/1/2017 και μετά θα είναι εξοντωτικές.
Αυτό επιβεβαιώνεται και από τα συγκριτικά στοιχεία της βάσης δεδομένων του ΟΟΣΑ που παρουσιάζει η «Ναυτεμπορική» και από τα οποία προκύπτει ότι στη Γαλλία, για παράδειγμα, στο βασικό σύστημα ασφάλισης για κύρια σύνταξη οι αυτοαπασχολούμενοι πληρώνουν ως εξής: από 0-38.000 ευρώ ποσοστό εισφορών 8,23% και για το ποσό από τα 38.000 έως τα 190.000 ευρώ, επιπρόσθετη διαφορά επί του υπολοίπου κατά 1,87%.
Ετσι, με βάση τα στοιχεία αυτά και σε σύγκριση με την πρόταση του ασφαλιστικού σχεδίου της κυβέρνησης, για ένα εισόδημα 70.000 ευρώ, ο Ελληνας αυτοαπασχολούμενος θα πληρώσει 14.000 ευρώ, ενώ αντίστοιχα ο Γάλλος αυτοαπασχολούμενος 3.725 ευρώ (3.127 ευρώ έως τα 38.000 ευρώ και άλλα 598 ευρώ για το υπόλοιπο ποσό των 32.000 ευρώ που υπολείπεται μέχρι τα 70.000 ευρώ). Οπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, εντελώς διαφορετική και πιο ήπια, σε σύγκριση με την κυβερνητική πρόταση, είναι η εισφοροδοτική αντιμετώπιση των αυτοαπασχολουμένων σε άλλες χώρες, όπως, για παράδειγμα, η Ιταλία και το Βέλγιο.
«Κόκκινες γραμμές»
Με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Wall Street Journal» ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος τονίζει ότι η μη περικοπή των συντάξεων αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για την κυβέρνηση, επισημαίνοντας πως «για εμάς αποτελεί “κόκκινη γραμμή” να μη μειωθούν οι συντάξεις για 12η συνεχόμενη φορά». Μάλιστα, ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια των 5 τελευταίων ετών, δηλαδή από την εφαρμογή του πρώτου μνημονίου μέχρι σήμερα, οι συντάξεις έχουν ήδη μειωθεί κατά περίπου 40%.
Οπως αναφέρει η εφημερίδα, στη συνέντευξή του ο υπουργός Εργασίας επισημαίνει ότι η μόνιμη επωδός του ΔΝΤ για το ασφαλιστικό σύστημα, αλλά και τις μειώσεις των συντάξεων δεν είναι εναρμονισμένη με την πίστη της Ευρώπης σε ένα ισχυρό δίχτυ κοινωνικής ασφάλειας. «Η ζωή μας θα ήταν πολύ ευκολότερη εάν θα μπορούσαμε να συζητάμε μόνο με τους Ευρωπαίους, αυτό είναι σαφές», επισημαίνει ο υπουργός, αναγνωρίζοντας ότι ορισμένοι Ευρωπαίοι πιστωτές, με επικεφαλής τη Γερμανία θεωρούν καθοριστικής σημασίας το ΔΝΤ για την επιβολή δημοσιονομικής πειθαρχίας στην Ελλάδα.
Κινητοποιήσεις
Το σχέδιο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που προωθεί η κυβέρνηση προκαλεί ένα διογκούμενο κύμα αντιδράσεων, καθώς μετά τις κινητοποιήσεις των δικηγόρων και τα συνδικάτα του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα προσανατολίζονται σε νέες κινητοποιήσεις, ενώ είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο και πανελλαδικής απεργίας. Η ΓΣΕΕ, απαντώντας στις προωθούμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό, τις οποίες χαρακτηρίζει ως «καταστροφικές κυβερνητικές πολιτικές που υλοποιούνται με μεθοδεύσεις και τεχνάσματα», συγκαλεί την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου στις 8.30 π.μ. στο ξενοδοχείο PARK το Γενικό Συμβούλιο της Συνομοσπονδίας.
Στο Γενικό Συμβούλιο, το οποίο θα έχει τον χαρακτήρα μίνι συνεδρίου αφού θα συμμετάσχουν όλοι οι πρόεδροι των εργατικών κέντρων της χώρας, θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για την κλιμάκωση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων των εργαζομένων. Η ΓΣΕΕ μαζί με την ΑΔΕΔΥ θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο κατά του ασφαλιστικού σχεδίου της κυβέρνησης το Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2016, στις 12.00 μ. στην Πλατεία Ομονοίας.
Παρέμβαση Γ. Στουρνάρα
Σε παρέμβασή του για το ασφαλιστικό ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας (στη φωτογραφία) τάχθηκε εμμέσως κατά της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών. «Η εμπειρία δείχνει ότι οι επιπτώσεις από την αύξηση των εισφορών είναι χειρότερες απ’ ό,τι είναι από τη μείωση της δαπάνης (σ.σ.: δηλαδή των συντάξεων). Ακριβώς εκεί πρέπει να βρούμε μία χρυσή τομή».
Ερωτηθείς σχετικά με το ποιο θα ήταν το θετικό σενάριο εν όψει των διαπραγματεύσεων που ξεκινούν με τους δανειστές, ο διοικητής της ΤτΕ τόνισε: «Να τελειώσει επιτυχώς η αξιολόγηση και μετά να ξεκινήσει μία διαδικασία βελτίωσης των συνθηκών ρευστότητας. Θα ξεκινήσει από την ΕΚΤ, αποκατάσταση της εξαίρεσης του waiver, όπου θα μπορούν τα ελληνικά ομόλογα πια να είναι επιλέξιμα για κανονική χρηματοδότηση, το οποίο θα ρίξει πολύ το κόστος χρηματοδότησης. Ακόμα και να συμπεριληφθούμε στην ποσοτική χαλάρωση και βεβαίως να ξεκινήσει η συζήτηση για τη μείωσή του, για τη μείωση του χρέους».
«Αβάσιμες οι αιτιάσεις»
Απαντήσεις στα κόμματα της αντιπολίτευσης για το ασφαλιστικό έδωσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, χαρακτηρίζοντας αβάσιμους τους ισχυρισμούς τους περί νέας μείωσης των συντάξεων.
Ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρθηκε στο θέμα των ημερών κατά τη χθεσινή κοινοβουλευτική συζήτηση για την κύρωση του Αναθεωρημένου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Συγκεκριμένα χαρακτήρισε αβάσιμους τους ισχυρισμούς βουλευτών της αντιπολίτευσης ότι η υιοθέτηση του κοινωνικού χάρτη οδηγεί σε μείωση των συντάξεων, επαναλαμβάνοντας τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης για αποτροπή των περικοπών. Ο υπουργός Εργασίας αναγνώρισε όμως ότι στη χώρα επικρατεί «εργασιακή ζούγκλα».
«Καλούμαστε να διαχειριστούμε μια βαριά κατάσταση εργασιακής απορρύθμισης και ζούγκλας. Προσπαθούμε να την αντιμετωπίσουμε με αλλαγές στην εργατική νομοθεσία και το ασφαλιστικό και σύντομα θα έχουμε μπροστά μας μια Ελλάδα διαφορετική από αυτή που παραλάβαμε» διαβεβαίωσε. Κατηγόρησε, παράλληλα, τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ ότι έχουν τη μεγαλύτερη ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση. «Το να μας κατηγορούν σήμερα τα δύο κόμματα που δημιούργησαν την εργασιακή ζούγκλα είναι υποκριτικό» είπε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, χαρακτήρισε σημαντική την κύρωση του κοινωνικού χάρτη υπογραμμίζοντας ότι η καθυστέρηση πολλών ετών που παρατηρήθηκε για την κύρωσή του «συμβαδίζει με τις πολιτικές λιτότητας που εφαρμόστηκαν». Υποστήριξε, παράλληλα, ότι ο κοινωνικός χάρτης δέχεται μόνο αιτιολογημένες απολύσεις, ενώ οι θεσμοί πίεζαν για την απελευθέρωσή τους. Από την πλευρά του, όμως ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Θεωνάς άσκησε σκληρή κριτική στον κοινωνικό χάρτη χαρακτηρίζοντάς τον «αντεργατικό».

Δεν υπάρχουν σχόλια: