Κυριακή 31 Ιουλίου 2016

ΑΝΤΩΝΗΣ ΖΑΙΡΗΣ Χάθηκαν 20 δισ. ευρώ από το λιανεμπόριο

ΑΝΤΩΝΗΣ ΖΑΙΡΗΣ

Χάθηκαν 20 δισ. ευρώ από το λιανεμπόριο

Χάθηκαν 20 δισ. ευρώ από το λιανεμπόριο

Αντώνης Ζαΐρης // αντιπροέδρος του ΣΕΛΠΕ
Ο κ. Ζαΐρης με συνέντευξή του στην «Ημερησία του Σαββάτου» θεωρεί με ελεγχόμενο έλλειμμα ή με χαμηλό πρωτογενές πλεόνασμα και με συγκεκριμένες προϋποθέσεις η οικονομία της χώρας μπορεί να ευεργετηθεί. Σύμφωνα με τον ίδιο θα πρέπει παράλληλα να υλοποιηθούν οι απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, όπως η απελευθέρωση αγορών κι επαγγελμάτων, να προχωρήσουν συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού ταμείου για επενδύσεις, να οργανωθεί η δημόσια διοίκηση και να βελτιωθεί η δημόσια υγεία.
Ο αντιπρόεδρος του ΣΕΛΠΕ αναφορικά με το αν η επιστροφή της χώρας και των τραπεζών στις διεθνείς αγορές απαιτεί οικονομική ή πολιτική λύση υπογραμμίζει ότι η «λύση είναι πολιτική και συνδέεται με την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας». Τέλος ο κ. Ζαΐρης κάνοντας έναν μικρό απολογισμό της κρίσης στο λιανεμπόριο κάνει γνωστό ότι ο τζίρος στην επταετία της κρίσης έχει μειωθεί κατά 20,7 δισ. ευρώ και διαπιστώνει βίαιη αναδιανομή της «πίτας».
Συνέντευξη στον Χρήστο Κολώνα

Κύριε Ζαΐρη, από τη θέση και την εμπειρία σας στον ΣΕΛΠΕ πώς θα περιγράφατε την κατάσταση στο λιανεμπόριο σήμερα;
Ο τζίρος στο λιανικό εμπόριο το 2015, εκτός εμπορίου μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσικλετών, έφτασε τα 43 δισ., μειωμένος κατά 2,5 περίπου δισ. σε σχέση με το 2013, ενώ σημειωτέον το 2008 είχε ανέλθει στα 63,7 δισ. Το πρώτο εξάμηνο του 2016 υπήρξαν μεγάλες διακυμάνσεις στο τζίρο από -3,9% έως +10% για συγκεκριμένους κλάδους της λιανικής μεγάλων καταστημάτων. Παρατηρείται, από την άλλη, βίαιη αναδιανομή της λιανεμπορικής «πίτας», ενώ παραμένουν έντονα τα προβλήματα ρευστότητας εξαιτίας της δυσκολίας ροής χρηματοδότησης στην πραγματική οικονομία.
Η λύση σε όλα αυτά πιστεύετε είναι πολιτική ή οικονομική;
Είναι πολιτική και συνδέεται με την αποκατάσταση εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας για να απελευθερωθεί η πρόσβαση των τραπεζών για χρηματοδότηση στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου και χρήματος και να επιτραπεί η συμμετοχή στα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, ώστε να εξασφαλισθεί στη συνέχεια η χρηματοδότηση της αγοράς.
Έχετε εκφρασθεί υπέρ του ελεγχόμενου ελλείμματος ή του μικρού πρωτογενούς πλεονάσματος στην οικονομία. Πώς εξηγείτε την ανα­τρε­πτική αυτή άποψη;
Αντίθετα με όσα λέγονται και όσα έκαναν και κάνουν τόσο η παρούσα όσο και η προηγούμενη κυβέρνηση, θα έλεγα ότι υπό προϋποθέσεις και αντίθετα με τα συμβαίνοντα περί εμπροσθοβαρούς και ανάλγητης δημοσιονομικής προσαρμογής με ατελείωτες περικοπές μισθών και συντάξεων, το ελεγχόμενο έλλειμμα ή το πολύ μικρό πλεόνασμα θα μπορούσε να λειτουργήσει ευεργετικά για την ελληνική οικονομία. Οι προϋποθέσεις είναι αφενός η επίσπευση του προγράμματος διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που ξεκινά με την απελευθέρωση της αγοράς από τα δεσμά του προστατευτισμού π.χ. κλειστά επαγγέλματα, μέχρι την εντατικοποίηση υλοποίησης επενδυτικών σχεδίων με πρωτοβουλία και συμπράξεις του δημοσίου και ιδιωτικού μάνατζμεντ και αφετέρου, την οργάνωση της Δημόσιας Διοίκησης και την καλύτερη λειτουργία του Κράτους, τη βελτίωση του συστήματος Υγείας και την παροχή ουσιαστικής κοινωνικής μέριμνας και περίθαλψης.
Ως εκ τούτου η άποψή σας περί δανεισμού για τη χώρα είναι σχετική!..
Σαφέστατα, καθώς ο δανεισμός που διοχετεύεται σε δημόσιες παραγωγικές επενδύσεις, στον εκσυγχρονισμό του σαθρού εκπαιδευτικού συστήματος ή την επανίδρυση του κράτους θα γυρίσει πίσω την οικονομία με άνοδο του μορφωτικού επιπέδου του λαού, ένταση της επιχειρηματικότητας και προσέλκυση νέων επενδύσεων. Προφανώς όμως οι πολιτικοί μας δεν το ήθελαν αυτό. Προτιμούσαν αντίθετα την εναργή ενασχόληση με την καλλιέργεια πελατειακών σχέσεων και τους διορισμούς στο Δημόσιο.
Πτώση
Ο τζίρος στο λιανικό εμπόριο το 2015, εκτός εμπορίου μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσικλετών, έφτασε τα 43 δισ., μειωμένος κατά περίπου 2,5 δισ. σε σχέση με το 2013, ενώ σημειωτέον το 2008 είχε ανέλθει στα 63,7 δισ.
Πρόσβαση
Η λύση είναι πολιτική και συνδέεται με την αποκατάσταση εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας για να απελευθερωθεί η πρόσβαση των τραπεζών για χρηματοδότηση στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου και χρήματος

Δεν υπάρχουν σχόλια: