Κυριακή 31 Ιουλίου 2016

ΚΕΕΕ: Λογισμικό για αναλυτικά στατιστικά από το ΓΕΜΗ

ΚΕΕΕ: Λογισμικό για αναλυτικά στατιστικά από το ΓΕΜΗ


Σύμφωνα με ανάρτηση στο facebook του Προέδρου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά Βασίλη Κορκίδη, η ΚΕΕΕ έχει λάβει ήδη σχετική απόφαση για δημιουργία λογισμικού προκειμένου να εξάγονται ομοιογενή και πολύ αναλυτικά στατιστικά στοιχεία από το ΓΕΜΗ και θα είναι έτοιμο σε περίπου 2-3 μήνες. Η βελτίωση στην εφαρμογή του ΓΕΜΗ - όπως έχουν στην εφαρμογή τα Μητρώου των Επιμελητηρίων θα συμπεριλαμβάνει - αιτία εγγραφής και διαγραφής, αφού άλλο είναι ΝΕΑ επιχείρηση άλλο ΕΓΓΡΑΦΗ στο ΓΕΜΗ. Και τέλος, άλλο διαγραφή από το ΓΕΜΗ που έπεται και άλλο το "ΛΟΥΚΕΤΟ" που δυστυχώς προηγείται.
Το μεγάλο πρόβλημα όμως δεν είναι η διαφορά στα λουκέτα, αλλά το γεγονός ότι κάθε χρόνο δημιουργούνται όλο και λιγότερες νέες επιχειρήσεις στην ελληνική αγορά και αυτό δεν αμφισβητείται από κανέναν.

Δείτε παρακάτω ολόκληρη την ανάρτηση με την οποία ο Πρόεδρος του ΕΒΕΠ δίνει επίσης εξηγήσεις για ποιόν λόγο δεν συμφωνούν τα στοιχεία του ΓΕΜΗ (Συστάσεις εταιριών - Διαγραφές εταιριών) με την ανακοίνωση του υπουργείου.
ΘΕΜΑ ΑΝΑΛΥΣΗΣ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΑ "ΛΟΥΚΕΤΑ" ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ

Η εγγραφή και διαγραφή στο ΓΕ.ΜΗ διαφέρει από την ίδρυση και λειτουργία μιας ΝΕΑΣ επιχείρησης καθώς και από τη λύση ή παύση λειτουργίας μιας υφιστάμενης για τους παρακάτω ειδικούς λόγους:
* Αλλαγή Νομικής μορφής της επιχείρησης
* Αλλαγή έδρας ή επωνυμίας με διατήρηση ΑΦΜ
* Συγχώνευση ή εξαγορά
* Ίδρυση Υποκαταστημάτων
* Ίδρυση επιχειρήσεων ΥΜΣ
* αναδρομικές διαγραφές από Μητρώα Επιμελητηρίων
* εγκλωβισμός ανάμεσα σε ΤΑΧΙS & ΓΕ.ΜΗ ανενεργών επιχειρήσεων
* Μετάπτωση ατομικών επιχειρήσεων στο ΓΕ.ΜΗ
* Εγγραφή σε πραγματικό χρόνο & διαγραφή σε μεταγενέστερο
Αυτοί είναι κάποιοι από τους λόγους που προκύπτει διαφορά στη σύγκριση ανάμεσα στα στοιχεία για τις εγγραφές και τις διαγραφές επιχειρήσεων που δημοσίευσε η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, από εκείνα του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ) που περιλαμβάνει η βάση δεδομένων και είναι προσβάσιμα στην ιστοσελίδα του. Σύμφωνα, με την ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου, το πρώτο εξάμηνο του 2016 το σύνολο των συστάσεων επιχειρήσεων ανήλθε σε 20.345, εκ των οποίων οι 13.826 ήταν ατομικές και οι υπόλοιπες 6.519 νομικά πρόσωπα (ΑΕ, ΕΠΕ, ΟΕ κ.ο.κ.). Το ίδιο διάστημα οι διαγραφές επιχειρήσεων, σύμφωνα με την εν λόγω ανακοίνωση, ανήλθαν σε 16.994, εκ των οποίων οι 12.641 αφορούν ατομικές επιχειρήσεις. Με άλλα λόγια, με βάση τα στοιχεία που έδωσε χθες το υπουργείο το πρώτο εξάμηνο του 2016 το ισοζύγιο εγγραφών/διαγραφών είναι θετικό κατά 3.351 επιχειρήσεις.
Από τη βάση δεδομένων του ΓΕΜΗ, ωστόσο, προκύπτει ότι το ίδιο διάστημα οι συστάσεις ανήλθαν σε 15.659, εκ των οποίων οι 10.474 είναι ατομικές. Οι διαγραφές το ίδιο διάστημα ανέρχονται σε 17.939, εκ των οποίων οι 12.034 πρόκειται για παύσεις ατομικών επιχειρήσεων. Με άλλα λόγια, από τα στοιχεία του υπουργείου, όπως αυτά δημοσιεύονται στη βάση δεδομένων του ΓΕΜΗ, προκύπτει ότι το ισοζύγιο εγγραφών/διαγραφών είναι αρνητικό κατά 2.280 επιχειρήσεις.
Απόκλιση επίσης παρατηρείται και σε ό,τι αφορά τα στοιχεία για το σύνολο του 2015. Το υπουργείο υποστηρίζει στη χθεσινή ανακοίνωσή του ότι οι συστάσεις ανήλθαν συνολικά σε 43.846, ενώ η βάση δεδομένων του ΓΕΜΗ δείχνει 31.022 νέες συστάσεις. Οι διαγραφές το 2015 ήταν, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας (με βάση την ανακοίνωση), 24.846, αλλά, σύμφωνα με το... υπουργείο Οικονομίας (τη βάση δεδομένων του ΓΕΜΗ), 26.837. Στα στοιχεία πρέπει να ληφθεί υπόψη και η δυνατότητα αναδρομικής διαγραφής σε επιχειρήσεις που είχαν διακόψει την επιχειρηματική δραστηριότητα σε παρελθόντα χρόνο και είχε ως αποτέλεσμα τη διαγραφή από το ΓΕΜΗ 6.600 επιχειρήσεων το 2015 και 1.600 το 2016 που ήταν ανενεργές επί μακρόν.
Το ΓΕΜΗ είναι ένα σημαντικό πολυεργαλείο σε εθνικό επίπεδο γιατί κατάφερε να συνδέσει τον δημόσιο με τον ιδιωτικό τομέα προσφέροντας πολλές υπηρεσίες και μειώνοντας την γραφειοκρατία. Παρακολουθεί την ιστορικότητα και την διαδρομή των επιχειρήσεων, εκδίδει έγγραφα και πιστοποιητικά ψηφιακά, διατηρεί στοιχεία για τις Α.Ε. και βεβαίως προσφέρει την Υπηρεσία Μιας Στάσης - Υ.Μ.Σ. Επίσης, ενδέχεται να έχει γίνει σύγχυση μεταξύ των εγγραφών στην ΥΜΣ και των εγγραφών στο ΓΕΜΗ, οι οποίες όμως δεν πρέπει να αθροίζονται και ενδέχεται να έχει γίνει λάθος και να αθροίστηκαν. Η ΚΕΕΕ έχει λάβει ήδη σχετική απόφαση για δημιουργία λογισμικού προκειμένου να εξάγονται ομοιογενή και πολύ αναλυτικά στατιστικά στοιχεία από το ΓΕΜΗ και θα είναι έτοιμο σε περίπου 2-3 μήνες. Η βελτίωση στην εφαρμογή του ΓΕΜΗ - όπως έχουν στην εφαρμογή τα Μητρώου των Επιμελητηρίων θα συμπεριλαμβάνει - αιτία εγγραφής και διαγραφής, αφού άλλο είναι ΝΕΑ επιχείρηση άλλο ΕΓΓΡΑΦΗ στο ΓΕΜΗ. Και τέλος, άλλο διαγραφή από το ΓΕΜΗ που έπεται και άλλο το "ΛΟΥΚΕΤΟ" που δυστυχώς προηγείται.
Το μεγάλο πρόβλημα όμως δεν είναι η διαφορά στα λουκέτα, αλλά το γεγονός ότι κάθε χρόνο δημιουργούνται όλο και λιγότερες νέες επιχειρήσεις στην ελληνική αγορά και αυτό δεν αμφισβητείται από κανέναν.

Βασίλης Κορκίδης
Πρόεδρος ΕΒΕΠ

http://taxheaven.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: