ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΤΟ 2018
Στο τραπέζι η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων
Τη «λύση» αυτή προκρίνουν, ως σημείο συμβιβασμού, στελέχη του υπουργείου και εμπειρογνώμονες με δεδομένο το γεγονός ότι το δεύτερο Μνημόνιο που είναι σε ισχύ, προβλέπει να εφαρμοστεί νέα διαδικασία ? μηχανισμός για τη διαμόρφωση του κατώτατου μισθού, και κατ’ επέκταση των κλαδικών μισθών, «μετά τη λήξη των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής».
Αν αυτό συμφωνηθεί παράλληλα με κάποιες ελάχιστες «εγγυήσεις» ελέγχου της διαμόρφωσης των αμοιβών από το κράτος, τη συνέχιση της απαγόρευσης του λοκ - άουτ και την ενίσχυση των μέτρων προστασίας των απολυομένων, εκτιμάται θα υπάρξει ένα ισχυρό «αντίβαρο» στην προδιαγραφόμενη κατάργηση του υπουργικού "βέτο" για τις ομαδικές απολύσεις ή και σε τυχόν άλλες αλλαγές (όπως στα όρια των επιτρεπόμενων, ανά μήνα, απολύσεων τα οποία είναι έως 6 σε επιχειρήσεις 20 - 150 ατόμων και 5% και έως 30 σε επιχειρήσεις με περισσότερους από 150 εργαζόμενους έναντι της κοινοτικής οδηγίας 75/129 η οποία ορίζει ποσοστό 10%).
Η διαπραγμάτευση «επί της ουσίας», όπως δήλωσε ο Γ. Κατρούγκαλος, δεν αναμένεται, πάντως, να ξεκινήσει πριν από τις αρχές Οκτωβρίου καθώς το πόρισμα της Επιτροπής των ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων για τις βέλτιστες ακολουθούμενες πρακτικές στην Ε.Ε αναμένεται να παραδοθεί με καθυστέρηση έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, όπως πρώτη έγραψε η «Ημερησία».
ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΑΤΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου