Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2016

Έτοιμη να εκραγεί βόμβα 1,3 δις. ευρώ – Ποιοι θα πληρώσουν

Έτοιμη να εκραγεί βόμβα 1,3 δις. ευρώ – Ποιοι θα πληρώσουν

Έτοιμη να εκραγεί βόμβα 1,3 δις. ευρώ – Ποιοι θα πληρώσουν

Τρέχουν και δεν φτάνουν στο οικονομικό επιτελείο για να εξουδετερώσουν «βόμβα» 1,3 δισ ευρώ, που απειλεί όχι μόνο το φετινό αλλά και τον επόμενο Προϋπολογισμό, επιβεβαιώνοντας όσους υποστήριζαν εξαρχής ότι η κατ’ αρχήν συμφωνία για το συμμάζεμα του ασφαλιστικού συστήματος- και κατ’ επέκταση για τη βιωσιμότητα του τρίτου χρηματοδοτικού προγράμματος- είναι στον «αέρα».
            Μιλώντας με ευρωπαϊκές πηγές, που έχουν άμεση γνώση των διαπραγματεύσεων, γίνεται αντιληπτό ότι οι συζητήσεις για τα εκκρεμή προαπαιτούμενα είναι στην πραγματικότητα ήσσονος σημασίας, καθώς ακόμα κι αν καθυστερήσει η υποδόση- που δεν είναι καθόλου απίθανο- οι δανειακές υποχρεώσεις σε καμιά περίπτωση δεν χαρακτηρίζονται πιεστικές, τουλάχιστον ως τις αρχές του επόμενου έτους. Αντιθέτως, οι πυρετώδεις διαβουλεύσεις για τα δημοσιονομικά αποκαλύπτουν νέες εστίες κινδύνου και προοιωνίζονται άγριες κόντρες στη δεύτερη αξιολόγηση, που καλώς εχόντων των πραγμάτων θα ξεκινήσει στο δεύτερο 15νθήμερο του Οκτωβρίου, χωρίς να μπορεί κανείς να προδικάσει το αποτέλεσμα.
            ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ. Νέα στοιχεία από το μέτωπο των ασφαλιστικών ταμείων ρίχνουν φως στην… πρεμούρα του υπουργείου Εργασίας να προχωρήσει σε μια νέα ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών, αφού στον ορατό ορίζοντα διαφαίνονται «εκρήξεις» με απρόβλεπτες συνέπειες, τόσο για τη συμφωνία και τα μέτρα που καλά- καλά δεν έχουν εφαρμοστεί όσο και για τους ίδιους τους ασφαλισμένους/ φορολογούμενους. Σύμφωνα με πηγές, που έχουν γνώση των όσων γίνονται πίσω από τη… βιτρίνα, ο ΟΑΕΕ και το ΕΤΑΑ βρίσκονται σε κάκιστη κατάσταση ως προς την εισπραξιμότητα των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών, καθώς αυτή δεν υπερβαίνει το 50%, ενώ ο ΟΓΑ «παίζει» στα επίπεδα του 30% (!), όταν ο σχεδιασμός, που έχει γίνει για τη βιωσιμότητα του συστήματος, προβλέπει εισπραξιμότητα στα επίπεδα του 65- 70%!
            «Δεν πληρώνει κανείς», τονίζουν οι ίδιες πηγές, εκφράζοντας την απορία για τις εξαγγελίες του ίδιου του πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ, όσον αφορά στο «πάγωμα» των ασφαλιστικών οφειλών. «Ένα τέτοιο μέτρο είναι σωστό και δίνει λύσεις, αλλά είναι αδιανόητο, είναι τρελό να προαναγγέλλεται «πάγωμα» για οφειλές που θα δημιουργηθούν ως το τέλος του έτους», επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, υποστηρίζοντας ότι ο «κόφτης» θα έπρεπε να μπει είτε στην προηγούμενη χρήση (το 2015) είτε στο οκτάμηνο του 2016, έτσι ώστε να μη σταλεί μήνυμα στάσης πληρωμών τους επόμενους κρίσιμους μήνες του έτους.
ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΚΙ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ. Η ουσία είναι ότι η διαφορά μεταξύ των προβλέψεων εισπραξιμότητας και των επιδόσεων των ταμείων, δημιουργεί φέτος μια «τρύπα» τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ. Τι θα γίνει το 2017; Αν και το 75% των ελευθέρων επαγγελματιών υπολογίζεται ότι με το νέο σύστημα υπολογισμού θα έχει μειωμένες εισφορές, εκφράζονται ζωηρές επιφυλάξεις, με τα σημερινά δεδομένα, για το κατά πόσο η εισπραξιμότητα θα αυξηθεί αντιστοίχως. «Αυτός που δεν πληρώνει τα 300 ευρώ σήμερα, γιατί να πληρώσει τα 200 ευρώ αύριο;» είναι το ερώτημα που δεν έχει απάντηση και οδηγεί σε μια νέα δημοσιονομική «βόμβα» 700 εκατ. ευρώ. Στην πραγματικότητα το πρόβλημα για το οικονομικό επιτελείο είναι, όμως, πολύ μεγαλύτερο, καθώς όπως ακριβώς οι βόμβες διασποράς, έτσι και αυτή η «βόμβα» μπορεί να προκαλέσει παράπλευρες απώλειες. Όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές, την επόμενη χρονιά, έστω στο δεύτερο εξάμηνο, οι ασφαλιστικές εισφορές θα υπολογιστούν με βάση τα φετινά εισοδήματα και ήδη όσοι κυκλοφορούν στην αγορά αντιλαμβάνονται ότι έχει ξεκινήσει αγώνας δρόμου προκειμένου οι επιτηδευματίες να μειώσουν τα φορολογητέα τους έσοδα. Τι συνεπάγεται αυτό; Διπλή ζημιά. Και στα φορολογικά έσοδα και στις ασφαλιστικές εισφορές.
            Βλέποντας το πού πάει το πράγμα το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας «καίγεται» κατ’ αρχάς γι’ αυτή τη νέα ρύθμιση, ενώ ήδη έχει ενεργοποιήσει μέτρα κάλυψης, που αργά ή γρήγορα θα γυρίσουν μπούμερανγκ. Όπως επισημαίνουν γνώστες του θέματος, οι καθυστερήσεις στην απονομή νέων συντάξεων δίνουν «αέρα» περίπου 100 εκατ. ευρώ το μήνα στο σύστημα και με αυτό τον τρόπο έχουν «παγώσει» περίπου 1,3 δισ ευρώ, με την ανοχή των ξένων τεχνοκρατών, οι οποίοι επί του παρόντος δεν έχουν απαιτήσει την αποσυμπίεση του συστήματος.
ενθετο
Τα πλεονάσματα, ο Σόιμπλε και το ΔΝΤ
            Μιλώντας με ευρωπαϊκές πηγές, το σίγουρο είναι ότι αυτή τη δεδομένη στιγμή, η Αθήνα είναι μόνη της στη μάχη για τα πλεονάσματα, καθώς ακόμα κι εκεί που αντιλαμβάνονται ότι είναι αδύνατο να μείνει ο πήχης στο 3,5% επί μακρόν, δεν υπάρχει διάθεση και πρόθεση συμπόρευσης με την ελληνική πλευρά.
            «Σε καμιά οικονομία δεν είναι εφικτή η διατήρηση τέτοιου πλεονάσματος για 10 χρόνια», επισημαίνουν στα «Π» ευρωπαϊκές πηγές, σχολιάζοντας τη σχετική βασική παραδοχή της Κομισιόν, όπως αυτή αποτυπώνεται στην Ανάλυση Βιωσιμότητας Χρέους. Οι ίδιες πηγές παραδέχονται, ωστόσο, ότι η όποια αλλαγή θα πρέπει να περάσει υποχρεωτικά από το Eurogroup, όπου εκεί ο Γερμανός υπουργός κάνει «παιχνίδι» και στην παρούσα φάση οι συσχετισμοί δεν ευνοούν το ελληνικό αίτημα.
            Αυτό που συζητάνε όλοι στις Βρυξέλλες- και όχι μόνο- είναι ότι οι γερμανικές εκλογές στο τέλος του 2017 δεν δημιουργούν πρόβλημα μόνο στη λήψη ουσιαστικών αποφάσεων για το Χρέος, αλλά «παγώνουν» και τις όποιες συζητήσεις για αλλαγές στους δημοσιονομικούς στόχους. Είναι ενδεικτική, άλλωστε, η μάλλον αμήχανη και διπλωματική απάντηση της ΕΚΤ στα όσα αναφέρουν κύκλοι της Τράπεζας της Ελλάδας για συμφωνία και της Φρανκφούρτης σε χαμήλωμα του δημοσιονομικού πήχη, καθώς η επισήμανση «αυτή τη στιγμή δεν υποστηρίζουμε χαμήλωμα πλεονασμάτων», μπορεί να εκληφθεί ως εφαρμογή στην πράξη της γνωστής παροιμίας «και την πίτα ολάκερη και το σκύλο χορτάτο».
            Και τι γίνεται με το ΔΝΤ, που έχει θέσει πολύ συγκεκριμένους όρους για την παραμονή του στο ελληνικό πρόγραμμα; Οι ίδιες ευρωπαϊκές πηγές επισημαίνουν ότι η Ντέλια Βελκουλέσκου θα παραμείνει στην Αθήνα και θα συλλέξει στοιχεία για την ελληνική οικονομία, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν από το Ταμείο για τη νέα Ανάλυση Βιωσιμότητας Χρέους και δεν αποκλείεται να υπάρξουν εκπλήξεις. Ωστόσο, ακόμα κι αν το Ταμείο υλοποιήσει την απειλή του για αποχώρηση, φαίνεται ότι όλο και περισσότεροι στα κέντρα αποφάσεων στην Ευρώπη προετοιμάζονται για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. «Μπορούμε και χωρίς το IMF», λένε χαρακτηριστικά, δίνοντας νέα διάσταση στη μάχη που βρίσκεται μόλις στην αρχή της… 

Δεν υπάρχουν σχόλια: