Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016

ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ Η εφορία βάζει... χειροπέδες για χρέη σε 1,5 εκατ. φορολογούμενους

ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ

Η εφορία βάζει... χειροπέδες για χρέη σε 1,5 εκατ. φορολογούμενους

Η εφορία βάζει... χειροπέδες για χρέη σε 1,5 εκατ. φορολογούμενους

Δεν υπάρχει μήνας ώς τα τέλη του Ιανουρίου του 2017 που να μην πρέπει να πληρωθεί κάποιος φόρος (άμεσος ή έμμεσος) από εκατομμύρια πολίτες, ενώ την ίδια στιγμή κινδυνεύουν με κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων για τα ληξιπρόθεσμα χρέη όσοι τα τελευταία χρόνια βιώνουν την κρίση και την αδυναμία πληρωμής φόρων, τελών και ασφαλιστικών εισφορών.
Σύμφωνα με Το Βήμα της Κυριακής, συνολικά έχουν πραγματοποιηθεί 774.321 κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων, καταθέσεων και εισοδημάτων για χρέη στο Δημόσιο, ενώ συνολικά κινδυνεύουν με κατάσχεση πάνω από 1.541.900 φορολογούμενοι και επιχειρήσεις λόγω ληξιπρόθεσμων χρεών σε εφορίες και τελωνεία.
Όσον αφορά τα ασφαλιστικά ταμεία, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, 303.549 επαγγελματίες, μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, χρωστούν συνολικά 16,6 δισ. ευρώ και έχουν πραγματοποιηθεί κατασχέσεις σε 14.793 οφειλέτες για να εισπραχθούν μόλις 16,3 εκατ. ευρώ. Εκτιμάται ότι συνολικά οι κατασχέσεις σε οφειλέτες του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών θα ξεπεράσουν τις 150.000.
Σε δεσμεύσεις λογαριασμών προχωρούν και οι δήμοι για οφειλές από δημοτικά τέλη, τροχαίες παραβάσεις, ακόμη και παράνομη στάθμευση, προκαλώντας την μήνιν των δημοτών που δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις πληρωμές.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΙΚ

Επτά στους δέκα φορολογούμενους που προσφεύγουν κατά φορολογικών ελέγχων δικαιώνονται

Επτά στους δέκα φορολογούμενους που προσφεύγουν κατά φορολογικών ελέγχων δικαιώνονται

Επτά στους δέκα φορολογουμένους που προσφεύγουν σε διοικητικά δικαστήρια κατά των αποφάσεων φορολογικού ελέγχου δικαιώνονται, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών που δημοσιεύει η «Καθημερινή».
Σε σύνολο 604 αποφάσεων, οι 440 ήταν θετικές για τους φορολογούμενους, γεγονός που προκαλεί ερωτήματα για τον τρόπο διεξαγωγής των ελέγχων και τα χρηματικά ποσά που βεβαιώνονται.
Τα στοιχεία καλύπτουν την περίοδο ανάμεσα στο Αύγουστο του 2013 και τον Σεπτέμβριο του 2016.
Παράγοντας της Γενικής Γραμματείας Εσόδων δήλωσε στην «Καθημερινή» ότι ο λόγος που τόσοι φορολογούμενοι κέρδισαν στα δικαστήρια οφείλεται στο ότι ο ελεγκτικός μηχανισμός πρώτον υπολόγιζε λανθασμένα τους φόρους και τα πρόστιμα και δεύτερον βεβαίωνε υψηλότερα ποσά φόρου από ό,τι ήταν στην πραγματικότητα.
Την ίδια στιγμή, οι εν λόγω οφειλές-φάντασμα αύξαναν πλασματικά τον όγκο των ληξιπρόθεσμων οφειλών που μάλιστα δεν μπορούσαν να εισπραχθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: