Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016

Αυτό είναι το μέλλον τριών εκατομμυρίων συνταξιούχων με βάση τα σχέδια του ΔΝΤ

Αυτό είναι το μέλλον τριών εκατομμυρίων συνταξιούχων με βάση τα σχέδια του ΔΝΤ

Αυτό είναι το μέλλον τριών εκατομμυρίων συνταξιούχων με βάση τα σχέδια του ΔΝΤ
Το τι θα ακολουθήσει σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν καταφέρει να εμφανίσει είτε το 2017 είτε το 2018 το πρωτογενές πλεόνασμα που συμφώνησε κατά την υπογραφή του Μνημονίου (1,75% για το 2017 ή τουλάχιστον 3,2 δισ. ευρώ και 3,5% για το 2018 ή πάνω από έξι δισ. ευρώ) «έδειξε» μέσα από την έκθεσή του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Αναφέροντας ότι θα πρέπει να «ξεπαγώσουν» οι σημερινές συντάξεις και να εφαρμοστεί και σε αυτές ο «μαθηματικός τύπος», το ΔΝΤ ξεκαθάρισε τη θέση του: Θέλει να μηδενίσει τη λεγόμενη «προσωπική διαφορά», η οποία εξασφαλίζει στους σημερινούς συνταξιούχους αποδοχές της τάξεως των 2,5-3 δισ. ευρώ. Προς το παρόν, η κυβέρνηση κρατάει το θέμα «χαμηλά», παρά το γεγονός ότι η απαίτηση για περικοπή των υφιστάμενων συντάξεων αναφέρεται ρητά και κατηγορηματικά στην έκθεση του Ταμείου.
Ετσι, περιχαρακώνεται πίσω από το επιχείρημα ότι «η διαπραγμάτευση για το Ασφαλιστικό έχει κλείσει με την ολοκλήρωση της α’ αξιολόγησης». Εχει κλείσει, όμως, μέχρι να… ξανανοίξει, κάτι που θα συμβεί, αν δεν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του πρωτογενούς πλεονάσματος, καθώς αυτό με τη σειρά του θα οδηγήσει στην ενεργοποίηση του «κόφτη».
ΚΕΝΑ. Το ΔΝΤ έχει ήδη προεξοφλήσει ότι το μέτρο που θα καλύψει το όποιο δημοσιονομικό κενό θα είναι το «ψαλίδισμα» της «προσωπικής διαφοράς».
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στρέφεται κατά των σημερινών συνταξιούχων σε τρία σημεία της έκθεσής του, ζητώντας περαιτέρω περικοπή του εισοδήματός τους:
  • Οι δαπάνες παραμένουν υπέρμετρα εστιασμένες σε δυσβάσταχτα υψηλές συντάξεις που παρέχονται στους υπάρχοντες συνταξιούχους, γεγονός που αποκλείει τις απαραίτητες κοινωνικές δαπάνες για την προστασία των ευάλωτων ομάδων, συμπεριλαμβανομένων των ανέργων.
  • Το έλλειμμα του συνταξιοδοτικού συστήματος βρίσκεται στο μη βιώσιμο επίπεδο του περίπου 10% του ΑΕΠ (σε σύγκριση με τον μέσο όρο του 2% στη ζώνη του ευρώ).
  • Είναι απαραίτητη μια περαιτέρω μείωση των τρεχουσών συντάξεων, και αυτό μπορεί να γίνει με το «ξεπάγωμα» των σημερινών συντάξεων και με την εφαρμογή του νέου μαθηματικού τύπου για τις παροχές.
ΣΥΣΤΗΜΑ. Ο «μαθηματικός τύπος» στον οποίο αναφέρεται το ΔΝΤ δεν είναι άλλος από το νέο σύστημα υπολογισμού των συντάξεων που έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή για όσους κατέθεσαν αίτηση συνταξιοδότησης μετά τον Μάιο του 2016 (13/05/2016). Οι νέες συντάξεις προκύπτουν από το άθροισμα της βασικής σύνταξης των 384 ευρώ και της αναλογικής σύνταξης, η οποία προκύπτει με βάση τα ποσοστά αναπλήρωσης, ανάλογα πάντοτε με τα χρόνια ασφάλισης και τον συντάξιμο μισθό.
Σύμφωνα με τον νόμο, ο νέος τρόπος υπολογισμού έχει εφαρμοστεί ήδη και στους υφιστάμενους συνταξιούχους. Προφανώς, δεδομένου ότι βγαίνουν χαμηλότερες συντάξεις προκύπτει και ένα ποσό μείωσης των αποδοχών. Στην πράξη, το ποσό έχει υπολογιστεί, αλλά η μείωση δεν έχει γίνει. Υπάρχει, βέβαια, αναλυτικός πίνακας στον οποίο καταγράφονται τα συγκεκριμένα ποσά (οι λεγόμενες «προσωπικές διαφορές») ανά Αριθμό Φορολογικού Μητρώου συνταξιούχου. Ο εν λόγω πίνακας θα «ανασυρθεί», αν και εφόσον χρειαστεί να υπάρξει καινούργιο κύμα περικοπών στις συντάξεις (με πιθανότερη αιτία τη μη επίτευξη του στόχου όσον αφορά το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος). Σε μια τέτοια περίπτωση, τα θεωρητικά ποσά των περικοπών θα αποτυπωθούν και στην πραγματικότητα.
Δύο παραδείγματα
Για να γίνει κατανοητό ποια είναι η σημασία της «προσωπικής διαφοράς» για το εισόδημα των σημερινών συνταξιούχων και πώς μεταφράζεται το αίτημα του ΔΝΤ, χαρακτηριστικά είναι τα ακόλουθα παραδείγματα:
  • Συνταξιούχος του Δημοσίου με 35 χρόνια ασφάλισης και συντάξιμες αποδοχές 2.000 ευρώ, λαμβάνει σύνταξη 1.338 ευρώ με το σημερινό καθεστώς. Με το νέο σύστημα, αν ληφθεί υπόψη ότι οι συντάξιμες αποδοχές δεν θα είναι 2.000 ευρώ, αλλά 1.800 ευρώ (δηλαδή 10% χαμηλότερα), η σύνταξη που θα προκύπτει θα είναι 993 ευρώ, δηλαδή 25% μικρότερη. Ο σημερινός συνταξιούχος του Δημοσίου θα εξακολουθήσει να παίρνει τα 1.338 ευρώ, ωστόσο η διαφορά με τα 993, ευρώ δηλαδή τα 345 ευρώ, θα μπουν σε έναν λογαριασμό ως «προσωπική διαφορά». Ο συνταξιούχος θα κινδυνέψει να χάσει μέρος ή και το σύνολο αυτών των 345 ευρώ τον μήνα σε περίπτωση που ανοίξει το θέμα της «προσωπικής διαφοράς». Αυτά τα 345 ευρώ είναι που θεωρεί το ΔΝΤ ότι πρέπει να εκλείψουν, προκειμένου να μην υπάρχει άνιση μεταχείριση ανάμεσα σε «δύο γενιές»: τους συνταξιούχους που βγήκαν στη σύνταξη πριν από τον Μάιο του 2016 και όσους θα συνταξιοδοτηθούν μετά τον Μάιο του 2016.
  • Συνταξιούχος του ΤΕΒΕ με 15 χρόνια ασφάλισης (και συντάξιμες αποδοχές 2.000 ευρώ) λαμβάνει σήμερα σύνταξη 1.037 ευρώ. Με το καινούργιο σύστημα, αν ο συντάξιμος μισθός προσδιοριστεί στα 1.800 ευρώ (κάτι εξαιρετικά πιθανό), η σύνταξη θα βγει στα 553 ευρώ, ενώ, αν οι συντάξιμες αποδοχές περιοριστούν ακόμη περισσότερο, στα 1.600 ευρώ, το μηνιαίο εισόδημα θα πέσει στα 530 ευρώ. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η «προσωπική διαφορά» θα φτάσει σχεδόν στη μισή σύνταξη
Από την εφημερίδα Παραπολιτικά που κυκλοφορεί κάθε Σάββατο στα περίπτερα με πολλές προσφορές και πλούσιο παρασκήνιο 

Δεν υπάρχουν σχόλια: