Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2016

ΕΚΘΕΣΗ Η BofA πάει... κόντρα στο ΔΝΤ: Υφεση το 2016, δυσεπίλυτο το χρέος

ΕΚΘΕΣΗ

Η BofA πάει... κόντρα στο ΔΝΤ: Υφεση το 2016, δυσεπίλυτο το χρέος

Η BofA πάει... κόντρα στο ΔΝΤ: Υφεση το 2016, δυσεπίλυτο το χρέος

Επιφυλακτική για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εμφανίζεται η Bank of America Merril Lynch σε νέα έκθεσή της, επισημαίνοντας ότι το θέμα του χρέους παραμένει άλυτο κι ότι είναι μάλλον απίθανη η συμμετοχή της Ελλάδας στο QE στο εγγύς μέλλον.

Αναλυτικά, η BofA σχολιάζει ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα βελτιώνεται αν και παραμένει αδύναμη, καθώς ορισμένα διαρθρωτικά προβλήματα παραμένουν άλυτα. Στα θετικά, πάντως, συγκαταλέγεται το γεγονός ότι η οικονομία προχωρά σε μια ομαλοποίηση και «χωνεύει» τις παρελθοντικές κρίσεις.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, το 2016 θα κλείσει με ύφεση 1% και το 2017 η ανάπτυξη θα διαμορφωθεί στο 1,2%. Σε ότι αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα, αναμένεται να κλείσει φέτος στο 1,5% και το 2017 θα περιοριστεί στο 0,6%, και το έλλειμμα θα διαμορφωθεί φέτος στο 2,4% και το επόμενο έτος στο 3,3%.

Παράλληλα εκτιμά ότι το χρέος φέτος θα αυξηθεί στο 174,8% από 169,1% το 2016, ενώ αναμένεται περαιτέρω άνοδος στο 175,2% το 2017.
Επίσης, η BofA εκτιμά πως το 2016 η συρρίκνωση των εξαγωγών θα διαμορφωθεί στο 6,2% ενώ το 2017 θα σημειωθεί ανάκαμψη με αύξηση 4,3%.
Όπως τονίζει, τα διαρθρωτικά προβλήματα συνεχίζουν να πλήττουν τη χώρα μας, γεγονός που βάζει... τρικλοποδιά στην ανάπτυξη, η οποία αναμένεται να παραμείνει αδύναμη, ενώ το δ’ τρίμηνο του 2016 θα αποδειχθεί αρκετά "θορυβώδες".
Οι προκλήσεις και το πολύ μακρινό έως αδύνατο QE
Η BofA επισημαίνει για μία ακόμη φορά πως οι προκλήσεις αντιμετωπίζει η χώρα μας είναι σημαντικές όπως το ακόμα άλυτο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους, η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ - η οποία και θεωρείται μάλλον απίθανη στο αμέσως επόμενο διάστημα, η δεύτερη αξιολόγηση η οποία σε καμία περίπτωση δεν θα είναι... περίπατος αφού περιλαμβάνει περίπλοκες διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για τα εργασιακά και μία περίπλοκη πολιτική προοπτική για τη σημερινή κυβέρνηση, η οποία διατηρεί ισχνή πλειοψηφία.
Όπως επισημαίνει, το πιο δύσκολο και αμφιλεγόμενο ζήτημα είναι η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους το οποίο είναι δύσκολο να επιλυθεί πριν από τις γερμανικές εκλογές. Το ΔΝΤ ζητά πολλά περισσότερα από ότι μπορούν να δώσουν οι Ευρωπαίοι και τονίζει πως για να γίνει βιώσιμο το χρέος απαιτεί πιο ρεαλιστικούς στόχους για βιώσιμα πλεονάσματα. Παράλληλα και η ΕΚΤ αναμένεται να τηρήσει σκληρή στάση καθώς και αυτή απαιτεί το ελληνικό χρέος να είναι βιώσιμο έτσι ώστε να υπάρξει QE για την Ελλάδα. Όπως έχει σημειώσει η BofA στο παρελθόν, η ΕΚΤ θα περιμένει την Κομισιόν και το ΔΝΤ να λύσουν τις διαφορές τους πριν προχωρήσει στην δική της αξιολόγηση για το χρέος της Ελλάδας και αυτό υποδηλώνει ότι η συμμετοχή στο QE δεν είναι πιθανό να συμβεί σύντομα

Δεν υπάρχουν σχόλια: