Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2025

Πότε ανοίγουν οι φορολογικές δηλώσεις Γράφει ο Απόστολος Αλωνιάτης Αυστηρή προειδοποίηση της Κομισιόν στην Ελλάδα – Δεν ενσωμάτωσε κοινοτικές οδηγίες για τον ΦΠΑ


 

Πότε ανοίγουν οι φορολογικές δηλώσεις

Γράφει ο Απόστολος Αλωνιάτης

 Αυστηρή προειδοποίηση της Κομισιόν στην Ελλάδα – Δεν ενσωμάτωσε κοινοτικές οδηγίες για τον ΦΠΑ

Ο κύβος ερρίφθη. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Διοικητή της ΑΑΔΕ, την Δευτέρα  17 Μαρτίου θα ανοίξουν οι φορολογικές δηλώσεις και τον φυσικών και των νομικών προσώπων  και μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου θα έχουμε και τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ ώστε η πρώτη δόση να πληρωθεί την Δευτέρα 31 Μαρτίου 2025.

Πάμε να δούμε πιο αναλυτικά τι δήλωσε ο διοικητής της ΑΑΔΕ:

Για τις φορολογικές δηλώσεις

«...έχει γίνει μία πολύ συστηματική δουλειά και από το υπουργείο οικονομικών τον κύριο Δήμα τον υφυπουργό το γραφείο του και από εμάς σε συνεργασία για να καταγραφούν όλοι οι φορείς του δημοσίου οι οποίοι αποστέλλουν στοιχεία. Ήταν ένα πρόβλημα που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια τα στοιχεία έρχονταν σε ακανόνιστα, οπότε έγινε όλη αυτή η δουλειά συστηματικά και τώρα είμαστε σε επικοινωνία μαζί τους για να τους θυμίσουμε ότι πρέπει να στείλουν και τα αρχεία τους μέχρι τις 28.2.2025, με σκοπό εμείς να ανοίξουμε μετά στην ώρα μα στις δηλώσεις. Οι δηλώσεις θα ανοίξουν 17 Μαρτίου (όπως λέει ο νόμος - 15 πέφτει Σάββατο οπότε πάει την επόμενη εργάσιμη) αλλά εάν μπορέσουμε και νωρίτερα να ανοίξουμε θα το κάνουμε. Θα ανοίξουμε ταυτόχρονα και τις δηλώσεις φυσικών και τις δηλώσεις νομικών προσώπων άρα όπως καταλαβαίνετε είμαστε σε έναν αγώνα δρόμου.»

Για τον ΕΝΦΙΑ

«Ο ΕΝΦΙΑ θα έρθει το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου με πρώτη δόση τέλος Μαρτίου. Ουσιαστικά πάμε φέτος στις 12 δόσεις.»

Για την οριστικοποίηση των προ-συμπληρωμένων δηλώσεων

«Περί το τέλος Απριλίου το βλέπουμε χωρίς να μπορώ να πω τώρα κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία, λογικά λίγο μετά το Πάσχα, θα οριστικοποιήσουμε και αυτές τις προ-εκκαθαρισμένες δηλώσεις. Θυμίζω ότι πέρσι για πρώτη φορά για 1,4 εκατομμύρια φορολογουμένους κάναμε προ-εκκαθάριση της δήλωσης. Φέτος όλη αυτή η διαδικασία της οριστικοποίησης της δήλωσης θα γίνει από μας νωρίτερα έτσι ώστε να έχουν οι φορολογούμενοι τη δυνατότητα μετά να διορθώσουν αν θέλουν κάτι χωρίς πρόστιμο και ταυτόχρονα να πάρουν και την έκπτωση του 4%»

Για το ψηφιακό πελατολόγιο

«Το ψηφιακό πελατολόγιο είναι μία εφαρμογή που αφορά σε ένα σύνολο επιχειρήσεων. Ξεκινάμε με τις επιχειρήσεις που ασχολούνται με τα αυτοκίνητα ενοικιάσεις αυτοκινήτων, πλυντήρια, συνεργεία και parking. Εκεί γενικά όλες αυτές οι επιχειρήσεις έχουν ένα στόλο αυτοκινήτων, κάτι που μπαίνει μέσα και κάτι που βγαίνει. Στα πάρκινγκ αντίστροφα έχουμε ένα χώρο που μπαίνει ένα αυτοκίνητο μένει κάποιο χρόνο και φεύγει. Η εφαρμογή πολύ απλά, θα καταγράφει αυτή την είσοδο και την έξοδο και θα συνδέει την κίνηση αυτή στο τέλος (θα την κλείνει) με μία απόδειξη. Θα ξεκινήσουμε με την εφαρμογή σε υπολογιστή πολύ σύντομα θα έρθει  και εφαρμογή για κινητό. Τώρα με τις επιχειρήσεις που ασχολούνται με τα αυτοκίνητα, ξεκινάμε την επικοινωνία από την επόμενη εβδομάδα να τους δείξουμε την εφαρμογή όπως την έχουμε, να πάρουμε παρατηρήσεις, να δούμε και εκείνους πως μπορούμε να τους διευκολύνουμε. Σε πρώτη φάση θα ξεκινήσουμε με πλατφόρμα στον υπολογιστή (μέσα από το myaade). H επόμενη φάση θα είναι και στο κινητό.»

Καλά τα λόγια, αλλά…..

Πέρα από αυτά ο Διοικητής αναφέρθηκε και στις διασταυρώσεις που κάνει η ΑΑΔΕ σήμερα και τους στόχους δια την φοροδιαφυγή.  (οι δηλώσεις έγιναν στην πρωινή εκπομπή του Σκάϊ «Καλημέρα»).

Να σημειώσουμε βέβαια ότι μέχρι την  ώρα που γράφοντας αυτές οι γραμμές δεν είχαν δοθεί στην δημοσιότητα ούτε τα φορολογικά έντυπα , ούτε οι αποφάσεις και οι ερμηνευτικές εγκύκλιοι για την συμπλήρωση τους.

Ακόμη να θυμίσουμε ξανά ότι για να μπορέσουν τα λογιστικά γραφεία να στείλουν φορολογικές δηλώσεις μαζικά , πρέπει πρώτα να ετοιμαστούν τα λογιστικά προγράμματα.

Αν δεν δοθούν έγκαιρα τα έντυπα, οι αποφάσεις και οι οδηγίες, υπάρχει ο κίνδυνος να υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην δυνατότητα μαζικής κατάθεσης δηλώσεων από τα λογιστικά γραφεία.

Οι αλλαγές στις φορολογικές δηλώσεις

Με την ευκαιρία να θυμίσουμε ότι οι φετινές δηλώσεις έχουν συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα , ενώ παράλληλα έχουν και διαφορετικές εκπτώσεις στην εφάπαξ καταβολή του φόρου στις 31 Ιουλίου 2025, ανάλογα με τον χρόνο κατάθεσης της δήλωσης.

Υποβολή της δήλωσης

Ποιο συγκεκριμένα Σύμφωνα με τον νόμο 5162/2024 (ΦΕΚ Α 198/5.12.2024), καθοριστήκαν συγκεκριμένες ημερομηνίας για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Η έναρξη της διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων  θα είναι στις 15 Μαρτίου κάθε έτους (Δευτέρα 17 Μαρτίου σύμφωνα με τα όσα είπε ο διοικητής της ΑΑΔΕ)  ενώ η καταληκτική προθεσμία ορίζεται η 15η Ιουλίου, έναντι τις 30ης Ιουνίου που αναφέρει σήμερα ο νόμος, και που δεν εφαρμόστηκε ποτέ από την 1.1.2014 που ισχύει ο νέος Κώδικάς Φορολογίας Εισοδήματος (ΚΦΕ- Ν.4172/2013).

Αλλαγή έχουμε και στην υποβολή των δηλώσεων των φορολογουμένων που είναι μέλη εταιριών με απλογραφικά βιβλία (Ο.Ε., Ε.Ε., αστικές εταιρίες κλπ.). Οι φορολογούμενοι αυτοί μπορούν να υποβάλουν την φορολογική τους δήλωση έως την 30η Ιουλίου κάθε έτους.

Επίσης, αυξάνεται η έκπτωση φόρου εισοδήματος στην περίπτωση της εφάπαξ καταβολής του . Συγκεκριμένα προβλέπεται:

 α) 4% έκπτωση για όποιον υποβάλλει δήλωση από 15 Μαρτίου (17 για το 2025) έως 30 Απριλίου.

β) 3% έκπτωση από 1 Μαΐου έως 15 Ιουνίου.

γ) 2% έκπτωση από 16 Ιουνίου έως 15 Ιουλίου.

Η εξόφληση εφάπαξ αφορά την 31.7.2024 και η έκπτωση θα υπολογίζεται βάσει τις ημερομηνίας υποβολής της δήλωσης.

Υποβολή

 

 

Από

έως

Έκπτωση στην εφάπαξ εξόφληση

Εφάπαξ καταβολή φόρου έως

17/3/2025

30/4/2025

4%

31.7.2025

1/5/2025

15/6/2025

3%

31.7.2025

16/6/2025

15/7/2025

2%

31.7.2025

 

Προσοχή: Σύμφωνα με το σχετικό άρθρο «8. Εάν οι ημερομηνίες έναρξης και λήξης προθεσμιών συμπίπτουν με επίσημη αργία, Σάββατο ή Κυριακή, μετατίθενται για την αμέσως επόμενη εργάσιμη ημέρα.»

Εξόφληση του φόρου

Αλλαγή έχουμε και στην εξόφληση του φόρου εισοδήματος. Νομιμοποιήθηκε η εξόφληση του σε οκτώ δόσεις, από τρεις που προέβλεπε ο νόμος.

«Άρθρο 84

Υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων και καταβολή του φόρου Τροποποίηση παρ. 3, αντικατάσταση περ. α) παρ. 4, τροποποίηση παρ. 6 και προσθήκη παρ. 8 στο άρθρο 67 Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος

«..Αν το ποσό του φόρου που προκαταβλήθηκε ή παρακρατήθηκε είναι μεγαλύτερο από τον οφειλόμενο φόρο, η επιπλέον διαφορά επιστρέφεται.

Η καταβολή του φόρου γίνεται σε οκτώ (8) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Ιουλίου και οι υπόλοιπες επτά (7) μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων επτά (7) μηνών.

Ειδικά η καταβολή του φόρου που προσδιορίζεται από δηλώσεις με καταληκτική ημερομηνία υποβολής την 31η Δεκεμβρίου εκάστου φορολογικού έτους, γίνεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του πρώτου μήνα του επόμενου έτους, ενώ για τις δηλώσεις αυτής της περίπτωσης που υποβάλλονται στην αρμόδια υπηρεσία εμπρόθεσμα και η πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου εκδίδεται μετά την 31η Δεκεμβρίου, η καταβολή γίνεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την έκδοση της πράξης διοικητικού προσδιορισμού φόρου…»

 Προειδοποίηση κομισιόν

Στις 31 Ιανουαρίου 2025 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε δέσμη αποφάσεων για υποθέσεις παράβασης λόγω της μη κοινοποίησης από τα κράτη μέλη των μέτρων που έλαβαν για τη μεταφορά οδηγιών της ΕΕ στο εθνικό δίκαιο. Ανάμεσα στις αποφάσεις αυτές ευρίσκεται και η διαπίστωση μη ενσωμάτωσης της χώρας μας στην Οδηγία 2020/285 σχετικά με το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ για τις μικρές επιχειρήσεις αλλά και της Οδηγίας 2022/542 που αφορά τη δυνατότητα επιβολής μηδενικού συντελεστή σε ορισμένες κατηγορίες παράδοσης αγαθών και παροχής υπηρεσιών.

Μικρές επιχειρήσεις

«Η Επιτροπή καλεί τα κράτη μέλη να μεταφέρουν πλήρως στο εθνικό τους δίκαιο την οδηγία σχετικά με το καθεστώς ΦΠΑ για τις μικρές επιχειρήσεις

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να κινήσει διαδικασίες επί παραβάσει με την αποστολή προειδοποιητικών επιστολών σε 8 κράτη μέλη (Βουλγαρία, Ιρλανδία, Ελλάδα, Ισπανία, Κύπρος, Λιθουανία, Πορτογαλία και Ρουμανία), επειδή δεν μετέφεραν στο εθνικό τους δίκαιο την οδηγία σχετικά με το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ για τις μικρές επιχειρήσεις οδηγία (ΕΕ) 2020/285]. Τα κράτη μέλη όφειλαν να μεταφέρουν την οδηγία στο εθνικό δίκαιο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024. Η οδηγία σχετικά με το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ επιτρέπει στις μικρές επιχειρήσεις να πωλούν αγαθά και υπηρεσίες χωρίς να επιβάλλουν ΦΠΑ και ελαφρύνει τις υποχρεώσεις συμμόρφωσης που υπέχουν όσον αφορά τον ΦΠΑ. Επιπλέον, οι μικρές επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες σε κράτος μέλος διαφορετικό από εκείνο στο οποίο οφείλεται ο ΦΠΑ μπορούν να απαλλάσσουν από τον ΦΠΑ τις παραδόσεις τους, όπως μπορούν να το κάνουν και στο αντίστοιχο κράτος μέλος οι εκεί εγκατεστημένες μικρές επιχειρήσεις. Για τον λόγο αυτόν, η Επιτροπή αποστέλλει προειδοποιητικές επιστολές στα εν λόγω 8 κράτη μέλη, τα οποία έχουν πλέον προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσουν και να ολοκληρώσουν τη μεταφορά στο εθνικό τους δίκαιο και να κοινοποιήσουν τα μέτρα τους στην Επιτροπή. Η Επιτροπή, εάν δεν λάβει ικανοποιητική απάντηση, μπορεί να αποφασίσει να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη».

Η νομοθεσία

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 39 του Κώδικα ΦΠΑ (Ν.2859/2000), στο ειδικό καθεστώς μικρών επιχειρήσεων, το οποίο είναι προαιρετικό καθεστώς, εντάσσονται οι μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες δυσκολεύονται να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις του κανονικού καθεστώτος ΦΠΑ. Προϋπόθεση για την υπαγωγή στο εν λόγω καθεστώς Είναι τα ακαθάριστα έσοδα από την παράδοση αγαθών και παροχή υπηρεσιών να μην υπερβαίνουν το ποσό των 10.000 ευρώ ετησίως.

Περαιτέρω, σύμφωνα με τα άρθρο Ι της Οδηγίας 2020/285/ΕΕ που τροποποίησε το άρθρο 284 της Οδηγίας 2οΤ6/ΙΙ/ΕΚ: «Τα κράτη μέλη δύνανται να απαλλάσσουν τες παραδόσεις αγαθών και τις παροχές υπηρεσιών που πραγματοποιούνται εντός του εδάφους τους από εγκατεστημένους στο εν λόγω έδαφος υποκείμενους στον φόρο των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών εντός του κράτους μέλους, ο οποίος αναφέρεται σε αυτές τες παραδόσεις ή παροχές, δεν υπερβαίνει το όριο που έχουν κατ’ ορίσει τα συγκεκριμένα κράτη μέλη για την εφαρμογή αυτής της απαλλαγής. Το εύλογο όριο δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 85.000 ήτο αντίστοιχο ποσό σε εθνικό νόμισμα».

Σημειώνεται πως στις άλλες χώρες, τα αντίστοιχα όρια είναι σε 85.000 ευρώ σε Τσεχία, Ρουμανία και Ιταλία, σε 55.000 ευρώ στη Λιθουανία, σε 40.000 ευρώ σε Πολωνία, Λετονία και Εσθονία, ενώ σε 25.000 ευρώ  είναι στις Κάτω Χώρες και το Βέλγιο.

Μείωση ΦΠΑ αγαθών

Η Επιτροπή καλεί τα κράτη μέλη να μεταφέρουν πλήρως στο εθνικό τους δίκαιο την οδηγία για τους συντελεστές ΦΠΑ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να κινήσει διαδικασίες επί παραβάσει με την αποστολή προειδοποιητικής επιστολής σε 7 κράτη μέλη (Βέλγιο, Βουλγαρία, Ελλάδα, Ισπανία, Λιθουανία, Πορτογαλία και Ρουμανία), επειδή δεν κοινοποίησαν τα μέτρα για την πλήρη μεταφορά στο εθνικό δίκαιο της οδηγίας για τους συντελεστές ΦΠΑ [οδηγία (ΕΕ) 2022/542]. Τα κράτη μέλη όφειλαν να κοινοποιήσουν τα μέτρα για την πλήρη μεταφορά της εν λόγω οδηγίας στο εθνικό δίκαιο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024. Η οδηγία για τους συντελεστές ΦΠΑ επιτρέπει την ευρύτερη χρήση μειωμένων συντελεστών από τα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης μηδενικών συντελεστών για βασικά προϊόντα, όπως τρόφιμα, φαρμακευτικά προϊόντα και προϊόντα που προορίζονται για ιατρική χρήση. Επιπλέον, ενεργοποιήθηκαν σε όλα τα κράτη μέλη οι ειδικοί ανά χώρα συντελεστές ΦΠΑ, οι επονομαζόμενες «παρεκκλίσεις», και εξασφαλίζεται έτσι η ίση μεταχείριση σε ολόκληρη την Ένωση. Για τον λόγο αυτόν, η Επιτροπή αποστέλλει προειδοποιητικές επιστολές στα εν λόγω κράτη μέλη, τα οποία έχουν πλέον προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσουν, να ολοκληρώσουν τη μεταφορά στο εθνικό τους δίκαιο και να κοινοποιήσουν τα εθνικά τους μέτρα στην Επιτροπή. Η Επιτροπή, εάν δεν λάβει ικανοποιητική απάντηση, μπορεί να αποφασίσει να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη.

Ενδεικτικά στη λίστα των προϊόντων ή υπηρεσιών, στα οποία θα μπορούσε ο ΦΠΑ να μειωθεί κάτω από το 5% ή και να μηδενιστεί εντάσσονται μεταξύ άλλων:

 

·         τα τρόφιμα και ποτά εκτός των αλκοολούχων, που προορίζονται για κατανάλωση από ανθρώπους ή από ζώα, τα ζώντα ζώα,

·         οι σπόροι, τα φυτά και πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή τροφίμων,

·         η διανομή νερού,

·         τα φαρμακευτικά προϊόντα που χρησιμοποιούνται για ιατρικούς και κτηνιατρικούς σκοπούς, ιατρικός εξοπλισμός, συσκευές, άλλες συσκευές, αντικείμενα, βοηθήματα και προστατευτικός εξοπλισμός, συμπεριλαμβανομένων των μασκών προστασίας της υγείας,

·         η μεταφορά επιβατών και μεταφορά αγαθών που αυτοί φέρουν,

·         η παροχή υπηρεσιών σχετικών με τη μεταφορά επιβατών,

·         η παράδοση, συμπεριλαμβανομένου του δανεισμού από βιβλιοθήκες, βιβλίων, εφημερίδων και περιοδικών που παρέχονται είτε σε υλικό υπόθεμα είτε ηλεκτρονικά είτε και στις δύο μορφές (μεταξύ των οποίων φυλλάδια, προσπέκτους και παρόμοιο έντυπο υλικό,

·         η παράδοση και εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών πάνω και δίπλα σε ιδιωτικές κατοικίες και άλλα κτίρια,

·         η παροχή και η κατασκευή κατοικιών, στο πλαίσιο κοινωνικής πολιτικής,

·         η ανακαίνιση και η μετατροπή, συμπεριλαμβανομένης της κατεδάφισης και της ανακατασκευής και η επισκευή κατοικιών κοινωνικής στέγασης και ιδιωτικών κατοικιών,

·         τα ενοίκια κατοικιών.

Σημειώνεται πως στις άλλες χώρες το ΦΠΑ π.χ. των τροφίμων είναι στην Ισπανία και την Ιταλία 4%, στην Γαλλία 5,5%, στην Γερμανία 7% και στην Ρουμανία 9%.

Δήλωση για το θέμα έκανε ο υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη,

“Είναι κάποια μέτρα υποχρεωτικά τα οποία δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία για την κοινωνία και για το υπουργείο Οικονομικών και υπάρχουν και κάποια άλλα δυνητικά στο πλαίσιο της υιοθέτησης μιας ευρωπαϊκής συμφωνίας για το ΦΠΑ”, δήλωσε στο MEGA, αν και διευκρίνισε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει σε εφαρμογή των οδηγιών της Κομισιόν.

Σχετική επιστολή διαμαρτυρίας κατέθεσε στον υφυπουργό Οικονομικών Χρίστο Δήμα η ολομέλεια των δικηγορικών συλλόγων , ζητώντας την άμεση εφαρμογή των οδηγιών 2020/285 σχετικά με το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ για τις μικρές επιχειρήσεις αλλά και  2022/542 που αφορά τη δυνατότητα επιβολής μηδενικού συντελεστή σε ορισμένες κατηγορίες παράδοσης αγαθών και παροχής υπηρεσιών.

Αλωνιάτης Απόστολος

 Οικονομολόγος - φοροτεχνικός, Α' Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών & Φορολογικών Μελετών (Ι.Ο.ΦΟ.Μ), Σύμβουλος Διοίκησης της PROSVASIS AEBE και συγγραφέας.

  Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Voice (Finance & Markets Voice) , την Κυριακή  16 Φεβρουαρίου 2025.

 









Δεν υπάρχουν σχόλια: