ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΝΑ ΧΑΘΕΙ ΚΑΙ Η ΦΕΤΙΝΗ ΧΡΟΝΙΑ, ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΑΝΑΛΥΤΕΣ
Σε ασφυκτικό κλοιό οι επιχειρήσεις και το 2017
Του Γιώργου Μανέττα
gmanettas@pegasus.gr
gmanettas@pegasus.gr
Στη δίνη της αβεβαιότητας και της έλλειψης ρευστότητας παραμένει εγκλωβισμένη η ελληνική οικονομία, η οποία αδυνατεί να ανακάμψει και να επιστρέψει σε βιώσιμη τροχιά. Παρά την αισιοδοξία που εκφράζουν κυβερνητικοί παράγοντες για τους ρυθμούς ανάπτυξης (βλ. την πρόσφατη δήλωση του Αλ. Φλαμπουράρης), ο επιχειρηματικός κόσμος εμφανίζεται επιφυλακτικός και δηλώνει εξαιρετικά ανήσυχος για τις εξελίξεις. Ήδη, οικονομικοί αναλυτές σπεύδουν να χαμηλώνουν τον πήχυ των προβλέψεων τους (η PwC εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί μεταξύ 1% και 1,5% έναντι 2,7% των επίσημων προβλέψεων) και μάλιστα εκφράζουν φόβους για άλλη μια «χαμένη χρονιά», όπου θα κυριαρχήσουν η υποανάπτυξη και η μείωση της κατανάλωσης.
Βασική πηγή προβληματισμού δεν είναι άλλη από την πορεία της διαπραγμάτευσης, η οποία έχει τελματώσει. Ο κίνδυνος να χαθεί και το ορόσημο της 20ής Φεβρουαρίου για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης μετά από αυτό της 5ης Δεκεμβρίου είναι υπαρκτός, αφού σύμφωνα με όσα ανέφερε πρόσφατα ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών στην επιστολή του προς τους εταίρους ένα σημαντικό κομμάτι των προαπαιτούμενων δεν έχει ακόμη εκπληρωθεί (μόλις το 1/3 έχει ολοκληρωθεί).
«Επενδυτική άπνοια»
Ενόσω η κυβέρνηση επιχειρεί να πείσει τους εταίρους ότι δεν χρειάζονται νέα μέτρα και πως η χώρα βαδίζει σταθερά προς ένα νέο ενάρετο κύκλο, η αγορά βαδίζει σε τεντωμένο σχοινί, με χιλιάδες επιχειρήσεις να βρίσκονται ένα βήμα πριν από την απόλυτη καταστροφή. Αποκαλυπτική για το μέγεθος της ασφυξίας που προκαλεί η κρίση στην ελληνική επιχειρηματικότητα είναι η πρόσφατη έρευνα της Endeavor Greece.
Ενόσω η κυβέρνηση επιχειρεί να πείσει τους εταίρους ότι δεν χρειάζονται νέα μέτρα και πως η χώρα βαδίζει σταθερά προς ένα νέο ενάρετο κύκλο, η αγορά βαδίζει σε τεντωμένο σχοινί, με χιλιάδες επιχειρήσεις να βρίσκονται ένα βήμα πριν από την απόλυτη καταστροφή. Αποκαλυπτική για το μέγεθος της ασφυξίας που προκαλεί η κρίση στην ελληνική επιχειρηματικότητα είναι η πρόσφατη έρευνα της Endeavor Greece.
Σύμφωνα με αυτήν, οι διαγραφές (35.159) επιχειρήσεων πέρυσι ξεπέρασαν τις συστάσεις (28.615), με αποτέλεσμα για πρώτη φορά να υπάρχει αρνητικό ισοζύγιο συστάσεων/διαγραφών (!).
Μάλιστα, ο αριθμός των νέων επιχειρήσεων ήταν κατά 50% λιγότερες σε σχέση με το 2008, λίγο πριν δηλαδή περάσει το κατώφλι της ελληνικής οικονομίας η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση που ξέσπασε με την κατάρρευση της Lehman Brothers.
Την ίδια ώρα, αρνητικά είναι τα μηνύματα από το μέτωπο των επενδύσεων, οι οποίες θεωρούνται «κλειδί» για την ανάκαμψη. Για το 2016, οι επενδύσεις μαζί με τις καταθέσεις/χρηματοδοτήσεις τους ιδιωτικού τομέα διαμορφώθηκαν στα 20 δισ. ευρώ (όταν η Ελλάδα χρειάζεται τουλάχιστον 100 δισ. ευρώ για να καλύψει το επενδυτικό έλλειμμα).
Στελέχη της PwC εκτιμούν ότι και φέτος οι επενδύσεις θα κινηθούν σε «ρηχά νερά», ενώ εξίσου απαισιόδοξοι εμφανίζονται και για τις επιχειρηματικές συμφωνίες που θα γίνουν, ύστερα από τις κατώτερες των προσδοκιών συμφωνίες του 2016. Όπως έδειξε πρόσφατη έρευνα της συμβουλευτικής εταιρείας, οι εξαγορές και οι συγχωνεύσεις που υλοποιήθηκαν την περσινή χρονιά ήταν από τις μικρότερες των τελευταίων χρόνων, αντικατοπτρίζοντας τη χαμηλή εμπιστοσύνη των επενδυτών στη χώρα.
Το ύψος των καθαρών εξαγορών προσέγγισε τα 600 εκατ. ευρώ, επίδοση εξαιρετικά πενιχρή για τις δυνατότητες και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Αντίθετα, η «μερίδα του λέοντος» αφορούσε στην πώληση περιουσιακών στοιχείων των ελληνικών τραπεζών, με στόχο την κεφαλαιακή τους ενίσχυση.
«Όσο δεν αποκαθίσταται η σταθερότητα, το ενδιαφέρον που υπάρχει από Έλληνες και ξένους επενδυτές θα παραμένει στα χαρτιά. Οι επενδυτές θέλουν ασφάλεια και υψηλές αποδόσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά ο εντεταλμένος σύμβουλος της PwC, Κώστας Μητρόπουλος. Πέραν της αβεβαιότητας, πάντως, μεγάλο βαρίδι στην ενεργοποίηση νέων projects αποτελεί και η υψηλή φορολογία, η οποία υπονομεύει την προσπάθεια των επιχείρησεων να παράξουν νέο πλούτο και να γίνουν πιο εξωστρεφείς, αφού στερεί πολύτιμους πόρους από τη διαθέσιμη ρευστότητά τους.
Επιπλέον, η υπερφορολόγηση αυξάνει το κίνητρο για φοροδιαφυγή και για λαθρεμπόριο. Μάλιστα, το τελευταίο έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις στον χώρο των καπνικών και των οινοπνευματωδών ποτών, ενώ αρχίζει να κάνει την εμφάνισή του σε κλάδους, όπως η οινοποιία που μέχρι πρότινως δεν είχαν τέτοια προβλήματα.
Λύσεις ζητά η αγορά
«Δώστε τέλος στα ζόμπι, για να ανασάνει η οικονομία»
«Δώστε τέλος στα ζόμπι, για να ανασάνει η οικονομία»
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η αγορά, για την ανάγκη άμεσης τακτοποίησης των «κόκκινων δανείων». Στελέχη επιχειρήσεων και οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν πως έχει καθυστερήσει αδικαιολόγητα η ρύθμιση ενός τόσο κρίσιμου ζητήματος για τη χώρα, καθώς χιλιάδες επιχειρήσεις εξαρτώνται άμεσα από τη λύση που θα δοθεί. Μάλιστα, ο εντεταλμένος σύμβουλος της PwC δήλωσε σε πρόσφατη εκδήλωση πως χρειάζεται να αναληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες από τις τράπεζες, ώστε να ξεκαθαρίσει ποιες εταιρείες θα σωθούν και ποιες θα αφεθούν να καταρρεύσουν. «Πρέπει να τελειώσουμε με τις εταιρείες ζόμπι, και να προχωρήσει γρήγορα η εξυγίανσή τους, καθώς όσο συντηρούνται στη ζωή στερούν δυνατότητες ανάπτυξης από τις υγιείς και υπονομεύουν την ανάκαμψη», σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως η απορρόφηση των περιουσιακών τους στοιχείων από υγιείς εταιρείες θα οδηγήσει σε νέες θέσεις εργασίας. Ο ίδιος τόνισε ότι εάν θεσμοθετηθεί το ακαταδίωκτο θα επισπευσθεί η αναδιάρθρωση των προβληματικών επιχειρήσεων, ωστόσο έσπευσε να διευκρινίσει ότι δεν πρέπει το νομικό πλαίσιο να δημιουργήσει μεγαλύτερη γραφειοκρατία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου