Η ασφάλιση των εργαζομένων με μπλοκάκια από το Α έως το Ω (αναλυτικά παραδείγματα)
Ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες της κυβέρνησης και του υπουργείου Εργασίας, ο εργαζόμενος με «μπλοκάκι» καλείται από σήμερα να εκδώσει δελτίο παροχής υπηρεσιών στην επιχείρηση όπου εργάζεται χωρίς κανένα ουσιαστικό εργασιακό δικαίωμα και να αναγράψει πάνω σε αυτό ότι αξιώνει από τον εργοδότη να του καταβάλει τα δύο τρίτα των εργοδοτικών εισφορών.
Στο ενδεχόμενο που ο εργοδότης θα αναγνωρίσει αυτό το δικαίωμα του εργαζόμενου –και ουσιαστικά θα παραδεχτεί ότι η σχέση υποκρύπτει εξαρτημένη εργασία κάτι που προφανώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον υπέρ του εργαζομένου ως επιχείρημα σε μια δικαστική αίθουσα- τότε ο εργαζόμενος θα πρέπει να υποστεί τις ακόλουθες «κρατήσεις» από το μπλοκάκι του (ας υποθέσουμε ότι η μεικτή αμοιβή είναι 1000 ευρώ):
1. 92,2 ευρώ για τις ασφαλιστικές εισφορές μόνο για κύρια σύνταξη και υγεία χωρίς κανένα δικαίωμα για εφάπαξ και επικουρική ασφάλιση
2. 200 ευρώ παρακράτηση φόρου
3. 650 ευρώ ετησίως (ή περίπου 54 ευρώ μηνιαίως αν γίνει η αναγωγή) ως κόστος για το τέλος επιτηδεύματος
Άρα από το 1000άρικο, ο εργαζόμενος με το μπλοκάκι θα πρέπει να συμβιβάζεται με 654 ευρώ καθαρά ενώ ο εργοδότης θα πληρώνει κοντά στα 1200, δηλαδή περίπου τα διπλά. Τελειώνει εδώ η «περιπέτεια» του μπλοκάκια. Σίγουρα όχι. Κάθε μήνα θα πρέπει να «ζει» με την αγωνία: έβαλε ο εργοδότης το όνομα του εργαζόμενου στην Αναλυτική Περιοδική Δήλωση του ΕΦΚΑ; Αν ναι, τότε –θεωρητικά τουλάχιστον- ο ΕΦΚΑ θα «σβήσει» τις ασφαλιστικές εισφορές που θα έχουν ήδη βεβαιωθεί βάσει των αποδοχών που είχε ο συγκεκριμένος εργαζόμενος με το μπλοκάκι κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ετών. Και αν δεν το περιλάβει; Τότε ο εργαζόμενος θα έχει να αντιμετωπίσει διπλές εισφορές: και αυτές που θα του καταλογιστούν βάσει των ειοσδημάτων του 2015 και αυτές που θα του παρακρατηθούν από το «μπλοκάκι». Είναι περίπου βέβαιο ότι με αυτό το σύστημα που έφτιαξε η κυβέρνηση, στην αγορά θα εκτιλυχθούν σκηνές απείρου κάλους. Ιδού μερικοί λόγοι:
1. Αν ο εργοδότης δεν υποχωρήσει στο αίτημα του εργαζόμενου για να καταβάλλει και ο ίδιος εργοδοτικές εισφορές τι θα γίνεται; Ο εργαζόμενος θα πληρώνει –σύμφωνα με την χθεσινή εγκύκλιο- το 9,22% του εισοδήματος ως ασφαλιστικές εισφορές και θα περιμένει από τον εργοδότη να καταβάλλει τα επόμενα αν τον υποχρεώσει ο ΕΦΚΑ ύστερα από έρευνα. Αυτό το ποσό του 9,22% από πού θα εισπράττεται; Από το δελτίο παροχής υπηρεσιών; Και πώς θα γνωστοποιείται το ποσό του δελτίου στις αρχές αν ο εργοδότης δεν θέλει να συμπεριλάβει το όνομα του εργαζόμενου στην ΑΠΔ;
2. Σε περίπτωση διένεξης εργοδότη εργαζόμενου, πώς ακριβώς θα «σβήνει» ο εργαζόμενος τις ασφαλιστικές εισφορές που θα του έχουν βεβαιωθεί βάσει των εισοδημάτων του 2015 ή του 2016; Διότι το όνομα του εργαζόμενου δεν θα φαίνεται σε καμία ΑΠΔ.
3. Τι θα γίνεται αν κατά τη διάρκεια ενός έτους, ένας εργαζόμενος κόψει ένα δελτίο παροχής υπηρεσιών και σε έναν τρίτο εργοδότη; Θα απαλλάξει και τους άλλους δύο από την υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών; Και για πόσο διάστημα; Από αυτό το χρονικό σημείο και μετά; Για τον συγκεκριμένο μήνα; Και τι θα γίνεται με τις εισφορές που θα έχουν ήδη παρακρατηθεί από τον εργαζόμενο; Θα επιστρέφονται;
4. Τι θα γίνεται αν μπλοκάκιας με δύο εργοδότες καταφέρνει να πείσει τον έναν από τους δύο να του βάλει ασφαλιστικές εισφορές και τον άλλον όχι; Θα θεωρείται ελεύθερος επαγγελματίας ή «μπλοκάκιας»; Θα πληρώνει μόνος του τις ασφαλιστικές εισφορές στη μία περίπτωση και μαζί με τον εργοδότη στην άλλη;
Και η κοροϊδία με τα μπλοκάκια συνεχίζεται…
Η απίστευτη κοροϊδία των εργαζομένων με «μπλοκάκι» συνεχίζεται. Ο θησαυρός με την υποτιθέμενη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για την συγκεκριμένη κατηγορία εργαζομένων αποδεικνύεται… άνθρακας.
Από το δελτίο τύπου που εξέδωσε πριν από λίγο το υπουργείο Εργασίας προκύπτει ότι αυτή η μείωση ισχύει μόνο για όσους ανοίξουν αντιπαράθεση με τον εργοδότη τους και μόνο για το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί προκειμένου ο ΕΦΚΑ να… διαλευκάνει την υπόθεση. Με το δελτίο τύπου, δημιουργείται και άλλο θέμα: ενώ μέχρι τώρα είχε αποφασιστεί ότι ο μισθωτός που συμπλήρωνε το εισόδημά του με «μπλοκάκι» ήταν υποχρεωμένος να πληρώνει από μόνος του το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών που αντιστοιχούσαν στο εισόδημα από μπλοκάκι, τώρα αναφέρεται ότι αν έχει μέχρι δύο επιπλέον εργοδότες (με μπλοκάκι) πέραν της μισθωτής υπηρεσίας, θα μπορεί να αξιώσει από τον εργοδότη να του πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές.
Πώς θα συμβεί αυτό; Αν ο ίδιος ο εργαζόμενος αναγράψει πάνω στο μπλοκάκι ότι ζητά να ενταχθεί στο συγκεκριμένο άρθρο του νόμου για να επιμεριστούν οι ασφαλιστικές εισφορές στον εργαζόμενο και στον εργοδότη. Υποθέτει ότι το υπουργείο Εργασίας ότι ο εργαζόμενος –ο οποίος ως «μπλοκάκιας» δεν έχει ουσιαστικά καμία προστασία- θα αναγκάσει τον εργοδότη να αυξήσει το συνολικό εργοδοτικό κόστος κατά περίπου 20 ποσοστιαίες μονάδες. Και στο ερώτημα τι θα γίνεται αν ο εργοδότης δεν δεχτεί; Σε αυτή την περίπτωση, ο εργαζόμενος θα πληρώνει το μερίδιο που του αναλογεί (9,22%) και θα περιμένει από τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης να αποφανθεί σχετικά με το αν ο εργοδότης πρέπει να πληρώσει ασφαλιστικές εισφορές ή όχι. Η κυβέρνηση βεβαίως κάνει ένα τεράστιο λογικό άλμα: πιστεύει ότι ο αδύναμος κρίκος της ιστορίας που είναι ο εργαζόμενος με «μπλοκάκι» θα καταφέρει να ορθώσει το ανάστημά του απέναντι στον εργοδότη και ότι θα τον υποχρεώσει να πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές χωρίς να θέσει σε κίνδυνο τη δουλειά του.
Ολόκληρη η ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας, έχει ως εξής:
Η καλυμμένη παροχή εξαρτημένης εργασίας από έναν εργαζόμενο που εμφανίζεται ως αυτοαπασχολούμενος συνιστά παράνομη πρακτική που απαλλάσσει τον εργοδότη από τις υποχρεώσεις που θέτει η εργατική και ασφαλιστική νομοθεσία, εις βάρος των εργαζομένων. Η διάταξη 39 παρ. 9 του ν. 4387/2016 αποσκοπεί στον περιορισμό των συνεπειών αυτής της παράνομης μορφής απασχόλησης στην κοινωνική ασφάλιση.
Το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης λαμβάνοντας υπόψη τα ειδικά προβλήματα που αφορούν τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων με ΔΠΥ («μπλοκάκι») προχωρά στις αναγκαίες διορθωτικές κινήσεις, με γνώμονα πάντα την προστασία των συμφερόντων του κόσμου της εργασίας.
Το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης λαμβάνοντας υπόψη τα ειδικά προβλήματα που αφορούν τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων με ΔΠΥ («μπλοκάκι») προχωρά στις αναγκαίες διορθωτικές κινήσεις, με γνώμονα πάντα την προστασία των συμφερόντων του κόσμου της εργασίας.
Η σχετική εγκύκλιος που δημοσιεύεται σήμερα προβλέπει τα εξής:
1. Σε περίπτωση που ο αντισυμβαλλόμενος- εργοδότης δεν υποβάλει ΑΠΔ και ο ΕΦΚΑ ενημερωθεί μέσω υπεύθυνης δήλωσης από τον εργαζόμενο με ΔΠΥ, τότε ο εργαζόμενος καταβάλει εισφορές μισθωτού (δηλ. 6,67% για κύρια ασφάλιση και 2,55% για υγειονομική περίθαλψη, σύνολο 9,22%), μέχρι την επίλυση της διαφοράς από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ. Το διάστημα αυτό ο εργαζόμενος είναι ασφαλιστικά ενήμερος.
2. Η διάταξη 39 παρ. 9 του ν. 4387/2016 εφαρμόζεται και στην περίπτωση μισθωτού που εκδίδει παράλληλα ΔΠΥ σε μέχρι δύο αντισυμβαλλόμενους- εργοδότες. Και εδώ, σε περίπτωση που ο αντισυμβαλλόμενος- εργοδότης δεν υποβάλει ΑΠΔ ισχύουν όσα αναφέρονται στο σημείο 1 και ο εργαζόμενος καταβάλει τις εισφορές που αντιστοιχούν σε μισθωτό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου