Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2017

ΜΟΝΟ ΟΙ ΦΟΡΟΙ ΦΤΑΙΝΕ; Ακριβή μου βενζίνη

ΜΟΝΟ ΟΙ ΦΟΡΟΙ ΦΤΑΙΝΕ;

Ακριβή μου βενζίνη

Ακριβή μου βενζίνη
ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΠΑΠΑΔΗ
Μέσα σε έναν μόλις μήνα, το περιθώριο κέρδους των εταιρειών εμπορίας καυσίμων και των πρατηρίων, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης έχει αυξηθεί κατά περίπου 18,38%. Στο ίδιο διάστημα (30/12/-27/1), η τιμή των καυσίμων που φεύγουν από το διυλιστήριο έχουν μειωθεί κατά 1,62%, ενώ οι φόροι έχουν αυξηθεί κατά 4,07%. Στο ίδιο διάστημα, η Ελλάδα αναρριχήθηκε κατά δύο θέσεις στην κατάταξη των χωρών της Ε.Ε. των 28 και από την 4η βρέθηκε στην 2η οριακά χαμηλότερα από την πιο ακριβή χώρα που είναι η Ολλανδία. Όπως και να το δει κανείς, υπάρχουν κάποια πράγματα που δεν εξηγούνται με τη λογική και καλό θα ήταν κάποιος αρμόδιος να δώσει μία πειστική απάντηση.
Οι ευθύνες Καραμανλή
Ο Τιτανικός και οι χοροί
Ακριβή μου βενζίνη
Ο τελευταίος υπουργός Οικονομικών επί κυβέρνησης Κ. Καραμανλή, ο Γ. Παπαθανασίου επανέκαμψε στα τηλεοπτικά πάνελ και εμφανίστηκε την εβδομάδα που πέρασε υπερασπιστής της πολιτικής που ακολούθησε η τότε κυβέρνηση απέναντι στη διεθνή κρίση. Όπως μας είπε ο υπουργός το έλλειμμα το 2008 όταν ξέσπασε η κρίση, αυξήθηκε με ρυθμό μικρότερο από τις άλλες χώρες. Λησμόνησε προφανώς να μας πει, πόσο ήταν το έλλειμμα την επόμενη χρονιά, το 2009 δηλαδή, πόσο αυξήθηκε το δημόσιο χρέος, πόσο αυξήθηκε το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και πόσο διογκώθηκε ο δημόσιος τομέας. Όσο και αν κάποιοι θέλουν να βγάλουν έξω από το κάδρο τη διακυβέρνηση Καραμανλή, κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό και καλό θα ήταν να μη μιλούν εκείνοι που «έπαιζαν μουσική όταν ο Τιτανικός βυθιζόταν».
Δοκιμαστικές έξοδοι με επιτόκιο 8%
Η σιωπή είναι... χρυσός
Λίγες ώρες πριν φύγει το 2016, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος είχε εκφράσει την άποψη ότι το πρώτο τρίμηνο του 2017, η Ελλάδα θα έκανε δοκιμαστικές (ναι πληθυντικός αριθμός) εξόδους στις αγορές. Λίγο αργότερα βέβαια και αφού αντελήφθη ή κάποιο πουλάκι του είπε για το φάουλ πήγε να το διορθώσει, λέγοντας πως δεν το εννοούσε έτσι ακριβώς. Όπως και να έχει το θέμα, προφανώς ο επίσης συμπαθής κυβερνητικός εκπρόσωπος, μάλλον δεν γνωρίζει και πολύ καλά το πώς οι αγορές λειτουργούν και τι απαιτούν. Το σίγουρο είναι ότι δεν απαιτούν αβεβαιότητα, ενώ η έξοδος στις αγορές με επιτόκιο στο 10ετές στα επίπεδα του 8% προφανώς και είναι απαγορευτική. Μερικές φορές για κάποια πράγματα η σιωπή είναι χρυσός, αλλά στην κυβέρνηση μάλλον δεν το γνωρίζουν.
Τα παράδοξα της ελληνικής οικονομίας
Ψυχίατροι Vs Οικονομολόγοι
Είναι κάποια πράγματα που αν δει με σοβαρότητα ένας οικονομολόγος αναμφίβολα θα αναθεωρήσει πολλά από αυτά που διδάχθηκε στις πανεπιστημιακές αίθουσες. Ένα εξ αυτών είναι και ο τρόπος που η ελληνική οικονομία ευελπιστεί ότι θα σημειώσει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια (θα τρίβουμε τα μάτια μας). Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, ένα μεγάλο μέρος της ανάπτυξης θα προέλθει από την αύξηση της κατανάλωσης. Πώς μπορεί αυτό να συμβεί όταν το διαθέσιμο εισόδημα συρρικνώνεται δραματικά από τη φορολογία, είναι ένα ερώτημα που σίγουρα δεν μπορεί να απαντηθεί από οικονομολόγο. Ίσως από ψυχίατρο ή ψυχολόγο. Ακόμη όμως και αν συμβεί, τότε σίγουρα δεν είναι διατηρήσιμο.
Θα μάθουμε, άραγε, ποτέ τι είμαστε;
Τι εστί «πλούσιος»
Η παρούσα κυβέρνηση αρέσκεται να αναφέρει σε τακτά χρονικά διαστήματα, ότι είναι προστάτης των αδύναμων και το κόστος της όποιας προσαρμογής θα το πληρώσουν οι πλούσιοι. Επίσης έχουμε ακούσει ότι σε κάποιες αναφορές (π.χ. ελεύθεροι επαγγελματίες ή συνταξιούχοι) ότι το 90% δεν θίγονται. Το συμπέρασμα που προκύπτει κατά συνέπεια ότι στην Ελλάδα οι πλούσιοι είναι περί το 10% και σε απόλυτο αριθμό περίπου 800.000 συμπολίτες μας. Καλό θα ήταν κάποια στιγμή κάποιος να ορίσει τον όρο «πλούσιος» και τα κριτήρια με βάση τα οποία κατατάσσεται σε αυτή την κατηγορία, προκειμένου να μάθουμε και εμείς και εκατομμύρια άλλοι τι είμαστε, «αδύνατοι» ή «πλούσιοι».
Αντιπαράθεση για τα τουριστικά έσοδα
Υπάρχει λάθος;
Ο τουρισμός αποτελεί ίσως την τελευταία σανίδα σωτηρίας της ελληνικής οικονομίας. Είναι ο μόνος κλάδος που στα χρόνια της κρίσης όχι μόνο άντεξε αλλά και κινήθηκε ανοδικά. Ωστόσο συμβαίνουν τελευταία διάφορα πράγματα που είναι εκτός λογικής. Έχει ξεκινήσει υπόγεια αντιπαράθεση του υπουργείου Τουρισμού με την ΤτΕ για τον τρόπο υπολογισμού των εσόδων. Το υπουργείο λέει πως τα στοιχεία είναι λανθασμένα και η ΤτΕ πως είναι ορθά. Κάποια θα πρέπει να αντιληφθεί η Ελ. Κουντουρά πως ακόμη και αν ο τρόπος είναι λάθος, το λάθος δεν είναι σημερινό αλλά πάει πίσω, ό,τι και αν αυτό σημαίνει. Και βέβαια και οι εκπρόσωποι του ΣΕΤΕ θα πρέπει να πάρουν θέση: είχαν ή όχι περισσότερα έσοδα το 2016 από ό,τι το 2015.
Εμπρός στον δρόμο που χάραξε ο Κατρούγκαλος
Εκτός πραγματικότητας
Το να μη γνωρίζει κάποιος την πραγματικότητα είναι ίσως σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και δικαιολογημένο. Το να μην προσπαθεί όμως να την μάθει, ειδικά όταν αυτός ο κάποιος κατέχει θέσεις ευθύνης, είναι τουλάχιστον εξοργιστικό. Όλοι θα θυμάστε τον υπουργό Κατρούγκαλο με τον μαντιλάκι στο πέτο που δήλωνε κουμουνιστής και έβγαινε στις τηλεοράσεις και έλεγε ότι το 90% των συνταξιούχων δεν πρόκειται να δει μειώσεις στις συντάξεις του; Η πραγματικότητα όμως τον διέψευσε οικτρά. Το παράδειγμά του ακολουθεί προφανώς και μέχρι πρότινος συνεργάτιδά του και νυν υπουργός, η συμπεθεστάτη και χαμογελαστή, Έφη Αχτσιόγλου. Μας είπε χθες ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ελεύθερων επαγγελματιών δεν θα δουν αυξήσεις εισφορών, αλλά μειώσεις και επίσης ότι τα έσοδα για το ασφαλιστικό σύστημα θα αυξηθούν σημαντικά. Τι να σχολιάσει κανείς μετά από αυτά, εκτός από το ότι στην Ελλάδα του 2017, η αίσθηση της πραγματικότητας μοιάζει σαν να προσπαθείς να πείσεις πεινασμένο ότι μπορεί να χορτάσει κοιτάζοντας μια βιτρίνα με πολλά πιάτα γεμάτα φαγητό.


Δεν υπάρχουν σχόλια: