Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2017

Χαρίτσης: «Αλλάζουμε το παραγωγικό μοντέλο, δημιουργούμε ποιοτικές θέσεις εργασίας, στηρίζουμε τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα»

Χαρίτσης: «Αλλάζουμε το παραγωγικό μοντέλο, δημιουργούμε ποιοτικές θέσεις εργασίας, στηρίζουμε τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα»


«Αλλάζουμε το παραγωγικό μοντέλο, δημιουργούμε ποιοτικές θέσεις εργασίας, στηρίζουμε τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα»

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2017, ήταν ο κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση για την κοπή πίτας του νέου έτους, του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Χαρίτσης επισήμανε ότι οι μακροοικονομικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας είναι πιο ευοίωνες από ποτέ τα τελευταία χρόνια, όπως δείχνουν τα πρόσφατα στοιχεία για την αύξηση του ΑΕΠ, των επενδύσεων και των εξαγωγών αλλά και τη σημαντική μείωση της ανεργίας. Το στοίχημα πλέον για τη χώρα είναι να μπορέσει να μπει σε μία πορεία βιώσιμης ανάπτυξης. «Για να το πετύχουμε αυτό», τόνισε, «χρειαζόμαστε αλλαγή παραδείγματος, να περάσουμε σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, που θα αντιμετωπίζει τις δομικές παθογένειες της ελληνικής οικονομίας και θα αξιοποιεί τα στρατηγικά της πλεονεκτήματα, ιδίως τους ιδιαίτερα μορφωμένους και καταρτισμένους ανθρώπους της.» Στο πλαίσιο αυτό, ο Αναπληρωτής Υπουργός ανέπτυξε τον σχεδιασμό και τις παρεμβάσεις του Υπουργείου. Όπως εξήγησε: «για πρώτη φορά, όλα τα διαθέσιμα εργαλεία – οι προσκλήσεις του ΕΣΠΑ, τα σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία που αναπτύσσουμε, τα καθεστώτα του νέου Αναπτυξιακού Νόμου, υπηρετούν τις ίδιες προτεραιότητες, εντάσσονται σε έναν ενιαίο αναπτυξιακό σχεδιασμό».

Σε ό,τι αφορά το νέο ΕΣΠΑ ο κ. Χαρίτσης εξήγησε ότι εστιάζει στη νέα επιχειρηματικότητα και την ενίσχυση νέων επαγγελματιών για την παραγωγή καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών, υψηλής προστιθέμενης αξίας, ικανών να σταθούν στις διεθνείς αγορές. Δίνεται έμφαση στις συνέργειες και τις συνεργασίες για την ανάπτυξη ολοκληρωμένων αλυσίδων αξίας καθώς επίσης και στην έρευνα και την τεχνολογία. «Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματά είναι ιδιαίτερα θετικά», σημείωσε, «απορροφήσαμε πλήρως τους πόρους του προηγούμενου ΕΣΠΑ, ενώ ενεργοποιήσαμε το 55% των προγραμμάτων του νέου. Το 2016 η απορρόφηση ξεπέρασε κάθε προσδοκία αγγίζοντας το 11,35%.» Ο Αναπληρωτής Υπουργός τόνισε πως για πρώτη φορά, τίθενται και ποιοτικοί στόχοι, εκτός από ποσοτικοί. Τέτοιοι είναι το άνοιγμα του ΕΣΠΑ στην κοινωνία, η δημόσια διαβούλευση για τους στόχους και τις προτεραιότητες των προσκλήσεων, η ηλεκτρονικοποίηση των διαδικασιών με ταυτόχρονη μείωση του κόστους και της γραφειοκρατίας και η εξασφάλιση της διαφάνειας και του ελέγχου σε όλα τα επίπεδα.

Ο κ. Χαρίτσης αναφέρθηκε επίσης στον ανοιχτό καταπιστευτικό λογαριασμό (escrow account) που δημιούργησε το υπουργείο και ο οποίος επιτρέπει την εκταμίευση πόρων χωρίς να απαιτείται η καταβολή εγγυητικής επιστολής, κάτι που στο παρελθόν απέτρεπε πολλούς ενδιαφερόμενους από το να υποβάλουν προτάσεις, ενώ εξήγγειλε και την επέκταση του ενδιάμεσου προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ οίκον», που επιδοτεί νοικοκυριά για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών τους.

Στη συνέχεια ο Αναπληρωτής Υπουργός παρουσίασε τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που ανέπτυξε το υπουργείο σε συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς. Τέτοια είναι το: Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών (EquiFund), το Ταμείο Επιχειρηματικότητας ΙΙ και το «Εξοικονομώ» ΙΙ. Τα τρία ταμεία έχουν προικιστεί με πόρους 1 δισ. ευρώ και, με τη μόχλευση που θα επιτευχθεί, θα κινητοποιήσουν πάνω από 2 δισ. ευρώ στην πραγματική οικονομία. Ο κ. Χαρίτσης στάθηκε ιδιαίτερα στο καινοτόμο Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών (EquiFund) μέσα από το οποίο μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα μπορούν να αντλήσουν χρηματοδότηση με τη μορφή της συμμετοχής στη μετοχική τους σύνθεση (equity capital, venture capital).  Με αυτόν τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα σε καινοτόμες επιχειρήσεις να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση από διεθνείς και εγχώριους επενδυτές που δεν μπορούσαν έως τώρα να τις προσεγγίσουν λόγω του μικρού τους μεγέθους.

Τέλος, ο κ. Χαρίτσης έκανε ειδική μνεία στον νέο Αναπτυξιακό Νόμο, τον οποίο και χαρακτήρισε «τομή στον αναπτυξιακό σχεδιασμό της χώρας». Όπως επισήμανε: «για πρώτη φορά ένας αναπτυξιακός νόμος δίνει προτεραιότητα στην ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και όχι σε λίγα μεγάλα, κατά κανόνα χαμηλής τεχνολογίας, επενδυτικά σχέδια με περιορισμένο αναπτυξιακό αντίκτυπο. Δίνεται έμφαση σε δραστηριότητες όπου η χώρα διαθέτει στρατηγικά πλεονεκτήματα, όπως η αγροδιατροφή και οι νέες τεχνολογίες, ενώ είναι καινοτόμος και ως προς τα μέσα χρηματοδότησης, παρέχοντας έναν συνδυασμό φορολογικών κινήτρων και επιδοτήσεων.» Τα πρώτα στοιχεία από την ενεργοποίηση του νόμου, επισήμανε ο Αναπληρωτής Υπουργός, είναι εξαιρετικά. Σε μόλις 4 μήνες λειτουργίας του νέου νόμου έχουν υποβληθεί 821 επενδυτικά σχέδια προϋπολογισμού 2,2 δισ. ευρώ, όταν σε 4 χρόνια λειτουργίας του προηγούμενου είχαν κατατεθεί μόλις 1271, με το μεγαλύτερο μέρος τους (285) να αιτούνται φορολογική απαλλαγή και όχι επιδότηση. Το 65% των επενδυτικών σχεδίων και το 51,3% του συνολικού ύψους των επενδύσεων είναι στην βιομηχανία (κυρίως στον κλάδο της αγροτοδιατροφής). «Η εικόνα αυτή αποτυπώνει τη μεγάλη ανάγκη που υπήρχε όλα τα προηγούμενα χρόνια στην οικονομία για μία ριζικά διαφορετική αναπτυξιακή στρατηγική», τόνισε ο κ. Χαρίτσης.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός έκλεισε την ομιλία του καλώντας τους παραγωγικούς φορείς της Θεσσαλονίκης να εντείνουν τη συνεργασία τους με το Υπουργείο για την από κοινού κατάρτιση και υλοποίηση αναπτυξιακών παρεμβάσεων στην οικονομία.


Από το Γραφείο Τύπου
https://www.taxheaven.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: