Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2017

Το "υπό αίρεση" φορολογικό πακέτο των ελαφρύνσεων


Το "υπό αίρεση" φορολογικό πακέτο των ελαφρύνσεων


Του Σπύρου Δημητρέλη
Όσο πλησιάζουμε προς την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους Θεσμούς για την οριοθέτηση του πλαισίου συμφωνίας για τη δεύτερη αξιολόγηση, τόσο έρχονται στο φως -έστω και ως σταγόνες πληροφόρησης- λεπτομέρειες σχετικές με το περιεχόμενο της συμφωνίας του τελευταίου Eurogroup.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, με συνέντευξή του στην "Καθημερινή" είπε, μεταξύ άλλων, ότι τα μέτρα λιτότητας αλλά και ελαφρύνσεων θα εφαρμοστούν ταυτόχρονα και σταδιακά. Και πρόσθεσε με νόημα: "Σε περίπτωση που προβλέπεται θετική ή αρνητική απόκλιση από τον δημοσιονομικό στόχο του έτους, τα θετικά μέτρα δημοσιονομικής επέκτασης θα αυξάνονται ή θα περιορίζονται κατ' αναλογία".
Με άλλα λόγια, ενώ τα μέτρα λιτότητας, όπως η μείωση του αφορολογήτου και των συντάξεων είναι δεδομένα, τα μέτρα ελαφρύνσεων θα αυξάνονται και θα μειώνονται ανάλογα με το αν επιτυγχάνονται ή ακόμη και υπερκαλύπτονται οι δημοσιονομικοί στόχοι του προγράμματος. Έτσι, λιτότητα δεδομένη, αλλά ελαφρύνσεις υπό αίρεση. Και αυτά σε αντίθεση με όσα υπόσχεται η κυβέρνηση περί "ενός ευρώ ελαφρύνσεων για κάθε ευρώ λιτότητας".
Τα μέτρα που θα περιλαμβάνει το πακέτο της λιτότητας και των ελαφρύνσεων θα καθοριστούν στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τους Θεσμούς που επιστρέφουν στην Αθήνα μετά τη Δευτέρα. Στο πακέτο της λιτότητας περιλαμβάνεται η μείωση του αφορολόγητου ορίου και της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις. Στο πακέτο των -υπό αίρεση- μειώσεων φόρων περιλαμβάνονται:
- Η μετάταξη σε χαμηλότερο συντελεστή ΦΠΑ του ηλεκτρικού ρεύματος και της εστίασης. Για το ηλεκτρικό ρεύμα μελετάται η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 6% και της εστίασης από το 24% στο 13%.
- Η μείωση των συντελεστών της κλίμακας φορολόγησης των μισθωτών και συνταξιούχων.
- Η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 35%.
- Η μείωση των συντελεστών υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών.
Πρόκειται για παρεμβάσεις με σημαντικό δημοσιονομικό κόστος και η εφαρμογή τους προϋποθέτει σημαντική υπέρβαση των δημοσιονομικών στόχων, δηλαδή του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ τουλάχιστον για την τριετία 2019-2021.


"Μάσκα" σχεδίου ανάπτυξης - αντιμέτρων στο πακέτο μέτρων που… έρχεται

"Μάσκα" σχεδίου ανάπτυξης - αντιμέτρων στο πακέτο μέτρων που… έρχεται
Της Δήμητρας Καδδά
Η αντίστροφη μέτρηση για την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων έχει ξεκινήσει και η κυβέρνηση διαμορφώνει τις τελικές της θέσεις, τα επιχειρήματά της για τη μη λήψη νέων μέτρων, αλλά και τα πολιτικά "αντίβαρά" της με το σχέδιο ανάπτυξης (που προωθείται με καθυστέρηση ετών) αλλά και με τη δέσμευση για ένα μέτρο προς ένα αντίμετρο που έχει… ρήτρες.
Πληροφορίες κάνουν λόγο για κάθοδο των δανειστών στην Αθήνα το βράδυ της Δευτέρας, προκειμένου οι συζητήσεις επί ελληνικού εδάφους θα ξεκινήσουν την Τρίτη (την ίδια μέρα δηλαδή που ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα ενημερώνει τη βουλή για τη συμφωνία, τα μέτρα και τα ισοδύναμα που θα προτείνει η κυβέρνηση). Ήδη ζυμώσεις έχουν λάβει χώρα τόσο μεταξύ των Θεσμών, όσο με την ελληνική κυβέρνηση.
Πάντως ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης παραδέχτηκε μιλώντας στην Καθημερινή ότι είναι πιθανόν να μην επιβληθεί για κάθε νέο μέτρο ένα ισοδύναμο αν υπάρξουν δημοσιονομικές αποκλίσεις. Παρόλα αυτά, επέμεινε ότι πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το ταχύτερο δυνατό (ακόμη και με μία συμφωνία που δεν θα είναι τόσο καλή) προκειμένου να μην συρθεί άλλο οικονομία και να μπει η Ελλάδα το ταχύτερο δυνατό στην ποσοτική χαλάρωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Στο ίδιο μήκος κύματος άλλωστε κινήθηκε χθες που κεντρικός Τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας. Αναφέρθηκε στην ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση της αξιολόγησης, καταγράφοντας τους κινδύνους που εγκυμονούν από την καθυστέρηση για την ελληνική οικονομία. Μίλησε για έναν νέο κύκλο αβεβαιότητας, για έναν νέο εγκλωβισμό της οικονομίας σε στασιμότητα και για κίνδυνο επιδείνωσης της σχέσης της Ελλάδος με τους Ευρωπαίους εταίρους.
Το αναπτυξιακό αντίβαρο
Πέρα από την ανάδειξη των ισοδύναμων μέτρων η κυβέρνηση "ποντάρει" και στο σχέδιο ανάπτυξης, προκειμένου να λειάνει τις αντιδράσεις στο εσωτερικό, με τις οποίες θα βρεθεί αντιμέτωπη όταν θα κληθεί να ψηφίσει το νέο πακέτο μέτρων.
Το σχέδιο ανάπτυξης συζητήθηκε εκτενώς σε κυβερνητικό επίπεδο χθες και τα βασικά του σημεία διαδόθηκαν ατύπως μέσω ενημέρωσης κυβερνητικών πηγών.
Το 30 σελίδων κείμενο που προαναγγέλλουν οι πηγές δεν είναι δημοσίως γνωστό (τουλάχιστον όχι στην τελική του μορφή). Γιατί όλους τους προηγούμενους μήνες διάφορα σχέδια έχουν ξανασυζητηθεί αφού η ιστορία του αναπτυξιακού σχεδίου είναι παλιά.
Υπενθυμίζεται ότι αρχικός στόχος της κυβέρνησης ΣΥΡΥΖΑ-ΑΝΕΛ ήταν η παρουσίαση του σχεδίου ανάπτυξης το Μάιο του 2015. Μαζί με το θρίλερ του 2015 ο στόχος αυτός μεταφέρθηκε για την άνοιξη του 2016, αλλά και πάλι μεταφέρθηκε χρονικά κατά την ολοκλήρωση της 1ης αξιολόγησης για τους πρώτους μήνες του 2017.
Προ εβδομάδων πληροφορίες ανέφεραν ότι υπάρχει δέσμευση της κυβέρνησης να παρουσιάσει μία πρόταση το πρώτο δίμηνο του 2017 στους θεσμούς. 
Ο χρόνος
"Ο εκλογικός κύκλος των χωρών αυτών (Ολλανδία, Γαλλία, Γερμανία) λειτουργεί εις βάρος μας" ανέφερε ο κ. Χουλιαράκης περιγράφοντας την θέση της διαπραγματευτικής ομάδας για συμφωνία αν όχι τον Μάρτιο, μέσα στον Απρίλιο.
Πρώτο ορόσημο είναι αυτό του Eurogroup της 20ής Μαρτίου το οποίο θεωρείται (από πλευράς θεσμών) σχεδόν χαμένο, αν και σύμφωνα με πληροφορίες οι εξ αποστάσεως ζυμώσεις συνεχίζονται όπως και οι επαφές με την ελληνική πλευρά. Το κεντρικό σημείο της διαπραγμάτευσης αυτής θα είναι το νέο πακέτο μέτρων των 2,7-3,6 δισ. ευρώ (4,5 δισ. ευρώ σύμφωνα με το ΔΝΤ), αλλά και των ανταλλαγμάτων/ισοδυνάμων τα οποία σύμφωνα με τους δανειστές θα πρέπει να εφαρμοστούν μόνο αν διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα παράγει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ.
Διαβάστε ακόμη:

Δεν υπάρχουν σχόλια: