Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2017

Ρέγκλινγκ: Η ελληνική κυβέρνηση δεν αμφισβητεί τον στόχο του πλεονάσματος

Ρέγκλινγκ: Η ελληνική κυβέρνηση δεν αμφισβητεί τον στόχο του πλεονάσματος

Ρέγκλινγκ: Η ελληνική κυβέρνηση δεν αμφισβητεί τον στόχο του πλεονάσματος

Συνέντευξη στην ισπανική εφημερίδα «El Pais» παραχώρησε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ. Στο πλαίσιο αυτής, αναφέρθηκε στις διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, καθώς και στο ζήτημα της παραμονής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) σε αυτό.
Ο κ. Ρέγκλινγκ εμφανίστηκε αισιόδοξος για την οικονομική πορεία της Ελλάδας, αλλά και για τις διαφωνίες που υπάρχουν μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών και του ΔΝΤ. Παράλληλα, αποκάλυψε πως η ελληνική πλευρά δεν αμφισβητεί τον στόχο του πλεονάσματος.
«Υπάρχουν διαφωνίες σε δύο πεδία: το ΔΝΤ είναι πιο απαισιόδοξο όσον αφορά στην ανάπτυξη. Εμείς είμαστε πιο αισιόδοξοι επειδή έχουμε στα χέρια μας την πορεία της ελληνικής οικονομίας του 2016, που ήταν καλύτερη από τα αναμενόμενα. Μόλις λάβουμε όμως όλα τα στοιχεία από την Αθήνα, θα έχουμε μια πιο καθαρή εικόνα της κατάστασης. Ελπίζω να έχουμε δίκιο, επειδή κάτι τέτοιο θα έκανε τα πράγματα ευκολότερα για την Ελλάδα», σημείωσε ο επικεφαλής του ESM και προσέθεσε:
«η δεύτερη πηγή της διαφωνίας έγκειται στο γεγονός ότι το ΔΝΤ προτείνει η Ελλάδα να πάρει πρόσθετα μέτρα σχετικά με την ελάφρυνση χρέους τώρα. Στην Ευρώπη πιστεύουμε πως τα επιπλέον μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα μπορούσαν να συμφωνηθούν αλλά μόνο αφού ολοκληρωθεί το πρόγραμμα. Αυτή πιστεύουμε ότι είναι η καλύτερη στρατηγική δεδομένης της παρούσας αβεβαιότητας. Αλλά οι θέσεις μας όλο και προσεγγίζονται και λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας θα είμαστε σε θέση να εξομαλύνουμε τις διαφωνίες μας. Εργαζόμαστε σκληρά να κρατήσουμε το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Αρκετά εθνικά κοινοβούλια της Ευρωζώνης ενέκριναν το ελληνικό πρόγραμμα υπό την προϋπόθεση πως το ΔΝΤ θα συμμετέχει στο πρόγραμμα».
Σε ερώτηση σχετικά με το κατά πόσο είναι εφικτό η Ελλάδα να πιάσει το στόχο του 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος, όταν η χώρα έχει χάσει σχεδόν το 30% του ΑΕΠ της, απάντησε πως «δεν υπάρχει κάποια διαφωνία για το ύψος του. Το έχουν υπογράψει όλοι οι πρωθυπουργοί, συμπεριλαμβανομένου και του Αλέξη Τσίπρα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, τα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι ικανά για να πιάσει η Ελλάδα τον στόχο το 2018. Το ΔΝΤ διαφωνεί με τις προβλέψεις των ευρωπαϊκών θεσμών. Ακόμα και έτσι, η ελληνική κυβέρνηση δεν αμφισβητεί τον στόχο του πλεονάσματος. Το ερώτημα που θέτουν (σ.σ. η ελληνική πλευρά) είναι η χρονική διάρκεια που θα πρέπει να πετυχαίνονται τα πλεονάσματα σε αυτό το επίπεδο».
Ο κ. Ρέγκλινγκ ξεκαθάρισε πως το συγκεκριμένο ζήτημα είναι ανοιχτό προς διαπραγμάτευση, καθώς η συμφωνία προβλέπει ότι είναι ένας στόχος που πρέπει να επιτευχθεί το 2018 και να παραμείνει για μια μεσοπρόθεσμη περίοδο. «Δεν έχει οριστεί τι ακριβώς ορίζει ο όρος μεσοπρόθεσμη περίοδος, αλλά έχουμε τον χρόνο για να συμφωνήσουμε επ' αυτού», κατέληξε.


Με το βλέμμα στο Eurogroup του Μαρτίου

Ξεκινούν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις
Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017 10:42
 
UPD:10:46
Στην Αθήνα μετατοπίζεται πλέον το ενδιαφέρον για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης, καθώς κυβέρνηση και θεσμοί ξεκινούν αύριο τις τεχνικές εργασίες, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας έως το Eurogroup της 20ης Μαρτίου.
H επιστροφή των θεσμών στην ελληνική πρωτεύουσα συνιστά απόρροια της κατ’ αρχήν συμφωνίας που επιτεύχθηκε στο Eurogroup της προηγούμενης Δευτέρας.
Σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στους θεσμούς, την οποία επικαλείται το ΑΜΠΕ, για να στεφθεί με επιτυχία η διαπραγμάτευση θα πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία για:
  • τα εναπομείναντα προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης, συμπεριλαμβανομένων των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας
  • το πακέτο επιπλέον μέτρων της περιόδου 2019 – 2020, το οποίο θα περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις στον τομέα της φορολογίας και των συντάξεων, αλλά και αντισταθμιστικά μέτρα
Οι Βρυξέλλες, σύμφωνα με την ίδια πηγή, εκτιμούν ότι πλέον, οι συνθήκες είναι οι κατάλληλες, προκειμένου η συμφωνία να «κλειδώσει» χωρίς απρόοπτα.
Σ’ αυτό συμβάλλει και η θετική βούληση όλων των εμπλεκόμενων πλευρών, δεδομένων και των επικείμενων εκλογικών αναμετρήσεων σε Ολλανδία και Γαλλία.
naftemporiki.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια: