"Δώρο" για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές ετοιμάζει η κυβέρνηση
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 23:55
Της Νένας Μαλλιάρα
Διοικητικά μέτρα με τα οποία θα ευνοεί (!) τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, ετοιμάζει η κυβέρνηση, την ώρα που το ζητούμενο είναι να ενισχυθεί η ανάκτηση οφειλών από μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, το Υπουργείο Ανάπτυξης και συγκεκριμένα ο Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή κ. Αντ. Παπαδεράκης ετοιμάζει περαιτέρω περιορισμούς για τις εισπρακτικές εταιρίες, οι οποίοι έρχονται σε ευθεία αντίθεση με την δέσμευση και της ίδιας της κυβέρνησης για ταχεία μείωση των "κόκκινων" δανείων και πάταξη του φαινομένου των στρατηγικών κακοπληρωτών.
Το βασικό στοιχείο που "σαμποτάρει" τους ανωτέρω στόχους και, σύμφωνα με τις πληροφορίες, φέρεται να προωθείται από την κυβέρνηση, είναι η αύξηση του χρόνου νέας κλήσης προς τους οφειλέτες δανειολήπτες στις 7 ημέρες. Με βάση τα μέχρι σήμερα ισχύοντα, η εισπρακτική εταιρεία, από τη στιγμή που θα κάνει την πρώτη επικοινωνία και την ταυτοποίηση των στοιχείων του οφειλέτη, μπορεί να τον ξανακαλέσει μόνο μετά από 48 ώρες.
Στην παρούσα φάση, η χρονική παράταση της εκ νέου ειδοποίησης του οφειλέτη από την εισπρακτική εταιρεία δεν εμφανίζει κανένα λόγο εξυπηρέτησης του όλου πλαισίου διαχείρισης των "κόκκινων" δανείων που έχει θεσμοθετήσει η κυβέρνηση. Και αυτό διότι υπάρχει ο Κώδικας Δεοντολογίας που ορίζει 15νθήμερες προθεσμίες εφόσον ένας δανειολήπτης θέλει να χαρακτηρισθεί "συνεργάσιμος", υπάρχει το πλαίσιο για τις εταιρείες διαχείρισης στις οποίες θα μεταβιβαστούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια και το οποίο προβλέπει επίσης κανόνες και προθεσμίες, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τις εισπρακτικές εταιρείες.
Το πλαίσιο λειτουργίας των εισπρακτικών εταιρειών (για την ακρίβεια, ο όρος δεν είναι ορθός, αφού πρόκειται για εταιρίες διαπραγμάτευσης απαιτήσεων, δεδομένου ότι δεν εισπράττουν, δεν διαχειρίζονται χρήματα και δεν προβαίνουν σε κανενός είδους ενέργειες που αφορούν στην περιουσία του οφειλέτη) ρυθμίζεται από τον βασικό νόμο 3758/2009, πρόσθετους διευκρινιστικούς νόμους και συμπληρωματικούς κανόνες στο πλαίσιο της Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Επιπλέον, τα δικαστήρια επιβάλλουν ποινές σε όσες εταιρίες δεν ακολουθούν το πλαίσιο του νόμου.
Σημειώνεται ότι οι τράπεζες επικοινωνούν οι ίδιες με τους οφειλέτες δανειολήπτες στις περιπτώσεις δανείων που βρίσκονται σε αρχική καθυστέρηση, ενώ συνεργάζονται με εισπρακτικές εταιρίες για δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών.
Με βάση τα ανωτέρω, οι εισπρακτικές εταιρείες αποτελούν έναν διάμεσο σε μία "αλυσίδα" που τελικό στόχο έχει την αύξηση της εισπραξιμότητας οφειλών από μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Δεδομένου ότι ο στόχος – δέσμευση των τραπεζών για τη μείωση των "κόκκινων" δανείων είναι συγκεκριμένα, ποσοτικά και χρονικά, δεν γίνεται αντιληπτό γιατί με διοικητικά μέτρα επιχειρείται τώρα να μπουν εμπόδια… χρονοκαθυστέρησης. Τη στιγμή μάλιστα που οι ίδιοι στόχοι – δεσμεύσεις αφορούν και την κυβέρνηση, η οποία έχει υπογράψει στο μνημόνιο δεσμεύσεις για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, την πάταξη των στρατηγικών κακοπληρωτών και την εμπέδωση κουλτούρας πληρωμών.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το θέμα απασχολεί ήδη τις τράπεζες, την ΤτΕ, τον ΣΕΒ, ενώ πρόκειται να ενημερωθεί και η Κομισιόν. Και αυτό διότι τα μέτρα που ετοιμάζει ο Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή εξυπηρετούν στην ουσία μόνο τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, αφού οι δανειολήπτες που θέλουν να είναι συνεπείς (στο μέτρο των δυνατοτήτων τους και αναλόγως των επιπτώσεων που έχει δεχτεί ο καθένας από την κρίση) δεν έχουν κανένα λόγο να καθυστερήσουν την επαφή τους με την τράπεζα (επιδιώκουν μάλιστα την επαφή, άρα δεν έχουν καμία επαφή με εισπρακτικές εταιρείες). Όσο για τους οικονομικά αδύναμους δανειολήπτες, η κυβέρνηση έχει τονίσει επανειλημμένως ότι υπάρχει πλήρες "δίχτυ" για την προστασία τους. Στην πράξη, οι μόνοι απροστάτευτοι είναι οι συνεπείς (με κάθε κόστος) δανειολήπτες, οι οποίοι δεν θα έχουν κανένα λόγο να μην μεταπηδήσουν στην τάξη των πονηρών ασυνεπών, αν αυτοί συνεχίσουν να "επιβραβεύονται" και με διοικητικά μέτρα.
Σημειώνεται ότι στην Ενδιάμεση Έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική 2016, η ΤτΕ ανέφερε ότι μεγάλο μερίδιο ευθύνης στη συνεχή επιδείνωση των δανειακών χαρτοφυλακίων των τραπεζών τα τελευταία χρόνια, φέρουν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Αναλύοντας για πρώτη φορά το φαινόμενο των "στρατηγικών κακοπληρωτών", μελέτη της ΤτΕ διαπιστώνει ότι 1 στις 6 επιχειρήσεις ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Οι τράπεζες αναφέρουν ότι το 25% των ληξιπρόθεσμων οφειλών από δάνεια αφορά στρατηγικούς κακοπληρωτές.
Τι λέει ο Αντ. Παπαδεράκης
Μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο κ. Αντ. Παπαδεράκης, δήλωσε: "Το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις εισπρακτικές εταιρείες, δεν σχετίζεται με το πλαίσιο διαχείρισης των κόκκινων δανείων. Εκτός αν κάποιοι νομίζουν ότι το πνεύμα της νομοθέτησης πλαισίου για την ανάκτηση οφειλών από μη εξυπηρετούμενα δάνεια ταυτίζεται με ψυχολογικές πιέσεις, εκβιασμούς και απειλές, πρακτικές που έχουν εφαρμόσει οι εταιρείες ενημέρωσης οφειλετών και για τις οποίες έχουμε δεκάδες καταγγελίες στη γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή".
Όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, μετά από δεκάδες καταγγελίες που δέχθηκε η αρμόδια υπηρεσία για τους τρόπους άσκησης πίεσης στους δανειολήπτες από τις εταιρείες ενημέρωσης οφειλετών, το υπουργείο σχεδιάζει την αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου, εφ'όσον όμως προηγηθεί διαβούλευση με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, και με κάθε φορέα που σχετίζεται με τη διαδικασία.
Συγκεκριμένα, όσον αφορά στην πρόταση της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου που εξέτασε τις καταγγελίες, να επιτρέπεται στις εισπρακτικές εταιρείες να ενημερώνουν τους οφειλέτες για ληξιπρόθεσμες οφειλές κάθε επτά ημέρες και όχι κάθε δεύτερη ημέρα - όπως ισχύει σήμερα - ο κ. Παπαδεράκης σημειώνει πως "η πρόταση αυτή, όπως και κάθε άλλη πρόταση, θα συζητηθεί στο πλαίσιο του διαλόγου".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου