ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ ΚΑΙ ΑΓΚ. ΜΕΡΚΕΛ
«Οχι αποφάσεις σε κλειστά δωμάτια»
ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΜΠΕΝΕΚΟΥ
Την πολιτική διαπραγμάτευση βάζει και πάλι σε πρώτο πλάνο η κυβέρνηση με τον πρωθυπουργό να πραγματοποιεί σημαντικές επαφές στη Βαλέτα, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, με στόχο να ξεμπλοκάρουν οι διπαργματεύσεις με τους θεσμούς.
Ο Αλ. Τσίπρας ο οποίος χθες είχε συναντήσεις στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στη Μάλτα τόσο με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ όσο και με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζ. Κ. Γιούνκερ, με δηλώσεις του τόνισε την ανάγκη αλλαγής πορείας της Ευρώπης προκειμένου, όπως προειδοποίησε να μη βρεθεί μπροστά σε πολύ κρίσιμα διλήμματα το επόμενο διάστημα.
«Δεν μπορούν εξωθεσμικά όργανα πίσω από κλειστές πόρτες να αποφασίζουν για το μέλλον των λαών» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και επισήμανε ότι απαιτείται επαναπροσδιορισμός και αλλαγή πορείας της Ευρώπης», αν και όπως παραδέχθηκε δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος ότι αυτό θα συμβεί άμεσα. Αναφερόμενος στο ρευστό πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται στην Ευρώπη λόγω ων κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων σε αρκετά κράτη το επόμενο διάστημα ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «αυτές οι προκλήσεις είτε θα αποτελέσουν αφορμή για νεά πορεία ώστε η Ευρώπη να αναλάβει το ρόλο της στο διεθνές στερέωμα και να διατηρήσει την ενότητά της», είτε «σε περίπτωση που δεν κατανοήσει την κρισιμότητα των στιγμών και δεν αλλάξει ατζέντα, θα βρεθεί μπροστά σε κρίσιμα διλήμματα».
Στην ανάγκη να ξεμπλοκάρει η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς εξάλλου είχε αναφερθεί νωρίτερα ο έλληνας πρωθυπουργός και στη συναντηση που είχε με την Άγκελα Μερκελ στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Μάλτας. Ειδικότερα ο Αλ. Τσίπρας και Αγκ. Μέρκελ συμφώνησαν κατά τη συναντησή τους ? που διήκησε περίπου ένα τέταρτο - στην ανάγκη να ληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες για να κλείσει η αξιολόγηση μέσα στον Φεβρουάριο. Σύμφωνα με πληροφορίες η κυρία Μέρκελ υπέδειξε ξανά στον Ελληνα πρωθυπουργό να τα βρει η Αθήνα με τους Θεσμούς για να κλείσει εντός του μήνα η αξιολόγηση.
Κυπριακό - προσφυγικό
Στο τετ α τετ με την κ. Μέρκελ εκτός από τα ζητήματα της διαπραγμάτευσης και της οικονομίας, επί τάπητος τέθηκαν ακόμη το Κυπριακό, το προσφυγικό και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Στο τετ α τετ με την κ. Μέρκελ εκτός από τα ζητήματα της διαπραγμάτευσης και της οικονομίας, επί τάπητος τέθηκαν ακόμη το Κυπριακό, το προσφυγικό και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Η Γερμανίδα καγκελάριος ενημέρωσε ακόμα τον Ελληνα πρωθυπουργό για τις συνομιλίες της με την τουρκική ηγεσία, και ειδικότερα σε ό,τι αφορα την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, το προσφυγικό και το Κυπριακό, που συζητηθηκαν στο πλαίσιο των ευρύτερων ευρωτουρκικων σχέσεων. Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την προσήλωσή του στις συνομιλίες για την εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό και στη σημασία της εφαρμογής της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. στο προσφυγικό. Ο Αλ. Τσίπρας, υπογράμμισε ταυτόχρονα ότι η Τουρκία πρέπει να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και ότι προκλητικές διεκδικήσεις και ενέργειές της στο Αιγαίο υπονομεύουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την ειρήνη και τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής.
«Γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο δεν υπάρχουν»
Σαφές μήνυμα στην Τουρκία ότι «η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα» έστειλε χθες ο πρωθυπουργός από τη Μάλτα. «Το τελευταίο διάστημα υπάρχει αυξημένη προκλητικότητα και στρατιωτική δραστηριότητα από την Τουρκία στο Αιγαίο. Αυτός ο δρόμος δεν οδηγεί πουθενά» υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας. «Η Ελλάδα ήταν, είναι και θα είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα στο πλαίσιο του διεθνούς και του ευρωπαΐκού δικαίου που παραβιάζεται από την άλλη πλευρά. Τα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαΐκά σύνορα» τόνισε ο πρωθυπουργός ξεκαθαρίζοντας ότι «γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο δεν υπάρχουν, υπάρχει μόνο η σταθερή αποφασιστικότητα της Ελλάδας να αντιμετωπίσει με ψυχραιμία όλα τα προβλήματα που προκύπτουν, ποντάροντας στον διάλογο και τη συνεργασία και όχι σε κινήσεις εντυπωσιασμού». «Εκεί θα συνεχίζουμε να πορευόμαστε έχοντας την πεποίθηση ότι το μήνυμα αυτό θα ληφθεί και από την άλλη πλευρά», κατέληξε στις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός.
Βολές από Γκάμπριελ
Σκληρός ο Σόιμπλε
Σκληρός ο Σόιμπλε
Σταθερός στη σκληρή γραμμή ο κ. Σόιμπλε προειδοποίησε και χθες την Ελλάδα πως πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της ειδάλλως θα βρεθεί σταδιακά, ενώπιον αδιεξόδου ενώ η εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης υποστήριξε πως δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην πολιτική της κυβέρνησης για το ελληνικό πρόγραμμα και υπάρχει κοινή στάση σχετικά με την ανάγκη σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας «Μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα να διασφαλίσουμε ότι το ελληνικό πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί επιτυχώς», πρόσθεσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών. «Όλοι συμφωνούμε ότι θέλουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα να σταθεί και πάλι στα πόδια της».
Πάντως, ψηλά στην προεκλογική ατζέντα της Γερμανίας ανέβηκε το ελληνικό ζήτημα μετά την αναστάτωση που προκάλεσε δημοσίευμα της Handelsblatt η οποία αποκάλυψε αλληλογραφία με εκρηκτικό περιεχόμενο, μεταξύ του πρώην υπουργού Οικονομίας και νυν υπουργού Εξωτερικών Ζ. Γκάμπριελ, της Αγκ. Μέρκελ και του Β. Σόιμπλε. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Handelsblatt, σε επιστολή του προς την Αγκ. Μέρκελ, ο κ. Γκάμπριελ φέρεται να κατηγορεί τον κ. Σόιμπλε, πως η πολιτική του εξωθεί την Ελλάδα, πάλι προς το Grexit.
Τις κατηγορίες, σύμφωνα με το δημοσίευμα, φέρεται να απέρριψε σε άλλη επιστολή, όχι η κ. Μέρκελ, αλλά ο ίδιος ο κ. Σόιμπλε, ξεκαθαρίζοντας πως προσπαθεί να «κρατήσει» χαμηλά το λογαριασμό για την Ευρωζώνη, από την ελληνική διάσωση. Βέβαια, όπως επισημαίνουν αναλυτές, οι διαρροές αυτές πρέπει να αποτιμώνται πάντα στο πλαίσιο της προεκλογικής αντιπαράθεσης στη Γερμανία, καθώς συνήθως τα κίνητρα πίσω από τέτοιου τύπου κινήσεις έχουν ως αποδέκτη καταρχήν το εσωτερικό της χώρας. Παραμένουν όμως σε κάθε περίπτωση ενδεικτικά της μεγάλης ρευστότητας που χαρακτηρίζει την ελληνική αξιολόγηση, και των ισχυρών πιέσεων που ασκούνται μεταξύ και των πιστωτών, επιδεινώνοντας το κλίμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου