Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2017

ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ REUTERS «Πώς λέμε deja vu στα ελληνικά; - Ο εφιάλτης του 2015»

ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ REUTERS

«Πώς λέμε deja vu στα ελληνικά; - Ο εφιάλτης του 2015»

«Πώς λέμε deja vu στα ελληνικά; - Ο εφιάλτης του 2015»
Η ελληνική υπόθεση απασχολεί ξανά τα διεθνή μέσα ενημέρωσης με το πρακτορείο Reuters να αναφέρεται στην καθυστέρηση της διαπραγμάτευσης και στο πόσο η όλη κατάσταση θυμίζει το 2015.
«Πώς λέμε deja vu στα ελληνικά;», είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος, στο οποίο το ειδησεογραφικό πρακτορείο εντοπίζει ομοιότητες και διαφορές με την κατάσταση που είχε διαμορφωθεί το 2015.
«Αυτή τη φορά υπάρχουν διαφορές σε σύγκριση με πριν από δύο χρόνια, όταν μια σειρά συναντήσεων ''τελευταίας ευκαιρίας'' για το νέο πρόγραμμα έφερε την Ελλάδα στο χείλος της χρεοκοπίας και απείλησε την ευρωζώνη με την πρώτη αποχώρηση», γράφει το Reuters, που σημειώνει ότι στο Eurogroup της Δευτέρας «θα υπάρχει λίγη ριψοκίνδυνη διπλωματία ή φόβος για αποτυχία. Πρώτα από όλα, τώρα υπάρχει ήδη πρόγραμμα. Η διαφωνία αυτή τη φορά είναι για τη συμμόρφωση και τους μελλοντικούς στόχους, προκειμένου να δοθεί η επόμενη δόση».
Κάποιοι αξιωματούχοι της ευρωζώνης, αναφέρει το Reuters, ενημερώνουν κατ' ιδίαν ότι η Ελλάδα έχει αρκετά χρήματα για να τα φέρει σε πέρας τώρα, ακόμη κι αν αποτύχει να πάρει την επόμενη δόση, μέχρι τη διορία του Ιουλίου για την αποπληρωμή έως και 7,5 δισ. ευρώ.
«Αλλά θα ήταν τετριμμένο να πούμε ότι ένα ακόμη φούντωμα διαμάχης με την Ελλάδα είναι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η ευρωζώνη, όταν αντιμετωπίζει έναν Αμερικανό πρόεδρο του προστατευτισμού, τη Βρετανία που φεύγει από την ΕΕ και τους πολιτικούς κατά του ευρώ που μάχονται για την εξουσία στις εκξλογές στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ολλανδία», θυμίζει το Reuters.
Για αυτό, συνεχίζει το δημοσίευμα, αξιωματούχοι της ΕΕ καλούν σε επίσπευση για την επίτευξη συμφωνίας και προειδοποιούν με ηρεμία για αστάθεια αν δεν γίνει αυτό, ενώ υπενθυμίζει τη δήλωση που έκανε ο Βάλντις Ντομπρόβσκις «Υπάρχει κοινή αντίληψη ότι ο χρόνος που χάνεται για την επίτευξη συμφωνίας θα έχει κόστος για όλους».  
Το θέμα όμως, γράφει το Reuters, είναι πολυεπίπεδο και για αυτό ιδιαίτερα περίπλοκο. Μέρος αυτού είναι το είδος του πρωτογενούς πλεονάσματος που πρέπει να πετύχει και να διατηρήσει η Ελλάδα για μια περίοδο.
Το πρόγραμμα προβλέπει 3,5% του ΑΕΠ, που είναι μακράν το υψηλότερο στην ευρωζώνη. Το ΔΝΤ λέει ότι είναι ανέφικτο, χωρίς η Ελλάδα να σφίξει περαιτέρω το ζωνάρι. Λέει ότι το 1,5% του ΑΕΠ και μία μορφή χαλάρωσης χρέους- για παράδειγμα στις αποπληρωμές- είναι πιο ρεαλιστικό και εφικτό. Το ΔΝΤ επιπλέον δηλώνει ότι δεν θα μετάσχει σε κανένα πρόγραμμα αν δεν πιστεύει ότι είναι βιώσιμο. Η Γερμανία- όπως και άλλοι- λένε ότι το Ταμείο πρέπει να είναι στο πρόγραμμα, αλλιώς δεν υπάρχει συμφωνία.

«Αμφότερες οι πλευρές έχουν πει στην Ελλάδα ότι θέλουν μέτρα περίπου 3,6 δισ. ευρώ, μεταξύ των οποίων μείωση του αφορολόγητου. Η Ελλάδα λέει όχι. Οπότε υπάρχουν πολλά περιθώρια για την κρίση, αν και όχι αρκετά ακόμη», καταλήγει το Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια: