Χάσμα 3,5 δισ. ΔΝΤ-Αθήνας για το πλεόνασμα και στη μέση η ΕΕ
Με τρεις διαφορετικές εκτιμήσεις για ένα οικονομικό μέγεθος που –θεωρητικά τουλάχιστον- έχει κλειδώσει εμφανίζονται Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ελληνική κυβέρνηση και ΔΝΤ
| upd:
Με τρεις διαφορετικές εκτιμήσεις για ένα οικονομικό μέγεθος που –θεωρητικά τουλάχιστον- έχει ήδη κλειδώσει εμφανίζονται Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ελληνική κυβέρνηση και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016, εκτιμάται στο 2% του ΑΕΠ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η ελληνική κυβέρνηση –όπως προέκυψε από τις χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού- αφήνει ανοικτό το περιθώριο να κλείσει σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα –πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο μιλούν για διαμόρφωσή τους κοντά στο 3%- ενώ το ΔΝΤ κατεβάζει τον πήχη στο… 0,9%. Η απόσταση ανάμεσα στην πιο αισιόδοξη εκδοχή –αυτή της ελληνικής κυβέρνησης- και την πιο απαισιόδοξη, (αυτή του ΔΝΤ) φτάνει, ούτε λίγο ούτε πολύ στα 3,6 δισ. ευρώ όσο και το πακέτο μέτρων που θέλει να επιβάλλει το ΔΝΤ στην Ελλάδα.
Προς το παρόν, διαθέσιμα είναι τα στοιχεία που έχουν δημοσιευτεί από το υπουργείο Οικονομικών τόσο σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης όσο και σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης. Αν συμπεριληφθούν και οι οικονομικές επιδόσεις των ασφαλιστικών ταμείων αλλά και των δήμων, το πρωτογενές πλεόνασμα ανήλθε στα 5 δις. ευρώ. Το πλεόνασμα σε όρους μνημονίου, υφίσταται ορισμένες «τροποποιήσεις»: δεν λαμβάνεται υπόψη η δαπάνη για την οικονομική ενίσχυση των τραπεζών (σ.σ το 2016 δεν υπήρχαν σημαντικά ποσά όπως έγινε το 2015) όπως επίσης και τα έσοδα από συγκεκριμένες αποκρατικοποιήσεις ή τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα που έχουν αποκομίσει οι Κεντρικές Τράπεζες της Ευρωζώνης.
Δεδομένου ότι το 2016 ANFAs, SMPs αλλά και αποκρατικοποιήσεις είχαν πολύ μικρή συμμετοχή στα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού, το πρωτογενές πλεόνασμα προήλθε σχεδόν εξ’ όλοκλήρου από την αύξηση των φορολογικών εσόδων. Το οικονομικό επιτελείο, ανεπισήμως ανεβάζει τον πήχη στο 3%. Μένει όμως να πιστοποιηθεί το τελικό νούμερο κάτι που θα συμβεί στις 21 Απριλίου με την ανακοίνωση της Eurostat και της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.
Το να γεφυρωθεί το «χάσμα» με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αποτελεί πολύ ουσιαστικό βήμα για την επίτευξη συμφωνίας καθώς κατεβάζοντας τον πήχη στο 0,9% του ΑΕΠ ή περίπου στα 1,6 δις. ευρώ, το ΔΝΤ ουσιαστικά δημιουργεί τεράστια δημοσιονομική «τρύπα» και ζητά την κάλυψή της με μέτρα. Χθες, για πρώτη φορά ο Πόλ Τόμσεν άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο διορθωτικών εκτιμήσεων με το που θα πάρει το ΔΝΤ στα χέρια του τα τελικά στοιχεία για το 2016. Βέβαια, ο κ. Τόμσεν δεν διευκρίνισε αν θα κάνει τις «διορθώσεις» τώρα (δεδομένου μάλιστα ότι εκπρόσωπος του Ταμείου παρέστη και στη σύσκεψη που έγινε με στελέχη της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat για το συγκεκριμένο θέμα όπως αποκαλύφθηκε χθες στη Βουλή) ή αν θα περιμένει τις επίσημες ανακοινώσεις στις 21 Απριλίου.
Ακόμη όμως και να συμφωνηθεί το ύψος του πλεονάσματος, η διαπραγμάτευση επί του θέματος δεν θα έχει τελειώσει. Τα τεχνικά κλιμάκια της Ελλάδας και των θεσμών θα παζαρέψουν για το ποιο τμήμα του πλεονάσματος του 2016 είναι «διατηρήσιμο» και ποιο τμήμα οφείλεται σε μέτρα εφάπαξ απόδοσης. Από το τελικό αποτέλεσμα αυτής της διαπραγμάτευσης, θα κριθεί και το δημοσιονομικό κενό που θα πρέπει να καλυφθεί για το 2018 αλλά και το ποσό των προληπτικών μέτρων που θα πρέπει να ληφθούν για την περίοδο μετά το 2019
Φωτό: Ευρωκίνηση
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου