Την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης μόνο από την Ευρώπη, χωρίς της συμμετοχή του ΔΝΤ, προβλέπει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch, εκτιμώντας ότι η αξιολόγηση θα κλείσει πολύ πριν από τον Ιούλιο. Σε έκθεσή του, εν όψει και της νέας αξιολόγησής του για το ελληνικό χρέος στις 24 Φεβρουαρίου, ο οίκος τονίζει ότι «η αντιπαράθεση για τη δεύτερη αξιολόγηση φαίνεται να οφείλεται κυρίως στη διαφωνία μεταξύ των πιστωτών».
«Οι σχέσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των επίσημων πιστωτών έχουν μείνει σε σχετικά καλή βάση μετά τη συμφωνία του τρέχοντος προγράμματος του ESM. Η Eλλάδα έχει επιτύχει γενικά τους όρους τους προγράμματος και κατέγραψε πρωτογενές πλεόνασμα 4,4 δισ. ευρώ το 2016, χάρη στα υψηλότερα έσοδα σε σχέση με αυτά που προέβλεπε ο προϋπολογισμός. Το ΑΕΠ αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 1,8% στο τρίτο τρίμηνο του 2016, που είναι η μεγαλύτερη αύξηση εδώ και πάνω από οκτώ χρόνια», σημειώνει ο Fitch, προσθέτοντας: «Αυτή η πρόοδος είναι ένας λόγος που θεωρούμε ότι οι Ευρωπαίοι πιστωτές της Ελλάδας θα είναι προετοιμασμένοι για να προχωρήσουν με τη δεύτερη αξιολόγηση και να εκταμιεύσουν κεφάλαια χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Ένας άλλος λόγος είναι η επιθυμία τους να αποφύγουν μία ελληνική πολιτική κρίση κατά τη διάρκεια ενός ήδη γεμάτου εκλογικού έτους στην Ευρώπη».
Η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και η εκταμίευση της δόσης από το πρόγραμμα του ESM θα επέτρεπε στην Ελλάδα να καλύψει τις λήξεις χρέους που έχει τον Ιούλιο, που ανέρχονται σε πάνω από 6 δισ. ευρώ. Κάνοντάς το αυτό έγκαιρα και αποφεύγοντας την ακραία διαπραγμάτευση του πρώτου εξαμήνου του 2015 «θα μείωνε τον κίνδυνο υπονόμευσης της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας από ένα πλήγμα στην εμπιστοσύνη ή από τη δημιουργία ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων από το ελληνικό δημόσιο για να διατηρήσει ρευστότητα», αναφέρει ο οίκος, προσθέτοντας ότι τα πρόσφατα γεγονότα τονίζουν ότι ο πολιτικός κίνδυνος παραμένει αδύνατο σημείο για το αξιόχρεο της Ελλάδας, παρά τις θετικές οικονομικές και δημοσιονομικές εξελίξεις.
Ο οίκος τονίζει ότι οι επαναλαμβανόμενες εντάσεις μεταξύ της Ελλάδας και των επίσημων πιστωτών της αντανακλώνται ήδη στο ελληνικό αξιόχρεο, το οποίο είναι στη βαθμίδα CCC ή χαμηλότερα επί σχεδόν μία διετία. «Η αξιολόγησή μας για το αξιόχρεο στηρίζεται από την υπόθεσή μας ότι η δεύτερη αξιολόγηση του τρίτου ελληνικού προγράμματος θα ολοκληρωθεί πολύ πριν από τον Ιούλιο, επιτρέποντας την πρόσβαση σε επίσημη χρηματοδότηση», προσθέτει.
#Fitch
ΣΤΑΘΕΡΕΣ ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ
Τι λέει η Fitch για την αξιολόγηση, το πολιτικό ρίσκο, το ΔΝΤ
Σίγουρος ότι θα κλείσουν θετικά οι διαπραγματεύσεις για το ελληνικό πρόγραμμα εμφανίζετι ο διεθνής οίκος Fitch που διατηρεί την αξιολόγηση CCC για Ελλάδα.
Όπως αναφέρει ο οίκος, οι επαναλαμβανόμενες εντάσεις μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών του επίσημου τομέα αντανακλώνται ήδη στην αξιολόγηση της Ελλάδας, που παραμένει στο CCC ή και χαμηλότερα εδώ και δυο χρόνια.
Η αξιολόγηση στηρίζεται από την υπόθεση του οίκου ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί πολύ πριν τον Ιούλιο, διατηρώντας την πρόσβαση της Αθήνας στη χρηματοδότηση από τον επίσημο τομέα.
Το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ επανέλαβε την προηγούμενη εβδομάδα την άποψή του ότι το ελληνικό χρέος «δεν είναι βιώσιμο».
Όπως είπε, «τα περισσότερα μέλη του συμβουλίου θεωρούν ότι ενδέχεται να χρειάζεται πρόσθετη ελάφρυνση… για να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα». Αυτό αναδεικνύει τις διαφωνίες του ΔΝΤ με κάποιους από τους ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας, που αντιτίθενται στην περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, αλλά θεωρούν τη συμμετοχή του ΔΝΤ μαζί με τον ESM πολύ σημαντική για την αξιοπιστία του προγράμματος. Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ δεν συμμετέχει ακόμη οικονομικά στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της χώρας.
Η ελληνική κυβέρνηση συμφωνεί με το ΔΝΤ ότι χρειάζεται ελάφρυνση χρέους, αλλά αντιστέκεται στις απόψεις του Ταμείου ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να νομοθετήσει προκαταβολικά μέτρα προσαρμογής, για την περίπτωση που χάσει τους δημοσιονομικούς στόχους. Ωστόσο, η τρέχουσα εμπλοκή δείχνει να οφείλεται περισσότερο στις διαφωνίες μεταξύ των δανειστών. Δημοσιεύματα στον Τύπο κάνουν λόγο για κοινή θέση του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων για την κλίμακα των αυτόματων μέτρων που πρέπει να υιοθετηθούν αλλά δεν είναι γνωστές ακόμη οι λεπτομέρειες, όπως και η στάση που προτίθεται να κρατήσει η Αθήνα.
Οι σχέσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του επίσημου τομέα έχουν μείνει σε μια σχετικά σταθερή βάση μετά την συμφωνία του υφιστάμενου προγράμματος, σημειώνει η Fitch. Η Ελλάδα έχει εν γένει καλύψει τους όρους του προγράμματος και κατέγραψε πρωτογενές πλεόνασμα 4,4 δισ. ευρώ το 2016, χάρη στα υψηλότερα απ’ όσο αναμένονταν στον προϋπολογισμό έσοδα.
Το ΑΕΠ, θυμίζει ο οίκος αυξήθηκε 1,8% σε ετήσια βάση, η μεγαλύτερη αύξηση τα τελευταία οκτώ χρόνια. «Η πρόοδος αυτή είναι ένας λόγος που πιστεύουμε ότι οι ευρωπαίοι πιστωτές της Ελλάδας θα είναι προετοιμασμένοι να προχωρήσουν με την δεύτερη αξιολόγηση και την εκταμίευση πόρων χωρίς την εμπλοκή του ΔΝΤ. Ενας ακόμα λόγος είναι η επιθυμία τους να αποφύγουν ελληνική πολιτική κρίση στη διάρκεια μιας «πλούσιας» εκλογικής χρονιάς στην Ευρώπη.
Η ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης και η εκταμίευση των σχετιζόμενων πόρων του ESM θα επιτρέψει στη χώρα να καλύψει τις λήξεις ομολόγων τον Ιούλιο, που υπερβαίνουν τα 6 δισ. ευρώ (περιλαμβανομένων 3,9 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ). Κάνοντας αυτό και αποφεύγοντας επίπεδο εντάσεων όπως αυτές του πρώτου μισού του 2015 θα μειωθεί το ρίσκο η ανάκαμψη της οικονομίας να υπονομευτεί από πλήγμα στην εμπιστοσύνη ή από την αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών για το χτίσιμο ρευστότητας.
Τα τελευταία γεγονότα, σημειώνει ωστόσο η Fitch, τονίζουν ότι το πολιτικό ρίσκο παραμένει ένας παράγοντας αδυναμίας για την αξιολόγηση της χώρας, παρά τις θετικές εξελίξεις σε οικονομικό και δημοσιονομικό επίπεδο.
Ο οίκος επιβεβαιώνει την βαθμολογία «CCC» του Σεπτεμβρίου και έχει προγραμματίσει την επόμενη αξιολόγηση για τις 24 Φεβρουαρίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου