Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017

ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΓΙΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΕΩΣ ΤΟ 2040 Το «πάγωμα» του χρέους θα κόστιζε 120 δισ. ευρώ

ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΓΙΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΕΩΣ ΤΟ 2040

Το «πάγωμα» του χρέους θα κόστιζε 120 δισ. ευρώ

Το «πάγωμα» του χρέους θα κόστιζε 120 δισ. ευρώ
Σε μια συνολική συμφωνία, που θα καθορίζει τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018, αλλά και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος προσβλέπει η κυβέρνηση. Τα δύο αυτά ζητήματα παραμένουν σε εκκρεμότητα και δεν αναμένεται να ξεκαθαρίσουν πριν από την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ από τις 21 έως τις 23 Απριλίου. Εκεί θεωρείται πως η διαπραγμάτευση θα κορυφωθεί για το επόμενο στάδιο, τη συμφωνία δηλαδή για το χρέος και τα πλεονάσματα με το ΔΝΤ, ώστε αυτή να επισφραγιστεί στο Eurogroup στις 22 Μαΐου.
Το θέμα του χρέους εξακολουθεί να είναι αντικείμενο συζήτησης μεταξύ του ΔΝΤ που μιλά για «ελάφρυνση» και του Βερολίνου που θέλει «διευκόλυνση».
Χθες το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας φάνηκε να επιβεβαιώνει την ύπαρξη εσωτερικής γνωμοδότησης σχετικά με το ελληνικό χρέος, την οποία επικαλούνταν οι γερμανικές εφημερίδες Handelsblatt και Die Welt. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, το υπουργείο εκτιμά πως μια ενδεχόμενη αναστολή χρέους για την Ελλάδα ως το 2040 θα στοίχιζε τους δανειστές 120 δισ. ευρώ. Στο έγγραφο στελέχη του Γερμανικού υπουργείου Οικονομικών σημειώνουν ότι ένα τέτοιο πάγωμα επιτοκίων θα ισοδυναμούσε στην πραγματικότητα με «εκτεταμένα νέα δάνεια».
Ο εκπρόσωπος του Γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, άφησε να εννοηθεί ότι πρόκειται για γνωμοδότηση παλαιότερης ημερομηνίας και έκανε λόγο για μαθηματικούς υπολογισμούς, τους οποίους ο καθένας θα μπορούσε να έχει κάνει. Επισήμανε δε, ότι υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι ώστε να διατηρηθεί το κρατικό χρέος βιώσιμο - είτε μέσω του πρωτογενούς πλεονάσματος, είτε μέσω του ύψους των επιτοκίων ή άλλων παραγόντων.
Παράλληλα εκπρόσωπος του ESM απαντώντας στο δημοσίευμα της Handelsblatt απέκλεισε τον καθορισμό πλαφόν στα επιτόκια που θα συνεπαγόταν συνεισφορές από τα κράτη-μέλη. Σύμφωνα με τον ίδιο τα βραχυπρόθεσμα μέτρα θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την επέκταση των ωριμάσεων και μια «περίοδο χάριτος» στην καταβολή των τόκων. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «ο ESM εργάζεται αυτή τη στιγμή για την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, όπως είχε ανακοινωθεί στις 23 Ιανουαρίου, υπογραμμίζοντας επίσης ότι «το προφίλ δανεισμού της Ελλάδας έχει εξομαλυνθεί, ώστε να ενισχυθεί η δυνατότητα της Ελλάδας να αποπληρώσει τις δόσεις της». Πρόκειται όπως επισημαίνει για μέτρα που «μειώνουν τον κίνδυνο από την αύξηση των επιτοκίων για την Ελλάδα και αναμένεται να έχουν μια θετική επίδραση στη βιωσιμότητα του χρέους».
Στο δημοσίευμά της, η Handelsblatt υπενθυμίζει ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα μεταβεί στα μέσα Απριλίου στην Ουάσιγκτον με αφορμή τη διεξαγωγή της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ. Εκεί, «πίσω από κλειστές πόρτες», η ελληνική κρίση ενδέχεται να αποτελέσει ξανά αντικείμενο διαπραγματεύσεων, σημειώνει, εκτιμώντας ότι στις πιέσεις που ασκεί η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στους Ευρωπαίους για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους «η απάντηση του Σόιμπλε ενδέχεται να είναι η εξής: Όχι».
Το δημοσίευμα αναφέρεται στη διαμάχη που μαίνεται ανάμεσα σε ΔΝΤ και Βερολίνο σχετικά με το εάν και υπό ποιους όρους θα συμμετάσχει το Ταμείο στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα δανεισμού. Όπως επισημαίνεται, παρά τις δημόσιες διαβεβαιώσεις Σόιμπλε ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει, «στο παρασκήνιο υπάρχουν εντελώς διαφορετικά μηνύματα. (...) Το Ταμείο σε καμία περίπτωση δεν εγκατέλειψε το αίτημά του για περαιτέρω ελαφρύνσεις στην εξυπηρέτηση του (ελληνικού) χρέους, ακόμη κι αν το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών αρέσκεται να το παρουσιάζει έτσι».

Και η Μέρκελ κατά του πλαφόν 
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θέλει να δρομολογήσει μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους μετά τη λήξη του προγράμματος το καλοκαίρι του 2018, σημειώνει η Handelsblatt, υπογραμμίζοντας ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση η ελάφρυνση να είναι τόσο εκτεταμένη ώστε «να ισοδυναμεί με ένα νέο πακέτο διάσωσης». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει ότι τα επιτόκια (για την Ελλάδα) θα σημειώσουν αύξηση έως το 2040 φτάνοντας μέχρι και στο 3,3%. Αντίστοιχα υψηλότερες θα ήταν και οι πληρωμές τόκων της Αθήνας προς τους δανειστές της». Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, «και η καγκελάριος Μέρκελ άφησε να εννοηθεί απέναντι στην Κριστίν Λαγκάρντ ότι μπορεί μεν να φανταστεί περαιτέρω παράταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων, αλλά όχι και πλαφόν στα επιτόκια».

Δεν υπάρχουν σχόλια: