Τι έρχεται για τον ΕΝΦΙΑ στο πακέτο των υπό διαπραγμάτευση αντιμέτρων
Του Σπύρου Δημητρέλη
Μπήκε οριστικά στο πακέτο των αντιμέτρων της λιτότητας η μείωση του ΕΝΦΙΑ από το 2019 και μετά. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από το μέτωπο της διαπραγμάτευσης, υπάρχει συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών προκειμένου να μειωθεί ο φόρος ακινήτων από το 2019 και μετά, αν και εφόσον βεβαία ξεπεραστεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018 και ενεργοποιηθεί το πακέτο των αντιμέτρων.
Η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, θεωρεί την ένταξη του ΕΝΦΙΑ στο πακέτο των αντιμέτρων ως εξαιρετικά αναγκαία καθώς στο συγκεκριμένο ζήτημα επιχειρεί να αντιμετωπίσει την αντίστοιχη εξαγγελία που έχει κάνει η Νέα Δημοκρατία για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% μέσα σε μια διετία από την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας.
Να σημειωθεί ότι αντίστοιχη είναι και η θέση της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση για τον ΕΝΦΙΑ. Πιο συγκεκριμένα, όπως είπε πρόσφατα ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος που συμμετέχει στη διαπραγμάτευση, το πακέτο των αντιμέτρων έχει ουσιαστικά οριστικοποιηθεί αλλά υπάρχει μια μικρή διαφορά στο πόσο βάρος θα έχει ο ΕΝΦΙΑ στο συνολικό πακέτο. Η ελληνική πλευρά επιθυμεί ο ΕΝΦΙΑ στο πακέτο να συμμετάσχει με περίπου 1 δισ. ευρώ που συνεπάγεται τη μείωση του φόρου κατά περίπου 30% σε σχέση με τη σημερινή του βεβαίωση (περίπου 3,5 δισ. ευρώ). Μάλιστα, η κυβέρνηση δεν θέλει σε καμία περίπτωση η μείωση του φόρου να είναι οριζόντια κατά 30% (15% το 2019 και 15% το 2020) αλλά να είναι στοχευμένη προκειμένου να ελαφρύνει όσους έχουν μικρή και πολύ μικρή ακίνητη περιουσία. Επίσης, θέλει την πλήρη απαλλαγή από το φόρο για όσους σήμερα έχουν έκπτωση 50% (ετήσιο εισόδημα έως 9.000 σε συνδυασμό με χαμηλή ακίνητη περιουσία).
Από την άλλη οι θεσμοί θέλουν η συμμετοχή του ΕΝΦΙΑ στο πακέτο των αντιμέτρων να είναι της τάξης των 300 έως 500 εκατομμυρίων ευρώ καθώς ο συγκεκριμένος φόρος είναι ο πιο πετυχημένος εισπρακτικά φόρος που επιβλήθηκε στην κρίση.
Εκτός από τη μικρή μείωση του ΕΝΦΙΑ, οι θεσμοί θέλουν και μείωση του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ από το 24% στο 23% καθώς και μείωση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή (σήμερα 29%) και των υψηλών συντελεστών της κλίμακας φορολόγησης εισοδημάτων των φυσικών προσώπων (σήμερα 39% και 45%).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου