Κυριακή 30 Ιουλίου 2017

POS: Τα εγκατέστησαν, αλλά δεν τα χρησιμοποιούν

POS: Τα εγκατέστησαν, αλλά δεν τα χρησιμοποιούν

ΕΥΓΕΝΙΑ ΤΖΩΡΤΖΗ
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Περιορισμένη είναι η χρήση των τερματικών για συναλλαγές με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες από τη συντριπτική πλειονότητα των επαγγελματιών που έσπευσαν λόγω της υποχρέωσης εγκατάστασης να προμηθευθούν POS τους τελευταίους μήνες.
Αυτό δείχνουν τα στοιχεία από τις τράπεζες, με βάση τα οποία μόλις ένας στους είκοσι δικηγόρους και ένας στους τέσσερις γιατρούς από αυτούς που εγκατέστησαν τερματικά το τελευταίο τρίμηνο, πραγματοποίησε έστω μια συναλλαγή το συγκεκριμένο διάστημα. Από τα στοιχεία αυτά, που αποτυπώνουν την τάση τους τελευταίους τρεις μήνες, κατά τους οποίους κορυφώθηκε η ζήτηση για εγκατάσταση POS, προκύπτει ότι μεγάλος αριθμός επαγγελματιών από τις κατηγορίες στις οποίες εντοπίζεται υψηλή φοροδιαφυγή, τοποθέτησε POS προκειμένου να είναι σύννομος και να αποφύγει το πρόστιμο και όχι γιατί έχει διάθεση να το χρησιμοποιήσει.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μεταξύ των βασικών κατηγοριών εμπόρων ή επαγγελματιών που εγκατέστησαν POS το τελευταίο τρίμηνο ή τετράμηνο, οι δικηγόροι και οι μηχανικοί παρουσιάζουν τη μικρότερη χρήση, με ποσοστό μόλις 5% (δηλαδή ένας στους είκοσι το επίμαχο διάστημα έκανε μία τουλάχιστον συναλλαγή μέσω του τερματικού). Ακολουθούν οι λογιστές με ποσοστό 15%, τα ΤΑΧΙ με 20%, ενώ στο 20% περιορίζεται η χρήση των τερματικών και από τους ηλεκτρολόγους και τους υδραυλικούς. Στους τελευταίους, μάλιστα, παρατηρείται το φαινόμενο μεγάλος αριθμός να έχει κλείσει τα βιβλία του και να εργάζεται ουσιαστικά παράνομα και έτσι ακόμη και το 20% που εμφανίζεται ως ποσοστό χρήσης, δηλαδή ένας στους πέντε, να μη θεωρείται αντιπροσωπευτικό.
Το ποσοστό χρήσης στους γιατρούς διαμορφώνεται κοντά στο 25%, δηλαδή ένας στους τέσσερις. Αντίστοιχο είναι για τα κομμωτήρια, ενώ σε φούρνους και ζαχαροπλαστεία το ποσοστό φθάνει το 30% και στα συνεργεία το 35%. Υψηλότερα και συγκεκριμένα στο 60% είναι η χρήση των τερματικών στα καταστήματα ένδυσης –πλην των πολυκαταστημάτων που η χρήση φθάνει το 90%– ενώ στα φαρμακεία η χρήση φθάνει το 70%, καθώς η συγκεκριμένη κατηγορία ήταν μεταξύ αυτών που εμφανίζουν ικανοποιητικά ποσοστά διείσδυσης.
Ετσι, με δεδομένο ότι η διείσδυση των τερματικών, δηλαδή η δυνατότητα αποδοχής χρεωστικών και πιστωτικών καρτών, έχει καλύψει ένα σημαντικό τμήμα της αγοράς και τα εγκατεστημένα POS εκτιμάται ότι θα φτάσουν το 2017 ακόμη και τις 500.000, ζητούμενο πλέον αποτελεί η χρήση τους, έτσι ώστε να αποφευχθεί το φαινόμενο να μετατραπούν σε ένα διακοσμητικό αντικείμενο.

Δεν εφαρμόζεται ο νόμος για το «πλαστικό χρήμα»

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:Ο ΔΗΚΤΗΣ
Παρά το γεγονός ότι ο νόμος για το «πλαστικό χρήμα» έχει ψηφιστεί εδώ και αρκετούς μήνες, το υπουργείο Οικονομικών αδυνατεί να τον εφαρμόσει στο σύνολό του. Εκκρεμούν ακόμα οι αποφάσεις για τους επαγγελματικούς λογαριασμούς και κυρίως η λοταρία. Οι φορολογούμενοι έχουν σταματήσει να ζητούν αποδείξεις, καθότι έχουν συμπληρώσει το απαραίτητο ποσοστό για να έχουν το αφορολόγητο όριο και αποδέχονται τις εκπτώσεις από τα καταστήματα και τα εστιατόρια χωρίς, φυσικά, απόδειξη. Από την άλλη πλευρά, οι ελεγκτές βάζουν λουκέτα. Θα ήταν προτιμότερο να έχει ξεκινήσει η λοταρία και οι φορολογούμενοι να ζητούν αποδείξεις μήπως και, τελικά, είναι οι τυχεροί των 1.000 ευρώ τον μήνα (1.000 τυχεροί). Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών δεν είναι έτοιμο. Και αυτό έχει συνέπειες. Ο ΦΠΑ, αντί να αυξάνεται με γοργούς ρυθμούς, παραμένει σχεδόν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι.
Αλλαγές στο στελεχικό δυναμικό της Εθνικής
Την παραίτησή του από την Εθνική Τράπεζα υπέβαλε ο Αλέξανδρος Μπένος, γενικός διευθυντής Διαχείρισης Κινδύνων της τράπεζας και του ομίλου. Η κίνηση, ασφαλώς, συνδέεται με τη γενικότερη διοικητική κινητικότητα που επικρατεί στην τράπεζα το τελευταίο διάστημα, με αρκετές αποχωρήσεις αλλά και προσθήκες νέων στελεχών στο δυναμικό του ομίλου. Το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν και άλλες αλλαγές, με σημαντικότερες αυτή του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου, μετά την απόφαση του κ. Δ. Δημόπουλου να αποχωρήσει, αλλά και αυτή του προέδρου, διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Το θέμα είναι η μόνιμη επιστροφή στις αγορές
Ποια ήταν καλύτερη; Η έκδοση του 2014 επί κυβέρνησης Σαμαρά ή η χθεσινή της κυβέρνησης Τσίπρα; Οι συγκρίσεις άρχισαν, με το Μέγαρο Μαξίμου, μέσω non paper, να επισημαίνει τη χαμηλότερη απόδοση του 5ετούς που εκδόθηκε χθες. Απάντησε η Ν.Δ. ότι τότε αντλήθηκαν 3 δισ. νέο χρήμα, ενώ χθες μόνο 1,5 δισ. Τις επόμενες ημέρες θα γίνουν και άλλες συγκρίσεις. Το μόνο βέβαιο είναι πως ούτε εκείνη του 2014 ούτε η χθεσινή έκδοση εξασφάλισε τη μόνιμη και διατηρήσιμη επιστροφή στις αγορές. Ολα τα άλλα είναι απλώς για τις εντυπώσεις.
«Πράσινο φως» θεσμών για την πλατφόρμα
Την έγκριση των δανειστών έλαβε πρώτα η πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων και εν συνεχεία παρουσιάστηκε στους εκπροσώπους του Τύπου. Σύμφωνα με πληροφορίες, την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε συνάντηση στελεχών της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους με τους εκπροσώπους των δανειστών, και δη με τεχνικά κλιμάκια, όπου παρουσιάστηκε η ηλεκτρονική πλατφόρμα. Το προηγούμενο διάστημα, βεβαίως, κατά τη φάση του σχεδιασμού της, είχαν πραγματοποιηθεί και άλλες συναντήσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών.
Χωρίς αντισταθμιστικά όσοι έχασαν το ΕΚΑΣ
Χωρίς τα αντισταθμιστικά μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση, μετά την κατάργηση του ΕΚΑΣ, έχουν μείνει χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι. Τα μέτρα εξειδικεύθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2016 και πολυδιαφημίστηκαν από την κυβέρνηση. Ομως, όπως σημειώνει σε ερώτησή του προς την αρμόδια υπουργό Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου (φωτ.) ο βουλευτής της Ν.Δ. Νότης Μηταράκης, οι δικαιούχοι δεν λαμβάνουν ακόμα και σήμερα τις προβλεπόμενες ενισχύσεις, παρότι έχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος. Ακόμα χειρότερα, επειδή μεγάλος αριθμός δικαιούχων είναι άτομα με αναπηρία ή σοβαρές ασθένειες, οι άνθρωποι αυτοί υφίστανται, σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη, απίστευτη ταλαιπωρία, αφού υποχρεώνονται να απευθύνονται διαρκώς στις υπηρεσίες για να μάθουν πότε θα πάρουν όσα δικαιούνται. Μάλιστα, απορίας άξιον είναι, εκτός από το πότε θα δοθούν τα αντισταθμιστικά μέτρα, και το πώς θα αποζημιωθούν οι δικαιούχοι, που ενώ έπρεπε να έχουν απαλλαγή από τη φαρμακευτική δαπάνη, εντούτοις υποχρεούνται να την καταβάλλουν.
Έντυπη
Έντυπη

Δεν υπάρχουν σχόλια: