Το σχέδιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ανακοινώνει ο Αλέξης Τσίπρας - Πώς θα γίνει η αξιολόγηση στο Δημόσιο
δημοσιεύθηκε: 07:00
Του Ηλία Μπενέκου
Τις μεταρρυθμίσεις στη Δημόσια Διοίκηση βάζει σε πρώτο πλάνο η κυβέρνηση, με τον ίδιο τον πρωθυπουργό να πραγματοποιεί την κεντρική ομιλία, σε εκδήλωση του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης στις 18.30 το απόγευμα, στο Μουσείο Μπενάκη, όπου και θα παρουσιαστεί η «Εθνική Στρατηγική για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση 2017-2019».
Την εναρκτήρια ομιλία θα κάνει η υπουργός Όλγα Γεροβασίλη, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει ο Γάλλος Πρέσβης στην Αθήνα Christophe Chantepy, στο πλαίσιο της παροχής τεχνικής βοήθειας από την Expertise France στον τομέα των διοικητικών μεταρρυθμίσεων. Όπως εκτιμούν στο Μαξίμου, η Διοικητική Ανασυγκρότηση αποτελεί βασική προϋπόθεση της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας και της αναπτυξιακή της προοπτική.
Στόχος της Εθνικής Στρατηγικής για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση είναι αφενός η ορθολογική ανακατανομή του ανθρώπινου δυναμικού της Δημόσιας Διοίκησης και αφετέρου η απλούστευση των διαδικασιών, η μείωση της γραφειοκρατίας και η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας.
Οι δύο βασικοί άξονες πάνω στους οποίους αναμένεται να αναπτυχθεί το κυβερνητικό σχέδιο είναι η Διοικητική Ανασυγκρότηση που αλλάζει τον τρόπο λειτουργίας στο εσωτερικό της διοίκησης με την εισαγωγή ανοιχτών, αντικειμενικών διαδικασιών, οι οποίες απαντούν στα προβλήματα υποστελέχωσης και ανορθολογικής κατανομής προσωπικού και η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση που στοχεύει στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς πολίτες και επιχειρήσεις, με την αξιοποίηση όλων των σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων, έχοντας ενσωματώσει τις διεθνείς καλές πρακτικές στη χρήση Τεχνολογιών Πληροφοριών και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) και τις πολιτικές για τα ανοιχτά δεδομένα.
Η αξιολόγηση
Την ίδια ώρα, προτεραιότητα του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης παραμένει η ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης στο δημόσιο, μετά τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν το τελευταίο διάστημα από την άρνηση συμμετοχής των υπαλλήλων, και ενώ αναμένεται η νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα δίνεται λύση στο πρόβλημα και η οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα συνδέει την συμμετοχή στη διαδικασία αξιολόγησης, με την δυνατότητα συμμετοχή των υπαλλήλων στο σύστημα κινητικότητας στο δημόσιο, αλλά και τις κρίσεις για προαγωγές.
Από το υπουργείο πάντως επιμένουν σημειώνουν πως το νέο σύστηµα αξιολόγησης είναι αντικειµενικό και δεν έχει τιμωρητικό χαρακτήρα, αλλά αντίθετα αποσκοπεί στην ανάδειξη των ικανοτήτων και των προσόντων των υπαλλήλων, σε αντίθεση με την πολιτική της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου που είχε στηριχθεί στη στοχοποίηση, δυσφήμιση και απαξίωση των δημοσίων υπαλλήλων, στις καταργήσεις δημόσιων οργανισμών χωρίς καμία προηγούμενη αξιολόγηση και στις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.
Αρμόδιοι για την αξιολόγηση του υπαλλήλου είναι οι δύο άμεσα ιεραρχικά προϊστάμενοί του, οι οποίοι βαθμολογούν κάθε επιμέρους κριτήριο αξιολόγησης με ένα ακέραιο βαθμό από το 0 έως το 100. Ο τελικός βαθμός αξιολόγησης προκύπτει από το μέσο όρο των βαθμολογιών των δύο αξιολογητών. Βαθμολογία κάτω του βαθμού εξήντα πρέπει υποχρεωτικά να αιτιολογείται ειδικά και να θεμελιώνεται σε πραγματικά περιστατικά και αντικειμενικά στοιχεία. Σε αντίθετη περίπτωση ο υπάλληλος έχει δικαίωμα να ασκήσει ένσταση στην Ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης. η οποία συστήνεται σε κάθε υπηρεσία.
Επισημαίνεται ακόμη ότι στο πλαίσιο της αξιολόγησης περιλαμβάνεται και η διαδικασία της συμβουλευτικής συνέντευξης. Ο άμεσα ιεραρχικά προϊστάμενος πριν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης καλεί τον υπάλληλο σε συνέντευξη σχετικά με την απόδοση του ιδίου και της οργανικής μονάδας που υπηρετεί. Οι απόψεις-αντιρρήσεις του υπαλλήλου αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της έκθεσης αξιολόγησης και λαμβάνονται υπόψη από τον αξιολογητή.
Σε περίπτωση αξιολόγησης του υπαλλήλου με μέσο όρο βαθμολογίας μικρότερο του εξήντα συμπληρώνονται από τον αξιολογητή στο έντυπο αξιολόγησης μέτρα βελτίωσης, με σκοπό να διευκολυνθεί ο υπάλληλος να επιτύχει υψηλότερη απόδοση στην επόμενη περίοδο αξιολόγησης.
Με το καινούργιο σύστημα αξιολόγησης εισάγεται μία σημαντική καινοτομία, σύμφωνα με την οποία για πρώτη φορά οι έχοντες θέσεις ευθύνης δεν αξιολογούνται μόνο από τους προϊσταμένους τους, αλλά και από τους υφισταμένους τους, βάσει ανώνυμου ερωτηματολογίου. Ειδικότερα, ο Προϊστάμενος Τμήματος αξιολογείται από το σύνολο των υφισταμένων του, εφόσον είναι τουλάχιστον τρεις, ο Προϊστάμενος Διεύθυνσης αξιολογείται από τους Προϊσταμένους Τμήματος και ο Προϊστάμενος Γενικής Διεύθυνσης από τους Προϊσταμένους Διεύθυνσης και Τμήματος που υπάγονται στη Γενική Διεύθυνση.
Επιπροσθέτως, αξίζει να αναφερθεί ότι εκδόθηκε ήδη η προκήρυξη για την πλήρωση οριζόντιων θέσεων Γενικών Διευθυντών στα Υπουργεία και θα ακολουθήσουν οι προκηρύξεις για την επιλογή προϊσταμένων σε όλες τις οργανικές μονάδες του Δημοσίου, βάζοντας οριστικά τέλος σε μία μακροχρόνια στρεβλή λογική αναθέσεων καθηκόντων ευθύνης.
Πηγή: Real.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου