Που πηγαίνει τώρα το «έξυπνο χρήμα»
Στροφή σε προθεσμιακές καταθέσεις και εταιρικά ομόλογα
Αλλαγή τάσης καταγράφει το τελευταίο τρίμηνο η Τράπεζα της Ελλάδας καθώς οι καταθέσεις των νοικοκυριών σταμάτησαν να υποχωρούν. Με το που ολοκληρώθηκε η β’ αξιολόγηση, οι αποταμιευτές αναθάρρησαν. Χρήματα βγήκαν από τα στρώματα και τα σεντούκια με διπλό προορισμό: τους προθεσμιακούς λογαριασμούς αλλά και τα… εταιρικά ομόλογα. Σε μια περίοδο μηδενικών ή και αρνητικών αποδόσεων – δεδομένου ότι ο πληθωρισμός έχει επιστρέψει- τα προϊόντα που προσφέρουν ασφάλεια και κάποια απόδοση, φαίνεται να κερδίζουν και πάλι έδαφος.
Από τα επίσημα στοιχεία της ΤτΕ προκύπτει ότι τον Ιούλιο προέκυψε αυξημένο ενδιαφέρον για τους προθεσμιακούς λογαριασμούς. Ενώ το σύνολο των καταθέσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων αυξήθηκε κατά 823 εκατ ευρώ –φτάνοντας και πάλι στα 121,25 δις. ευρώ- τα 474 εκατ. ευρώ τοποθετήθηκαν σε προθεσμιακούς λογαριασμούς το υπόλοιπο των οποίων ανήλθε στα 474 εκατ. ευρώ που αποτελεί και «υψηλό» των τελευταίων έξι μηνών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, η ίδια εικόνα σχηματίστηκε και τον Αύγουστο. Θεωρείται δε ιδιαίτερα σημαντικό καθώς ειδικά ο Ιούλιος ήταν μήνας αυξημένων φορολογικών υποχρεώσεων.
Στελέχη της αγοράς, παρατηρούν μια νέα τάση το τελευταίο διάστημα να γίνεται ολοένα και εντονότερη: μικροί επενδυτές εκδηλώνουν ενδιαφέρον για τις εκδόσεις εταιρικών ομολόγων που πραγματοποιούν μεγάλες και υγιείς επιχειρήσεις παρακινούμενοι από την ασφάλεια που προσφέρει το μέγεθος των επιχειρήσεων αλλά και τις εξαιρετικά ικανοποιητικές αποδόσεις για τα δεδομένα της εποχής. Προς το παρόν, τα μεγέθη δεν είναι πολύ μεγάλα ώστε τα ομόλογα να λειτουργούν «ανταγωνιστικά» προς τις καταθέσεις, σε κάθε περίπτωση όμως ήδη παρατηρείται «στροφή» μερικών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Μέχρι σήμερα, οι εκδόσεις εταιρικών ομολόγων υπολογίζονται σε περίπου 650 εκατ. ευρώ. Ο κατάλογος εκτός από την MLS που άνοιξε τον χορό, περιλαμβάνει την Housemarket, τον ΟΠΑΠ, την Sunlight, τον Μυτιληναίο, την Τερνα Ενεργειακή. Οι αποδόσεις που προσφέρουν τα εταιρικά ομόλογα κυμαίνονται στο 3%. Είναι σαφώς χαμηλότερες σε σχέση με το επιτόκιο με το οποίο δανείστηκε η Ελλάδα κατά την τελευταία έξοδο στις αγορές (4,625%) αλλά πολλαπλάσιες σε σχέση με το αντίστοιχο των προθεσμιακών καταθέσεων το οποίο έχει πέσει κάτω από το 0,7% ακόμη και για τα ειδικά αποταμιευτικά προϊόντα που «ανοίγουν» μέσω διαδικτύου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου