Η τρίτη αξιολόγηση κρύβει παγίδες και την ... Κριστίν Λαγκάρντ
Εύλογοι λοιπόν είναι οι φόβοι που ήδη έχουν αρχίσει να μεγαλώνουν ακόμη και στους κόλπους της κυβέρνησης ότι το… κακό θα τριτώσει.
| upd:
H πρώτη αξιολόγηση «κόλλησε» στον δημοσιονομικό κόφτη, ουσιαστικά στην απαίτηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για λήψη πρόσθετων μέτρων. Η δεύτερη αξιολόγηση «κόλλησε» και αυτή στο αίτημα του ΔΝΤ για πρόσθετα μέτρα μετά το 2019. Εύλογοι λοιπόν είναι οι φόβοι που ήδη έχουν αρχίσει να μεγαλώνουν ακόμη και στους κόλπους της κυβέρνησης ότι το… κακό θα τριτώσει.
Ακόμη και αν αυτή τη φορά το ΔΝΤ δεν ζητήσει νέα μέτρα –κάτι που δεν μπορεί να αποκλειστεί δεδομένου ότι από τώρα φαίνεται ότι ο προϋπολογισμός του 2018 θα είναι εξαιρετικά δύσκολος- είναι βέβαιο ότι θα θέσει θέμα ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών κάτι που βρίσκει πλήρως αντίθετους τους Ευρωπαίους εταίρους.
Συμπέρασμα; Τα… σύννεφα έχουν ήδη αρχίσει να μαζεύονται και οι εκτιμήσεις ότι η 3η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς να προκύψουν και πάλι θέματα εκτός ατζέντας, είναι πολύ πιθανό να διαψευστούν.
Η έλευση της Λαγκάρντ
Οι πληροφορίες περί έλευσης της Κριστίν Λαγκάρντ στην Αθήνα στο τέλος Σεπτεμβρίου, δηλαδή αμέσως μετά τις γερμανικές εκλογές που είναι προγραμματισμένες για τις 24 του επόμενου μήνα, δεν επιβεβαιώθηκαν από πηγές του Μεγάρου Μαξίμου ή του υπουργείου Οικονομικών. Ουσιαστικά το ενδεχόμενο της επίσκεψης παραμένει ανοικτό καθώς η πρόσκληση φέρεται να έχει γίνει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Ακόμη όμως και να έρθει η κυρία Λαγκάρντ στην Ελλάδα στο τέλος του επόμενου μήνα, δύσκολα θα γίνουμε… σοφότεροι. Το ΔΝΤ δεν συνηθίζει να μεταβάλλει τη στάση του σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα και οι θέσεις που ανακοίνωσε τον Ιούλιο κατά την ανακοίνωση του νέου –υπό αίρεση- προγράμματος για την Ελλάδα ήταν σαφέστατες: Το ΔΝΤ θέλει μεγαλύτερη σαφήνεια για τα μέτρα διευθέτησης του χρέους προκειμένου να ενεργοποιήσει το πρόγραμμα για την Ελλάδα και να εκταμιεύσει τα χρήματα και δεύτερον θέλει νέα ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.
Δεδομένου ότι η νέα γερμανική κυβέρνηση δεν αναμένεται να οριστεί πριν περάσουν αρκετές εβδομάδες από το κλείσιμο της κάλπης, είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν ένα τόσο κρίσιμο θέμα θα μπορεί να συζητηθεί πριν από τον Νοέμβριο.
Φυσικά, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν αποτελεί προαπαιτούμενο ωστόσο θεωρείται από τώρα δεδομένο ότι το ΔΝΤ δεν θα ανάψει εύκολα το πράσινο φως για να ολοκληρωθεί η γ’ αξιολόγηση αν δεν ικανοποιηθεί στα θέματα που θα βάλει στο τραπέζι. Ειδικά αν επιβεβαιωθούν και οι πληροφορίες που φέρουν την Ντέλια Βελκουλέσκου να εγκαταλείπει τη θέση της επικεφαλής της ομάδας του ΔΝΤ, τότε οι συζητήσεις αναμένεται να τραβήξουν ακόμη περισσότερο σε βάθος χρόνου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου