Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2017

Στα «γρανάζια» του εξωδικαστικού οι επιχειρήσεις Οι αγκυλώσεις και οι καθυστερήσεις

Στα «γρανάζια» του εξωδικαστικού οι επιχειρήσεις

Οι αγκυλώσεις και οι καθυστερήσεις  

Στα «γρανάζια» του εξωδικαστικού οι επιχειρήσεις
Μειωμένη ή ακόμη και «παγωμένη» παρατηρείται η προσέλευση στον εξωδικαστικό μηχανισμό. Για την ολοκλήρωση μιας αίτησης όσον αφορά την εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών απαιτείται τρεις έως επτά μήνες.
Μέσα στον πρώτο μήνα λειτουργία της την ηλεκτρονική πλατφόρμα επισκέφθηκαν, μέσα στον πρώτο μήνα λειτουργία της, από τις 3 Αυγούστου μέχρι και τις 3 Σεπτεμβρίου 2017, 6100 επιχειρήσεις. Οι επιχειρήσεις αυτές ξεκίνησαν την συμπλήρωση της σχετικής αίτησης για την ένταξή τους στον μηχανισμό και 520 από αυτές έχουν φτάσει σε ώριμο στάδιο την αίτησή τους, ενώ για 82 οφειλέτες έχουν συμπληρωθεί όλα τα απαραίτητα στοιχεία και προχωρούν οι διαδικασίες.
Έως τώρα οι επιλέξιμοι επιχειρηματίες-οφειλέτες συμπλήρωναν από μόνοι τους τις ειδικές φόρμες με τα περιουσιακά τους στοιχεία και άλλα δεδομένα που αφορούν στο χρέος και στους πιστωτές τους. Πλην εκείνων που αφορούν στα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) έχει συνδεθεί με την πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΓΔΙΧ).
Μέσα στον Σεπτέμβριο εφορίες και τράπεζες θα διαθέσουν στην ΕΓΔΙΧ τα δικά τους στοιχεία που αφορούν τους οφειλέτες και τον Οκτώβριο, πλέον, όλα τα περιουσιακά στοιχεία των οφειλετών θα είναι αναλυτικά μέσα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.
Οι ενδιαφερόμενοι εισέρχονται στην πλατφόρμα μέσω του link που υπάρχει στον διαδικτυακό χώρο της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους και υποβάλλουν αίτηση υπαγωγής στον μηχανισμό. Οι οφειλέτες που θέλουν να ενταχθούν στη ρύθμιση, θα πρέπει να εγγραφούν με τους κωδικούς του TAXIS στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.
Στη συνέχεια, η υπόθεση ανατίθεται σε συντονιστή, ο οποίος θα επικοινωνήσει με τους πιστωτές για λύση σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης των χρεών.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομίας, δυνητικά επιλέξιμες είναι από 150.000 έως 400.000 επιχειρήσεις, υπό προϋποθέσεις, τις οποίες είτε πληρούν ήδη σήμερα οι επιχειρήσεις, είτε θα τις πληρούν έως τα τέλη του 2018, οπότε και θα είναι σε ισχύ ο μηχανισμός.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι θεσμοί ζητούν περαιτέρω διευκρινίσεις για τον μοντέλο που προωθεί η ελληνική πλευρά σχετικά με την αυτοματοποιημένη διαδικασία που προβλέπεται από τον νόμο ότι θα εφαρμοστεί για όσες επιχειρήσεις έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές από 20.000 ευρώ έως 50.000.
Το «κούρεμα»
Την ίδια στιγμή ερωτήματα υπάρχουν και για τον τρόπο που θα αντιδράσουν οι τράπεζες, προς τις οποίες οφείλονται και τα περισσότερα χρήματα. Θα προχωρήσουν σε «κουρέματα» ή απλά σε μείωση τόκων.
Μια πρώτη εικόνα αναμένεται να υπάρξει προς το τέλος του έτους, οπότε θα υπάρχουν τα πρώτα δείγματα γραφής από τις επιχειρήσεις που θα έχουν ολοκληρώσει τη ρύθμιση των χρεών τους

Δεν υπάρχουν σχόλια: