Δέκα φορές λιγότερες από το 2008 οι επενδύσεις σε κατοικίες
Του Δημήτρη Δελεβέγκου
Περαιτέρω μείωση κατέγραψαν οι επενδύσεις σε κατοικίες, σε ετήσια βάση, το δεύτερο τρίμηνο του 2017, σύμφωνα με στοιχεία της Alpha bank. Ειδικότερα, οι επενδύσεις υποχώρησαν κατά 5,1%, με την αγορά ακινήτων να έχει καταρρεύσει, δεδομένου ότι τα κεφάλαια που τοποθετούνται σε κατοικίες αντιστοιχούν μόλις στο 0,6% του ΑΕΠ έναντι 10,8% στο δεύτερο τρίμηνο του 2007.
Ως αποτέλεσμα, όπως αναφέρει η τράπεζα, παρά τη συνεχή μείωση των επενδύσεων σε κατοικίες, η αρνητική συμβολή στο ΑΕΠ περιορίζεται, για το δεύτερο τρίμηνο του 2017, σε 0,03 εκατοστιαίες μονάδες.
Οι επενδύσεις σε κατοικίες υποχωρούν συνεχώς από το τρίτο τρίμηνο του 2007. Τότε είχε καταγραφεί υψηλό ύψους 8,1 δισ. ευρώ, με το αντίστοιχο μέγεθος να διαμορφώνεται, στο δεύτερο τρίμηνο του 2017, 288 εκατ. ευρώ.
Ταυτόχρονα, για το σύνολο του 2016, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της εταιρείας ορκωτών ελεγκτών PwC, τα κεφάλαια, που τοποθετήθηκαν, διαμορφώθηκαν σε 1 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, η αύξηση των συνολικών επενδύσεων στην Ελλάδα, μεταξύ 2000-2007, κατά 74% οδηγήθηκε κυρίως από την πολύ υψηλή ανάπτυξη της αγοράς κατοικίας. Μεταξύ 2007-2016 η αγορά κατοικίας σημείωσε καθίζηση, συντελώντας καθοριστικά στην μείωση των επενδύσεων. Έτσι, απαιτούνται, σύμφωνα με την PwC, πρόσθετες επενδύσεις, το διάστημα 2017-2022, αξίας 12 δισ. ευρώ, ενώ το ύψος των απαιτούμενων επαναλαμβανόμενων επενδύσεων τοποθετείται σε 216 δισ. ευρώ.
Μειώθηκαν και οι επενδύσεις σε κατασκευές
Εάν εξαιρεθούν οι κατοικίες, οι επενδύσεις σε κατασκευές μειώθηκαν κατά 9,3% σε ετήσια βάση στο δεύτερο τρίμηνο του 2017, αντανακλώντας τις περιορισμένες δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
Όπως αναφέρει η Alpha Bank, οι επενδύσεις σε κατασκευές διαμορφώθηκαν στα 0,9 δισ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2017, έναντι στόχου για δαπάνες ύψους 1,2 δισ. ευρώ στο διάστημα αυτό, και έναντι 1,3 δισ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2016.
Το μεγάλο στοίχημα
Κατά την PwC, η ελληνική αγορά κατοικίας παρουσιάζει υπερπροσφορά κατοικιών, λόγω των συστηματικών επενδύσεων στον κλάδο, ενώ παράλληλα υποφέρει από περιορισμένη αναμόχλευση του παλαιού αποθέματος και κατακερματισμένη ιδιοκτησία.
Για να μειωθεί η υπερπροσφορά στην αγορά κατοικίας θα πρέπει να μειωθεί το απόθεμα κατοικιών μέσω μαζικών αναπλάσεων και ανακατασκευών του υπάρχοντος αποθέματος με ταυτόχρονες επενδύσεις σε έργα υποδομών και τεχνολογίας (ανάπλαση μη λειτουργικών εγκαταστάσεων και απόσυρση παλαιού αποθέματος, μετακίνηση δημόσιων υπηρεσιών εκτός αστικού κέντρου, αναβάθμιση υποβαθμισμένων αστικών περιοχών, ανάπτυξη εξωτερικής ζήτησης).
Μοχλός στην αντιμετώπιση της κατακερματισμένης ιδιοκτησίας και στην ανάπλαση υποβαθμισμένων περιοχών είναι η δημιουργία μηχανισμού αποταμίευσης και διαχείρισης συντελεστή δόμησης και δικαιωμάτων εκμετάλλευσης ("Τράπεζα Γης”) μεταφέροντας δικαιώματα συντελεστή δόμησης σε κατάλληλες προς δόμηση περιοχές (περιοχές υποδοχής συντελεστή δόμησης) και μετατρέποντας τίτλους ιδιοκτησίας από κατοικίες που βρίσκονται σε υποβαθμισμένες περιοχές, σε δικαιώματα μακροχρόνιας εκμίσθωσης (leasehold).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου