Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017

Φόροι και πρόστιμα βεβαιώνονται με το τσουβάλι αλλά παραμένει άγνωστο πόσα μπήκαν στα δημόσια ταμεία Αφαντα τα έσοδα από τη φοροδιαφυγή

Φόροι και πρόστιμα βεβαιώνονται με το τσουβάλι αλλά παραμένει άγνωστο πόσα μπήκαν στα δημόσια ταμεία

Αφαντα τα έσοδα από τη φοροδιαφυγή

  | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ23/11/2017 08:00 |
Αφαντα τα έσοδα από τη φοροδιαφυγή
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δηλώνει ότι το μέρισμα των 720 εκατ. ευρώ προήλθε από την πάταξη της φοροδιαφυγής, τα στοιχεία όμως που κατέθεσε στη Βουλή δεν εμφανίζουν πουθενά τα έσοδα που έχουν εισπραχθεί από τους ελέγχους της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου
  4  0 Google +0  0
    
Τέσσερις λίστες με 2.158 υποθέσεις φοροδιαφυγής χωρίς ονόματα και ΑΦΜ και άλλη μια με 44 υποθέσεις επιχειρήσεων και φορολογούμενων που κατηγορούνται για λαθρεμπόριο κατέθεσε η κυβέρνηση στην Βουλή μαζί με τον προϋπολογισμό του 2018 εκπληρώνοντας τη μνημονιακή της υποχρέωση.
Ολες οι υποθέσεις είναι παλιές αλλά οι φόροι και τα πρόστιμα βεβαιώθηκαν το 2016. Στις υποθέσεις φοροδιαφυγής φθάνουν τα 2,5 δισ. ευρώ και σε αυτές του λαθρεμπορίου τα 350 εκατ. Πόσα απ' αυτά εισπράχθηκαν; Αγνωστο, για λόγους που μόνο η κυβέρνηση μπορεί να γνωρίζει.
Το υπουργείο Οικονομικών απέφυγε ξανά να εμφανίσει στους τεράστιους καταλόγους με τους ελέγχους, τις παραβάσεις, τους φόρους και τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν, τα έσοδα που μπήκαν τελικά στα κρατικά ταμεία.

ΟΛΑ ΑΠΛΗΡΩΤΑ. Φόροι και πρόστιμα επιβάλλονται σωρηδόν στους παραβάτες τα οποία είτε μένουν απλήρωτα και καταλήγουν στην τεράστια δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου είτε οι φορολογούμενοι τα αμφισβητούν προσφεύγοντας στη Δικαιοσύνη, με τις υποθέσεις να λιμνάζουν για πολλά χρόνια και το Δημόσιο να μη βάζει στα ταμεία του ούτε τα μισά από αυτά που έχει επιβάλει.
Ενδεικτικό της αδυναμίας της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή είναι ότι από τις περιβόητες λίστες Λαγκάρντ, Μπόργιανς και εμβάσματα έχουν εισπραχθεί μέχρι σήμερα λιγότερα από 100 εκατ. ευρώ. Κι όμως, κυβερνητικά στελέχη λίγες ημέρες μετά τις εκλογές τον Γενάρη του 2015 και την ανάληψη της εξουσίας από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ διαβεβαίωναν ότι μέχρι το καλοκαίρι του ίδιου έτους θα έφερναν στα κρατικά ταμεία τουλάχιστον 2,5 δισ. από την πάταξη της φοροδιαφυγής. Ο θησαυρός δισεκατομμυρίων που έταζε η κυβέρνηση αποδείχθηκε άνθρακες.
Η πρώτη λίστα περιλαμβάνει αναλυτικά στοιχεία για 44 υποθέσεις λαθρεμπορίου. Καταγράφονται ονοματεπώνυμα, ΑΦΜ και διευθύνσεις κατοικιών ή και επαγγελματικών εγκαταστάσεων 96 φυσικών και νομικών προσώπων που κατηγορούνται ότι εμπλέκονται σε λαθρεμπόριο καυσίμων, τσιγάρων, αλκοολούχων ποτών, χρυσού, ακόμη και φωτοβολταϊκών συστημάτων και ηλεκτρικής ενέργειας. Από τον κατάλογο αυτό ξεχωρίζουν δύο πολύ γνωστές υποθέσεις.

Η ΣΕΚΑΠ. Η πρώτη περίπτωση αφορά στην εταιρία ΣΕΚΑΠ ΑΕ, που εμφανίζεται στον κατάλογο του υπουργείου Οικονομικών να κατηγορείται ως αστικά συνυπεύθυνη για λαθρεμπόριο τσιγάρων με τους διαφυγόντες δασμούς και φόρους να φθάνουν τα 9,38 εκατ. ευρώ και μαζί με τα πολλαπλά τέλη ύψους 28,166 εκατ. ευρώ να υπερβαίνουν συνολικά τα 37,5 εκατ. Πρόκειται για παλιά υπόθεση για την οποία η εταιρεία έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

«ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ».  Η δεύτερη υπόθεση αφορά στα πλοία «Αγία Ζώνη Ι» και «Αγία Ζώνη ΙΙΙ» καθώς και στην εταιρεία πετρελαιοειδών του ιδιοκτήτη των δύο αυτών πλοίων Θεόδωρου Κουντούρη. Πρόκειται για το πρόσωπο που είναι ιδιοκτήτης και του πλοίου «Αγία Ζώνη ΙΙ», το οποίο βυθίστηκε στα ανοικτά του Πειραιά στις αρχές Σεπτεμβρίου προκαλώντας την μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή των τελευταίων χρόνων στο Σαρωνικό. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, εις βάρος του Κουντούρη κι άλλων 5 συνεργατών του στις 2 εταιρείες που ανήκουν τα πλοία «Αγία Ζώνη Ι» και «Αγία Ζώνη ΙΙΙ» και της εταιρείας πετρελαιοειδών του Κουντούρη επιβλήθηκαν από το Τελωνείο Πειραιά στις 15 Σεπτεμβρίου 2016, δηλαδή ένα χρόνο πριν το ναυάγιο στη Σαλαμίνα, πολλαπλά τέλη και πρόστιμα συνολικού ύψους 1,64 εκατ. ευρώ για λαθρεμπορία καυσίμων. Οι 6 εμπλεκόμενοι και οι 3 εταιρείες έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη αμφισβητώντας τους ελέγχους του αρμοδίου τελωνείου.
Η δεύτερη λίστα περιέχει 898 υποθέσεις επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων με μεγάλη φοροδιαφυγή. Επιβλήθηκαν φόροι και πρόστιμα 2,2 δισ. ευρώ. Οι περισσότεροι έχουν προσφύγει στην Επιτροπή Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών.
Στην τρίτη περιλαμβάνονται 918 υποθέσεις πλαστών και εικονικών τιμολογίων. Τα πρόστιμα και οι φόροι φθάνουν τα 153,7 εκατ. ευρώ ενώ συνολικά τα εικονικά και πλαστά φορολογικά στοιχεία που διακινήθηκαν ανέρχονται σε 297,9 εκατ. ευρώ.
Η τέταρτη λίστα αφορά 342 υποθέσεις επιχειρήσεων στις οποίες δεσμεύθηκαν τα περιουσιακά στοιχεία καθώς δεν αποδόθηκαν παρακρατούμενοι φόροι και ΦΠΑ ύψους 604,3 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την νομοθεσία στην περίπτωση μη απόδοσης των ανωτέρω φόρων δεσμεύεται το 50% των καταθέσεων, των πάσης φύσεως λογαριασμών και παρακαταθηκών και του περιεχομένου των θυρίδων του υπόχρεου παραβάτη. Το μη χρηματικό περιεχόμενο θυρίδων και οι μη χρηματικές παρακαταθήκες δεσμεύονται στο σύνολό τους.
Η πέμπτη λίστα αφορά 165 επιχειρήσεις στις οποίες το 2016 μπήκε προσωρινό λουκέτο λόγω φοροδιαφυγής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: