Οι συστάσεις της Κομισιόν στα κράτη μέλη της Eυρωζώνης για την απασχόληση
23 Νοε 2017
Σύμφωνα με την Επιτροπή, στόχος αυτών των συστάσεων είναι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης και η ανάδειξή της σε καλύτερο τόπο για επενδύσεις, δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας και ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.
Με τις αρχές του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων, που υπογράφηκε πριν από λίγες ημέρες από τους ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ, ταυτίζονται οι φετινές συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την απασχόληση. Σύμφωνα με την Επιτροπή, στόχος αυτών των συστάσεων είναι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης και η ανάδειξή της σε καλύτερο τόπο για επενδύσεις, δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας και ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.
Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συντάσσει ξεχωριστή έκθεση για την απασχόληση, στην οποία λαμβάνονται υπόψη οι εθνικές μεταρρυθμίσεις πολιτικής έναντι των στόχων που προσδιορίζονται στον πυλώνα.
Στη εν λόγω έκθεση, η οποία δημοσιεύθηκε, επισημαίνονται οι συνεχείς βελτιώσεις στις αγορές εργασίας: Περίπου 8 εκατομμύρια επιπλέον θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν από τότε που ανέλαβε καθήκοντα η παρούσα Επιτροπή. Το ποσοστό ανεργίας εξακολουθεί να μειώνεται και ανήλθε σε 7,5% (8,9% στη ζώνη του ευρώ) τον Σεπτέμβριο του 2017, το χαμηλότερο επίπεδο από το 2008. Ωστόσο, υπογραμμίζεται πως η ανάκαμψη της αγοράς εργασίας δεν αντικατοπτρίζεται σε αύξηση των μισθών, ενώ σε ορισμένα κράτη-μέλη τα διαθέσιμα εισοδήματα εξακολουθούν να είναι χαμηλότερα από τα πριν από την κρίση επίπεδα.
Εξάλλου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβη σήμερα, όπως κάθε χρόνο, σε γενικές συστάσεις για την οικονομική πολιτική της ζώνης του ευρώ. Σύμφωνα με την ανακοίνωσή της, συνιστάται σε γενικές γραμμές ουδέτερος δημοσιονομικός προσανατολισμός και ισορροπημένο μείγμα πολιτικών για τη ζώνη του ευρώ στο σύνολό της.
"Καλούμε τα κράτη-μέλη με υψηλό χρέος να αυξήσουν την παραγωγικότητα και αυτά με μεγάλα πλεονάσματα να προωθήσουν μισθολογικές αυξήσεις και να δώσουν κίνητρα για επενδύσεις" δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί.
Επίσης, σύμφωνα με τις προτεραιότητες της Επιτροπής, τα κράτη-μέλη καλούνται να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την εφαρμογή μέτρων με στόχο την καταπολέμηση του επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού.
Επιπλέον, η Επιτροπή υποστηρίζει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που προωθούν τις ίσες ευκαιρίες και πρόσβαση στην αγορά εργασίας, τις δίκαιες συνθήκες εργασίας, την κοινωνική προστασία και την κοινωνική ένταξη. Καλεί, ακόμη, τα κράτη-μέλη της ζώνης του ευρώ να ελαφρύνουν τη φορολόγηση της εργασίας, ιδίως για τα χαμηλά εισοδήματα και τα δεύτερα εργαζόμενα μέλη της οικογένειας.
Τέλος, η σύσταση ζητεί να συνεχιστούν οι εργασίες για την ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης, αλλά και ταχεία πρόοδο στην ολοκλήρωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.
"Πρέπει να αξιοποιήσουμε την παρούσα ευνοϊκή συγκυρία για να ενισχύσουμε περαιτέρω την ΟΝΕ και για να καταστήσουμε τις οικονομίες μας πιο ανθεκτικές και χωρίς αποκλεισμούς. Τον επόμενο μήνα θα καταθέσουμε προτάσεις για την περαιτέρω ενίσχυση της ΟΝΕ. Εντούτοις, η ενίσχυση της αρχιτεκτονικής της ΟΝΕ δεν αντικαθιστά την ανάγκη για υγιείς δημοσιονομικές, οικονομικές και κοινωνικές πολιτικές σε εθνικό επίπεδο" σημείωσε σχετικά ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, αρμόδιος για το ευρώ, Βάλντις Ντομπρόφσκις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου