Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2018

Κοχ: Οι λόγοι που δεν έρχονται επενδύσεις στην Ελλάδα

Κοχ: Οι λόγοι που δεν έρχονται επενδύσεις στην Ελλάδα

Τρίτη, 30 Ιανουαρίου 2018 14:43
 
UPD:15:02
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας
Ο πρόεδρος της Ένωσης Βιομηχανικών Υποθέσεων Ευρωπαϊκών,  Γκέρχαρντ Κοχ 
Του Γιάννη Κανουπάκη
Το μη μισθολογικό κόστος και τα επιτόκια δανεισμού αποτελούν τα βασικά προβλήματα για την προσέλκυση επενδύσεων, τόνισε  ο Γκέρχαρντ Κοχ πρόεδρος της Ένωσης Βιομηχανικών Υποθέσεων Ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στα Γραφεία του ΣΕΒ στην Αθήνα.
Ο ίδιος ανέφερε πως είναι εξαιρετικά δύσκολο να πεισθούν οι επενδυτές όσο η χώρα διατηρεί σειρά απο στρεβλώσεις στην αγορά ενέργειας και το ασφαλιστικό. 
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΉΣ ΣΑΊΤΑΣ
Χαρακτήρισε προϋπόθεση την ανταγωνιστική βιομηχανία για την ανάπτυξη και την επίλυση των κυριότερων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα μέσα στην κρίση, καθώς όπως σημείωσε μπορεί να συνεισφέρει σε νέες θέσεις εργασίας αλλά και σε βελτίωση του ΑΕΠ.
Ωστόσο, όπως είπε η βιομηχανία δύσκολα θα είναι ισχυρή και ανταγωνιστική χωρίς ένα φιλικό θεσμικό και οικονομικό περιβάλλον, που ενθαρρύνει τις ιδιωτικές επενδύσεις, τις εξαγωγές και την καινοτομία. «Για να επιτευχθούν αυτά, είναι απαραίτητη μια αποτελεσματική εθνική στρατηγική για την αναγέννηση της βιομηχανίας, με σαφείς ποσοτικούς στόχους και μηχανισμούς γρήγορης υλοποίησης. Αυτό που έχει σημασία, είναι να δημιουργηθεί ένας ενάρετος κύκλος παραγωγικής ανάπτυξης» ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά την ενέργεια, ανέφερε ότι ενώ το κόστος παραγωγής στις χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν εμφανίζει σημαντικές διαφορές, ωστόσο οι τελικές τιμές έχουν μεγάλες αποκλίσεις, που οφείλονται σε φόρους, τέλη και λοιπές επιβαρύνσεις, μεταξύ των οποίων και οι επιδοτήσεις για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Η τιμή της κιλοβατώρας στην Ελλάδα, όπως σημείωσε, είναι 30% υψηλότερη από τον μέσο όρο της ΕΕ, ο οποίος είναι διπλάσιος από τις τιμές στις ΗΠΑ. Αναφερόμενος στο κόστος του χρήματος επισήμανε ότι τα επιτόκια στην Ελλάδα κινούνται στο επίπεδο του 7% έναντι 2 έως 3% που είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όσο υπάρχει αυτή η απόσταση, είναι δύσκολο να επενδύσει κανείς στην Ελλάδα και να είναι ανταγωνιστικός, πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, το 87,7% των εξαγωγών αγαθών είναι βιομηχανικά προϊόντα αξίας 22,3 δις ευρώ. Επίσης, κατά τη διάρκεια της κρίσης (2009-2015) η βιομηχανία προχώρησε σε επενδύσεις ύψους 23 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ συνεισφέρει το 40% του συνολικού φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων.
Τις προτάσεις του ΣΕΒ για τη βιομηχανική πολιτική παρουσίασαν ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του Συνδέσμου, Κωνσταντίνος Μπίτσιος και ο γενικός διευθυντής, Άκης Σκέρτσος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: